Hirdetés

5 GHz fölé gyorsítja processzorait az AMD?



|

Az 5000-es sorozatú asztali Ryzen központi egységek sebessége eddig elég volt a versenytárs legyőzésére, ám hamarosan további lépésekre lehet szükség.

Hirdetés

A 11. generációs Intel Core processzorok lelkének számító Rocket Lake lapkákból az Intel a lehető legtöbbet megpróbálja kifacsarni, és a mérnöki példányok előzetes teszteredmények kapcsán ez a terv részben sikerült is. Az eddig kiszivárgott Geekbench pontszámokból tisztán látszik, hogy az új Core i7 és i9 csúcsmodellek egymagos sebessége nagyobb lehet, mint amit az AMD képes elérni a Ryzen 7 és 9 leggyorsabb változataival.

Az Intel ezt kihasználva már egy ideje azt kommunikálja a játékos célcsoportnak, hogy az egymagos teljesítmény az egyik legalapvető jellemző a játékok futási teljesítményét tekintve, és kulcsfontosságú azokban a szituációkban, amikor a CPU számítási kapacitása is jócskán besegít a minél magasabb képkockasebesség elérésébe.

Hirdetés

Az esport játékok hívei számára ez pedig eléggé erős érvnek hangzik, nem meglepő tehát, hogy az AMD egyik következő lépése egyfajta reagálás lehet a 11. generációs Intel központi egységek 5 GHz vagy afeletti boost-órajeleire.

A Clock Tuner for Ryzen segédprogramot fejlesztő Yuri Bubliy szerint az aktuális asztali Ryzen generáció hamarosan átlépheti ezt a határt, ami a Zen 3 architektúra javított IPC-teljesítményének ismeretében ütős reakció lehet. Bár az első feltételezések szerint az AMD új modellekkel vezetné be az 5 GHz-es plafon áttörését, erre egyelőre semmilyen jel nem utal; ráadásul a gyártó épp azzal van elfoglalva, hogy a 7 nm-es csíkszélességen alapuló processzorokat megfelelő mennyiségben tudja gyártani.

Aprólékos beállítási lehetőségek és beépített benchmark segítik a Ryzen túlhajtását.

A fejlesztő Twitter oldalán megjelenő kiegészítő kommentek szerint inkább csak a CTR applikáció új verziója fogja ezt lehetővé tenni, a program ugyanis arra született, hogy a felhasználók még több teljesítményt kisajtolhassanak a Ryzen processzorukból. A várhatóan február 15-én megjelenő új kiadás vélhetően manuális és automatikus módon is megengedi az 5 GHz boost-órajel elérését/átlépését az arra alkalmas 8 vagy többmagos verzióknál.

Az AMD ettől függetlenül a későbbiekben megjelentethet olyan speciális modellt vagy modelleket, amik dobozára ráírható az "5 GHz+" jelzés. Erre azonban csak akkor lehet esély, ha helyreáll az aktuális termékek gyártása és elérhetősége, illetve a konkurens Intel CPU-k végleges teljesítményadatai megerősítik a korai tesztpéldányok eredményeit.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.