Hirdetés

Tudtuk, hogy várhatók még napkitörések, de ekkorára senki nem számított|

Az elmúlt két évtized legnagyobb robbanását okozta a nevezetes AR 3664-es számú napfolt.

Hirdetés

A 2024-es év egyik legérdekesebb csillagászati eseménye volt május első felében az a napkitörés, amelynek köszönhetően még hazánkban is bárki megcsodálhatta a sarki fényeket, melyek alapesetben - nevükhöz híven - csak a sarkkörön túl láthatók. A jelenleg is tartó napciklus minden bizonnyal egyike a legturbulensebb időszakoknak belátható időn belül.

Az AR 3664-es kódszámon elnevezett napfolt áll a jelenségek középpontjában. Csillagunknak ebből a régiójából induló energiakilökődések okoznak kisebb-nagyobb glaibát, melyek hatással lehetnek rádiótávközlésre, az elektromos hálózatra, a navigációs jelekre, és kockázatot jelentenek az űrhajókra és az űrhajósokra is.

A májusi látványos fényparádé után szakértők már előrejelezték a folytatást, de akkor még csökkenő intenzitású eseményről beszéltek. Végül mégsem lett igazuk, hiszen az elmúlt két évtized legnagyobb robbanását észlelték a Nap felületén. Míg a májusi kitörést X8,79 erősségűnek mérték, a mostani elérte a X12-t, ami a jelenlegi napciklus legerőteljesebb eseménye.

Hirdetés

Annyiban szerencsések voltunk, hogy a Napnak a "foltos" része éppen nem felénk fordult, hiszen az valóban komoly problémákat okozhatott volna a földi kommunikációs rendszerekben és az elektromos hálózatban. Az Európai Űrügynökség (ESA) Solar Orbiter nevű eszköze azonban pont jó szögben állt, ahhoz, hogy premier plánban rögzítse a kivételes jelenséget.

Az ESA projektjén dolgozó szakember, Daniel Müller elmondása szerint olyan kivételesen szerencsés pozícióban volt a szonda, hogy 360 fokban tudott felvételeket készíteni a jelenség eszkalációjáról. Erre a küldetés során már csak három további alkalommal lesz lehetősége. Bár a Földet nem érték el a robbanás hatásai az ESA JAXA-val közös műholdjait és a Merkúrt igen.

Ez azért is különös, mert a két objektum meglehetősen távol helyezkedik el egymástól. Az esemény bekövetkeztekor a Solar Orbiter éppen a Vénusz közelében volt, aminek szintén jutott az energialöketekből, de a NASA Mars Odyssey űrszondájának átmeneti meghibásodásából is azt a következtetést vonták le, hogy a vörös bolygóra is eljutottak az AR 3664-es számú napfoltból kiinduló részecskék.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.