Hirdetés

Vérvizsgálat alapján büntetnék az álmos sofőröket



|

Ausztráliában fejlesztettek ki egy módszert, ami vérminta alapján azonosítja, mennyit aludt a vizsgált személy.

Hirdetés

Ittas állapotban vezetni iszonyatosan veszélyes, ezt valószínűleg senkinek nem kell bizonygatni. A probléma az, hogy az elmúlt időben több kutatás is bizonyította, hogy fáradtan hasonlóan felelőtlen dolog a volán mögé ülni, azonban amíg az elsőt könnyű tetten érni, egy fáradt sofőr állapotát lehetetlen dokumentálni. Eddig legalábbis az volt.

Az ausztrál Monash Egyetem rukkolt elő egy újfajta vérvételi mechanikával, amivel állításuk szerint 90%-os pontossággal állapítja meg, hogy a vizsgált személy aludt-e a korábbi 24 órában. A The Guardian beszámolója szerint akár 2 éven belül elérhetővé válhat a vizsgálat, amivel számos veszélyes sofőrt bírságolhatnak majd meg világszerte.

Hirdetés

Arra is emlékeztet a brit lap, hogy a szigetország jogosítvánnyal rendelkező polgárainak közel fele bevallotta, hogy kevesebb mint 5 óra alvás után szokott vezetni. A szakértők szerint az Egyesült Királyságban az autós balesetek 20%-át okozzák kialvatlan sofőrök, és a halálos kimenetelű események 15%-ért is ők tehetők felelőssé.

A kutatást vezető Clare Anderson szerint öt olyan biomarkert találtak a vérben, ami 99%-os pontossággal elárulja, hogy aludt-e a vér tulajdonosa az elmúlt 24 órában. A laboratóriumi körülmények azonban nem ideálisak, így további teszteket végeztek, amelyek során még mindig 90% körüli pontosságot mértek.

Ha a technika el is terjed, valószínűleg először csak a balesetek után fogják vizsgálni a sofőröket, hiszen a közúti ellenőrzéskor is alkalmazható, hordozható eszköz kifejlesztése még nincs tervbe véve, illetve a jogi hátterét is ki kell dolgozni egy ilyen újfajta vizsgálatnak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.