Hirdetés

Hadat üzent az EU a vegaburgereknek



|

Az Európai Parlament betiltaná, hogy a növényi vagy laborban előállított húsokat húsnak nevezzék.

Hirdetés

Újabb front nyílt az élelmiszeriparban: az Európai Parlament megszavazta (355-en támogatták, 247-en ellenezték), hogy a laboratóriumban előállított és a növényi alapú húshelyettesítők nem viselhetnek többé olyan megnevezéseket, mint "burger", "kolbász" vagy "steak". A döntés célja, hogy megakadályozza a fogyasztók megtévesztését, és egyértelmű határt húzzon a valódi hús és a különféle alternatívák között, ahogy tette korábban a növényi alapú "tejtermékek" esetében is.

Az uniós jogalkotók szerint a húshoz kapcsolódó elnevezések hagyományosan állati eredetű termékeket jelölnek, és a laborban vagy növényekből készülő verziók esetében ezek használata félrevezető lehet. Az új szabályozás tehát azt jelentené, hogy a gyártók kénytelenek lesznek új, kreatív elnevezéseket kitalálni a termékeiknek, ha azokat továbbra is az európai piacokon szeretnék értékesíteni.

Hirdetés

A döntés természetesen komoly vitát váltott ki, a fenntartható élelmiszerek támogatói szerint ez hátráltathatja az innovációt, miközben a húsipar képviselői üdvözlik a lépést, mondván, végre tiszta vizet öntenek a pohárba. A laborhús fejlesztése egyre gyorsabban halad, és több startup is készen állna a piacra lépésre, ám az EU-s döntés újabb akadályt gördíthet a mesterséges húsok széles körű elterjedése elé.

Egy biztos: az Európai Parlament üzenete világos - egy burger csak akkor burger, ha valóban húsból készül.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.