Hirdetés

Van olyan ország, ami állami szinten ösztönözné a mobilok betiltását az iskolákban



|

Egy minisztériumi útmutató arra sarkallja az oktatási intézményeket, hogy szabjanak gátat a mobilozásnak - a kérdés, hogy szükség van-e erre egyáltalán.

Hirdetés

Ha csak az iPhone 2007-es bemutatásától számoljuk is az okostelefonos forradalom berobbanását, ezek a kütyük már csaknem 20 éve velünk vannak, így az emberiségnek bőven van velük tapasztalata a jótékony és a káros hatások terén is. Ami az utóbbiakat illeti, a mobilozást rengeteg kritika éri az iskolákkal összefüggésben, mivel az internethez állandó hozzáférést biztosító eszközök komoly zavart okoznak a koncentrációban, a közösségi média elterjedésével pedig az online zaklatásoknak is megágyaztak.

Az Egyesült Királyság kormánya ezért most úgy döntött, hogy felülről vezérelve igyekszik gátat szabni az iskolai telefonozásnak, ám ez nem mindenki szerint indokolt.

Hirdetés

A The Guardian beszámolója alapján az Oktatási Minisztérium egy 13 oldalas útmutatón dolgozik, amely segítséget nyújt a brit iskoláknak a mobilozás betiltásában. Az ebben foglalt intézkedések nem lesznek kötelező érvényűek, viszont több forgatókönyvet is vázolnak majd az oktatási intézményeknek a tilalom végrehajtására, köztük a készülékek teljes otthonhagyásával, az átvételükkel az iskolába érkezéskor vagy a használat szigorúan korlátozott engedélyezésével.

"Azért jársz iskolába, hogy tanulj, hogy barátságokat köss, hogy beszélgess más emberekkel, hogy szocializálódj, és hogy oktatásban részesülj - nem pedig azért, hogy a mobiltelefonodon ülj vagy üzeneteket küldj, miközben beszélhetnél is valakivel."

- nyilatkozta az útmutató kapcsán Gillian Keegan oktatási miniszter. Gillian szerint a minisztériuma az iskolaigazgatókkal konzultálva jutott arra, hogy az iránymutatás ösztönözheti azokat a képzési helyeket, ahol még nem tiltották be teljesen a mobilozást, egyértelmű üzenetet küldve a kérdésben való következetességről. A kormány a szülőket is bevonná a tilalomba, akiket megkérnének, hogy a tiltás esetén a saját mobiljuk helyett az iskolai irodákon keresztül vegyék fel a kapcsolatot a gyermekükkel.

Egyes kritikusok, köztük a Nemzeti Oktatási Szakszervezet főtitkári posztját betöltő Daniel Kebede szerint viszont a minisztérium erőfeszítéseinek nem lesz különösebb hatása, mivel a legtöbb brit iskolában már most is érvényben vannak különböző, saját hatáskörben bevezetett irányelvek az okostelefonok oktatási időben történő használatára.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.