Hirdetés

Tízmagos felépítéssel és fejlett hőkezeléssel érkezik a Galaxy S24 processzora



|

Lehet, hogy tesztprogramokban alulmarad a Qualcomm fejlesztésével szemben, cserébe jobban boldogul a melegedéssel az Exynos 2400.

Hirdetés

A Samsung nagyon szeretné, ha csak az AI-funkciókkal kapcsolatos párbeszédek pörögnének a fórumokon, közösségi oldalakon, az újdonságok hardveres paramétereit érintő döntések miatt azonban sokan fintorral az arcukon fogadják a 2024-es év csúcsmodelljeit. Egyrészt amiatt, mert a fejlesztések, változtatások listája igen rövid lett, a normál és pluszos modell kamerarendszere például semmit sem változott, a töltési képességekben idén sem lép előre a gyártó, kinézetüket tekintve pedig könnyen összetéveszthetők az elődmodellekkel.

Meglepetést nem okozott, mégis sokan felháborítónak tartják az Exynos lapka visszatérését, hiába fogadkozik a Samsung, hogy az új lapka több ponton jelentős előrelépést mutat az S22-sorozatban használt, valóban problémás 2200-as típushoz képest. Az Ultra tulajdonosok vannak egyedül "biztonságban" a Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3-mal, a két kisebb modell kizárólag a házon belüli fejlesztéssel érhető el. A kérdés már csak az, hogy megismétlődik-e a két évvel ezelőtti fiaskó?

Hirdetés

Érdekes lesz látni, hogyan alakulnak a mérőprogramokban elérhető számok, az általános felhasználói élmény és pl. a játékos felhasználással kapcsolatos tapasztalatok, hiszen azt már tudjuk, hogy a Qualcomm csúcslapkájával valami nincs rendben. Teljes terhelésen ismét óriási a hőtermelés, amit a telefongyártók igyekeznek okosan kialakított, nagy hatásfokú hűtőrendszerekkel kezelni. Ennek köszönhetően a vázak, keretek extrém mértékben melegendek át, és bár hétköznapi felhasználás során nem ez a jellemző, a csúcskategóriában minden egyes apró kellemetlenség számít.

Ezzel szemben az Exynos 2400 épp ezen a ponton javulhatott a legtöbbet, a Samsung saját, 4 nm-es csíkszélességű LPP+ (low-power process, vagyis alacsony-energiaigényre hangolt) gyártástechnológiája visszaépíthet valamennyit az előd által lerombolt státuszból. Pontos számadatok még nem állnak rendelkezésre, hiszen a sajtóban közölhető tesztek a napokban kezdődtek el, de egy-két kiszivárgott kép szerint a 3DMark egyik, kifejezetten a hosszú távú 3D-s terhelést szimuláló tesztjében az Exynos processzorral szerelt készülék szerepel jobban. Az órajelek visszavétele ugyan megtörtént, de messze nem akkora mértékben, mint ahogy a Snapdragon variánsnál látható.

Eltérő a két lapka felépítése, más a gyártástechnológia és különböző a tudáskészlet, az előzetes teszteredmények viszont közelebb állnak egymáshoz, mint korábban. Ha szintetikus tesztmenetben magas terhelés éri a lapkákat, a Snapdragon 8 Gen 3 gyorsabb, jobb, erősebb, cserébe a hőtermelése is magasabb, ez pedig helyzetbe hozhatja az Exynos lapkát. Az AMD-től érkező RDNA3 architektúrára épülő Xclipse 940 grafikai egység tudásban rendben van, a Samsungnak azonban sokat kell dolgoznia azon, hogy a játékfejlesztők kiemelten kezeljék támogatási és optimalizálási oldalról a GPU-t.

A lapkák közti csatát nem is ez fogja igazán befolyásolni, hanem pl. a készenléti működés, avagy a hétköznapi használatot nagymértékben meghatározó energiafogyasztás. A Samsung mérnökei négy darab, alacsony teljesítményű Cortex-A520 magban gondolkodtak, míg a Qualcommnál két ilyen egység figyel a spórolós működésre. Az egyes magtömbök vezérlése és energiafelvétele kulcskérdés, ezekre mi is próbálunk majd választ adni a Snapdragon 8 Gen 3 és az Exynos 2400 összehasonlító tesztünkben. Addig érdemes figyelni a teszteket, nem biztos, hogy olyan rosszul jártunk azzal, hogy csak az Ultrának kell megküzdenie a Qualcomm forrófejű csúcsfejlesztésével.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.