Hirdetés

Úgy néz ki, hogy a Unity mégsem épít metaverzumot A Gyűrűk Ura rendezőjével



|

Megszorításokat jelentett be a népszerű játékmotor mögött álló cég, több százan vesztik el az állásukat.

Hirdetés

A játékok ezrei által használt Unity játékmotor körül még szeptemberben robbant ki egy óriási botrány, miután a technológiát kezelő Unity Technologies megpróbálta átalakítani a finanszírozási modelljét.

A széles körű felháborodást okozó bevételszerzési kísérlet végül egy látványos visszavonulóval és a vezérigazgató John Riccitiello azonnali hatállyal történő lemondásával végződött, ez azonban még nem oldotta meg a vállalat pénzügyi gondjait, így most eljött a megszorítások ideje.

A Reuters hírügynökség ugyanis Unity saját közleményére hivatkozva nemrég arról számolt be, hogy egy "újraindítás" keretében a globálisan foglalkoztatott munkaereje 3,8%-ától válik meg a népszerű játékmotor fejlesztője. Egész pontosan 265 emberről van szó, akik A Gyűrűk Ura-filmtrilógia rendezőjeként világhírűvé vált Peter Jackson cégével, a Weta FX-szel kötött megállapodás keretében készülő projekteken dolgoztak.

Hirdetés

A Unity és a Weta FX még 2021 őszén léptek partnerségre egymással, amikor az előbbi 1,63 milliárd dollárért felvásárolta a Jackson által alapított, filmes trükkökre szakosodott Weta Digitalt. A terv az volt, hogy az akvizíció hozományaként a Unity motorba is beépítik a filmes VFX-megoldásokat, illetve egy saját metaverzumot is létre akartak hozni, ami akkoriban a techvilág éppen körülrajongott hívószavának számított. Ehhez pedig egy 50 millió dolláros szerződést kötöttek a Jackson birtokában maradt Weta FX-szel, amely a Weta Digitalhoz tartozó eszközök használatához szükséges szolgáltatásokat licencelte.

Ezt a szerződést mondta most fel a Unity, ami arra utal, hogy végső soron nem lesz semmi a manapság már sokak által temetett metaverzum-koncepcióból. Emellett a cég világszerte 14 irodáját is bezárja, néhány megmaradó helyszínen pedig jelentősen csökkenti az üzemeltetett irodák területét. Szintén a spórolást szolgálja, hogy a dolgozóknak már csak heti három napon kell majd bejárniuk, míg a maradék időben otthonról dolgozhatnak.

Ez pedig csak a kezdet, mivel a Reutersnek nyilatkozva a Riccitiello távozása után kinevezett ideiglenes vezérigazgató, Jim Whitehurst azt is közölte, hogy további intézkedéseket is terveznek a Unity üzleti tevékenységének "újrafókuszálására". A részleteket még a színfalak mögött sem tisztázták, viszont annyi bizonyos, hogy összességében csökkenteni fogják a vállalat által végzett tevékenységeket, hogy a jövedelmezőbb üzletágakra koncentrálhassanak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.