Hirdetés

Tom Hanks egy a képmásával elkövetett visszaélésre hívta fel rajongóinak figyelmét



|

A híres színészt engedély nélkül szerepeltették egy reklámban az MI segítségével.

Hirdetés

A mesterséges intelligencia térnyerése megállíthatatlan, a legkülönfélébb területeken alkalmazzák megjelenése óta. Bár évek óta látunk már ilyeneket, máig hátborzongató, mikor belefutunk a technológia által generált képekbe, hangfájlokba vagy akár videókba is. Ugyan a képmásunkhoz fűződő jogainkat elég konkrétan szabályozza a törvény, de valószínűleg néhány precedens értékű pert még le kell ahhoz folytatni, hogy a felhasználók tisztában legyenek a technológia alkalmazásának kereteivel.

Láttunk már az elmúlt hetekben sztárok bőrébe bújt chatbotokat, illetve hallhattunk ismert emberek hangján elénekelt dalokat is, és a végtelen számú lehetőségek létezését elfogadva biztosra vehetjük, hogy még csak a felszínt kapargatjuk.

Hirdetés

A héten egy fogászati termékeket forgalmazó cég reklámjával kapcsolatosan robbant ki botrány. Tom Hanks maga figyelmeztette 9 és fél milliós követőtáborát, hogy a felvételen az MI-generált képmása látható, nem ő, ráadásul ehhez az engedélyét sem adta.

Az Oscar-díjas színész még nem döntötte el, hogy milyen formában fog perelni, illetve elégtételt venni az egyértelmű törvénysértés miatt, de aggodalmainak adott hangot a technológia használatával kapcsolatban. Véleménye szerint ez sajnos nemcsak művészetileg jelent kihívást, hanem jogilag is:

"A mesterséges intelligencia és a deepfake technológia segítségével ma már minden gond nélkül létre lehetne hozni egy akár hét részes mozifilmet is, amelyben én szerepelek, mondjuk 32 éves koromtól kezdve egészen mostanáig, vagy akármeddig"

- nyilatkozta az eset kapcsán.

Többek között egyébként az volt a - napokban megegyezéssel lezáródott - hollywoodi írósztrájk egyik legfőbb követelése is, hogy ne lehessen senki képmását ellenőrizhetetlen módon, az érintett engedélye nélkül felhasználni. Az Amerikai Írószövetség végül megegyezett a döntéshozókkal, így az MI használata a jövőben is korlátozva lesz a filmiparban, és bár a szintén sztrájkoló színészek hasonló követeléseivel kapcsolatban még nem született megnyugtató döntés, azt remélik, hogy az írókkal kötött megállapodás segíthet az ő ügyükben is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.