Hirdetés

Tudtad? Szent István koráig nyúlik vissza a Bluetooth név eredete



|

Nem akármiről kapta a nevét a technológia, amivel talán épp e sorokat olvasva is a zenét hallgatod.

Hirdetés

Sokan emlékezhetnek még a kétezres évek első felére, amikor Magyarországon is elterjedtek a Bluetooth-kompatibilis mobilok a piacon, a korábbi infra technológiához képest jóval gyorsabban és távolról is lehetővé téve a fájlok átvitelét. Az akkoriban még csodaszámba menő megoldás azóta más területeken is az életünk szerves részévé vált, elég csak a zsinóros fülhallgatókat leváltó vezeték nélküli fülesek forradalmára, az autós kihangosításra vagy a Bluetooth-on csatlakoztatott perifériákra és konzolos kontrollerekre gondolnunk.

Május 7-én már 26 éve lesz, hogy hivatalosan is bemutatkozott az eredetileg headsetek csatlakoztatására kifejlesztett, alacsony teljesítményű rádióhullámokon alapuló megoldás, a mindenhol ismert név és a jellegzetes kék logó története azonban még ennél is régebbre nyúlik vissza. Pontosabban szólva sokkal, sokkal régebbre.

Hirdetés

A Bluetooth elnevezés ugyanis nem másra, mint I. Harald dán királyra, vagyis Kékfogú Haraldra utal, aki 958. és 986. között foglalt helyet a hűvös északi trónon, 976. és 986. között pedig Norvégia felett is uralkodott. A Szent István idején élt államfő beceneve egyes vélekedések szerint onnan ered, hogy nagyon szerethette az áfonyát, ami elszínezte a fogsorát, de ennél jóval valószínűbb elmélet, hogy egyszerűen rossz fogai voltak.

Akárhogy is legyen, Harald semmiképp sem a csillogó mosolyáról maradt emlékezetes, hanem a dánok kereszténységre való megtérítéséről és a skandinávok egyesítéséről, Jim Kardach pedig ezért javasolta 1997-ben, hogy a tiszteletére az eszközöket összekötő vezeték nélküli technológiájukat is Bluetoothnak kellene elnevezniük. Kardach az Intel mérnöke volt, amely a Bluetooth-szabványt kifejlesztő Bluetooth Special Interest Group (SIG) egyik alapító tagja, az Ericsson, az IBM, a Nokia és a Toshiba mellett.

További érdekesség, hogy a név eredetileg csak átmeneti kódnév lett volna, amíg a marketingesek nem állnak elő valami jobbal, ami szemmel láthatóan nem sikerült nekik. A viking eredetre utal továbbá a Bluetooth logója is: a kék alapon elhelyezett szimbólum a rúnaírásból átvett "H" és "B" betűk összegyúrása, így valójában nem egy puszta stilizált B-t ad ki, hanem Kékfogú Harald angol nyelvű monogramját, a Harald Bluetootht.

Amikor tehát a legközelebb BT-kütyüket használunk, jusson eszünkbe a legendás Harald is, aki nemcsak a skandinávokat kötötte össze egymással, hanem több mint ezer évvel a halála után az eszközeinket is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.