Hirdetés

A Steam számain látszik, mennyire hatalmas az Nvidia előnye az AMD-vel szemben



|

A Steam legfrissebb statisztikái alapján nem igazán változnak az erőviszonyok a hardveres piacon.

Hirdetés

A több mint 120 millió havi aktív felhasználóval rendelkező Steam játékáruház minden hónapban közzéteszi az aktuális hardver- és szoftverfelmérését, amely a közösség által használt számítógépek tulajdonságaiba enged bepillantást.

Bár nem mérnek mindenkit, csak azt, aki engedi, a hatalmas mintavétel miatt az adatokra mindig érdemes odafigyelni, még ha az aktuális kimutatás nem is tartogat nekünk óriási meglepetéseket sem a hardverek, sem az operációs rendszerek tekintetében.

Hirdetés

A Steam 2023 májusi statisztikái alapján a videokártyagyártók körében továbbra is magasan dominál az Nvidia: a zöld csapat 76,37%-os részesedésével szemben a nagy rivális AMD csak 14,83%-ot birtokol, míg az Intel 8,59%-on áll. Az igazán érdekes talán az utóbbi adat, hiszen a kékek korábban is hasonló értékeket produkáltak, holott akkor még nem gyártottak diszkrét GPU-kat (Arc-széria).

A legnépszerűbb videokártya továbbra is az elpusztíthatatlan GeForce GTX 1650, amit a még régebbi GTX 1060 és az előző generációt képviselő RTX 3060 követ. A toplista első AMD-s képviselője a 23. helyen álló Radeon RX 580 2017-ből, ha nem számoljuk a 12. helyre befutó integrált megoldásokat. Habár a tesztelőknél hagyományosan jól szerepelnek a pirosak Ryzen-processzorai, az AMD a CPU-k kategóriájában is örök második, 2021 decembere óta csupán 2,5%-kal növelve a részesedését a 67,13%-kal uralkodó Intelhez képest.

A Steam felmérése az operációs rendszerekre is kiterjed, ami az utóbbi időben a Windows 11 részesedésének lassú, de folyamatos emelkedését mutatta. Ezt a trendet a májusi adatok sem törik meg, így a 2021 őszén debütált platform ezúttal 0,72%-kal növelte a jelenlétét. A grund királya ezzel továbbra is a jó öreg Windows 10 64 bit a maga 62,95%-os részesedésével.

Mindent összegezve a Valve által üzemeltetett áruház tipikus felhasználója jelenleg egy Windows 10-es PC-t nyúz 6 magos CPU-val, 16 GB memóriával, GeForce RTX 1650-es videokártyával és több mit 1 TB tárhellyel, amiből viszont csak 100-249 GB hever kihasználatlanul. Aki pedig a PC-mellé egy VR-headsetet is beszerez, az az Oculus/Meta Quest 2-re szavaz. A Steam hardver- és szoftverfelmérés ide kattintva olvasható.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.