Hirdetés

AOC Agon AG405UXC teszt - a nagy is lehet fürge



|

Az AOC legújabb monitora szintet lépett, hiszen az átlagosnál sokkal nagyobb képátló mellett nyújt a játékosok számára is kiváló teljesítményt.

Hirdetés

A monitorok és a tévék közötti határ egyre jobban kezd elmosódni, főleg ha olyan termékekről van szó, amelyeket játékra (is) ajánl gyártója. Ezt mi sem mutatja jobban, mint az, hogy a monitorok átlagos mérete szépen lassan kúszik felfelé - ebben pedig mostani teszünk alanyának is nagy szerepe van, hiszen az AOC Agon AG405UXC nem kisebb, mint 40 colos képátlóval rendelkezik.

Kívül

A monitorok eléggé egy kaptafára készülnek mostanság. A megjelenítők túlnyomó része keret nélküli kialakítást használ, ez pedig nem enged túl sok (játék)lehetőséget a fejlesztők számára. Az AOC üdvöskéje is pontosan ilyen felépítéssel rendelkezik: vagyis látható keret csak és kizárólag az alsó részre került, hogy elegendő helyet biztosítson a fényforrások számára. A 40 colos képméret brutális, egy íróasztalra már-már túl nagy - főleg ha azt is hozzávesszük, hogy a panel képaránya 21:9-es, és a trendekkel ellentétben nem ívelt, hanem egyenes kialakítású. Egyszerűen túl sok a felület, sok fej- és szemmozgást igényel a használat, ha a monitort nem tudjuk elég messzire tenni.

A monitor a dobozból darabokban kerül elő, de pár perc alatt össze lehet szerelni: a kijelző, a tartó konzol és a talp összeillesztéséhez mindössze pár csavart kell betekerni. A nagy méret ellenére az állvány forgatási és emelési lehetőséget is biztosít, így a tökéletes pozíciót könnyű megtalálni. Cserébe a talp is nagy, az asztal hátsó részétől számítva legalább 30 centiméterrel kell számolnod "befelé".

A célcsoportot tekintve kissé meglepő, hogy nincs RGB-világítás, ezt azonban mi egyáltalán nem bánjuk - kinőttünk már az ilyesmiből. Ha szemből nézzük a monitort, a csatlakozók a talp bal oldalára kerültek és rengeteg van belőlük. Két HDMI 2.0, 1 DisplayPort 1.4 és egy USB-C csatlakozó szolgál képátvitelre, a beépített USB hub számára pedig felfelé egy USB-B, lefelé pedig 4 darab USB-A csatlakozó került beépítésre. A hub 3.2 Gen1 szabványú, vagyis az USB 3.0 sebességét, 5 Gb/s-os tempót képes biztosítani.

Hirdetés

Mindezek mellett egy jackcsatlakozóba fülhallgatót vagy külső hangszórót dughatsz, ha a beépített hangszórók kevésnek bizonyulnak. Az USB-C csatlakozóval kapcsolatban érdemes még megjegyezni, hogy a PowerDelivery szabványt is kezeli, vagyis ha egy notebookhoz kötöd hozzá, akkor egyúttal annak töltéséről is gondoskodhatsz. Sőt, még az USB hub is tud erről a portról működni (KVM switch funkció).

Belül

Az AOC IPS-panelt választott, ami nemcsak gyors válaszidőt, hanem jó színeket is ígér, cserébe viszont csak közepes feketével, és ebből adódóan közepes kontraszttal rendelkezik. Ez persze a technológia velejárója, nincs is vele különösebb probléma. A felbontás viszont csak 3440×1440 pixel, amely ebben a méretben egyértelműen kevés - hogy mást ne mondjunk, a 34 colos 21:9-es monitorok többsége is ezt a felbontást nyújtja, és már azoknál is rezeg kicsit a léc. 40 colon ez a részletesség már 100 alatti PPI-t jelent.

A panel 1200:1-es maximális kontrasztaránnyal és 4 ms-os G2G, valamint 1 ms-os MPRT válaszidővel rendelkezik, színtér-lefedettsége viszont csak átlagos, tekintve hogy az sRGB színtér 100%-ára vagy a DCI-P3: 93%-ára terjed ki. Ami játéknál fontos lehet még, az a válaszidő: HDMI csatlakozóval 120 Hz-es, DisplayPort csatlakozóval pedig 144 Hz-es maximális érték választható ki. Az elektronika kezeli az AMD FreeSync és az NVIDIA G-Sync dinamikus képfrissítési megoldásait is.

Használat közben

A monitor minden irányban 178 fokos betekintési szöggel rendelkezik, így elméletileg bárhonnan is nézzük a képet, a színek torzulásával nem kell számolni. A kontraszt és a fényerő viszont csökken oldalról nézve, ami a gyakorlatban azt eredményezi, hogy középen és széleken nem konzisztens a képminőség. Azaz magával a képminőséggel nincs gond, de egy pontból nézve mégsem pontosan ugyanazt fogjuk látni. Ezen elég sokat tudna segíteni az ívelt kialakítás…

Fent már írtuk, hogy a fekete és a kontrasztarány csak átlagos, de egy IPS-paneltől ez igazából megszokott. Mint ahogyan az is, hogy a fényerő sem túl nagy egy olyan monitornál, amely ekkora képátlóval rendelkezik. Az AOC AG405UXC-nél alapjáraton 287 nites maximumot mértünk, ha viszont aktiváljuk a HDR-üzemmódot, akkor 404 nitre nő ez az érték. Egyébként a 287 nit bőven elég, hiszen normál esetben a kijelzőket 120-150 nit körüli maximális fényerő beállítás mellett szokás kalibrálni. A fényerő eloszlása átlagos - ha a középen mért értéket vesszük a bázisnak, akkor a sarkoknál és a széleken 10 százalék körüli mínusszal lehet számolni.

Ha pedig már szóba került a kalibráció, akkor nézzük is meg, hogyan teljesít a monitor ezen a téren! Nos, remekül! A gyári beállítással (csak a fényerőt csökkentettük 150 nitre) az átlagos deltaE értéke 2,2 - ezzel kapcsolatban azt kell tudni, hogy a 3 alatti érték már azt jelzi, hogy az emberi szem nem tud különbséget tenni az elvárt és a megjelenített színek között. Nemcsak a színek, hanem a szürkeárnyalatok is pontosak.

A monitor képminőségét a legjobban természetesen a válaszidő határozza meg. Az 1 ms-os MPRT értékből adódóan jó teljesítményre számítottunk, és nem is kellett csalódnunk: utánhúzás és szellemkép gyakorlatilag nincs, az input lag pedig mindössze 12 ms. Ha mindezeket összerakjuk a 144 Hz-es képfrissítéssel, akkor a matek azt adja ki, hogy még a pörgősebb játékoknál is inkább egy, mintsem két képkocka csupán a késleltetés.

Kezelés

A menü a jobb alsó sarokban jelenik meg, ideális pozícióban hiszen a kezeléshez használt gombok is pontosan ide igazodnak. A gombok sajnos egy sorban helyezkednek el, ami kezelhetőség szempontjából talán a legrosszabb választás - szerencsére viszont hozzá sem kell nyúlni a gombokhoz, mert a csomagolásnak része egy távirányító is. Ez a kontroller nemcsak a D-pad miatt jelent sokkal kényelmesebb használatot, hanem azért is, mert a színprofil, a fényerő és a hangerő közvetlenül állítható vele. Hasznos extra többek között akkor is, ha a monitort játékkonzolra csatlakoztatnád.

Összegzés

Az AOC Agon AG405UXC remek monitor játékra, és ára sem szállt el túlságosan - bár szerintünk érdemes várni egy kicsit, mert a jelenlegi, 250 ezer forintos bruttó ár hamar bekúszhat 200 ezer forint alá. A remek persze nem jelent tökéleteset, de az AOC-nél sikerült azért úgy válogatni, hogy a fontos jellemzők rendben vannak: a 144 Hz-es adaptív frissítés mellett az 1 ms-os válaszidő is szuper, míg a fekete és a kontraszt csak átlagos. A legnagyobb gondunk a felbontással volt, 3440×1440 pixel 40 colon már picit kevés, ha a monitor az asztalra kerül.

AOC Agon AG405UXC

Ár: 250000 Ft
  • Képátló: 40 col
  • Felbontás: 3440×1440 képpont
  • Panel: IPS, 21:9-es képarány, sík
  • Fényerő: 400 nit (HDR)
  • Kontrasztarány: 1200:1
  • Válaszidő: 1 ms (MPRT), 4 ms (G2G)
  • Betekintési szögek: 178/178 fok
  • Színek száma: 16,7 millió
  • Legnagyobb képfrissítés: 144 Hz
  • Adaptív képfrissítés: AMD FreeSync, NVIDIA G-Sync
  • Csatlakozók: 2× HDMI 2.0, 1× DisplayPort 1.4, 1× USB-C, 4× USB-A, jack
  • Hangszórók: 2×5 watt
  • Fogyasztás: 45 watt (tipikus)
  • Méret: 944×478-628×312 mm
  • Tömeg: 11,9 kg
PRO
  • Gyors válaszidő
  • Robusztus talp
  • Kiváló színek
  • Alacsony input lag
  • Kedvező ár
  • USB hub
Kontra
  • Csak átlagos felbontás
  • Csak átlagos fekete és kontraszt
  • HDR-ben lehetne fényesebb
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8418
    [topic] => 1
    [group] => 20
    [gameinfo_name] => AOC Agon AG405UXC
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 195
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2023-07-23 23:39:52
    [gameinfo_webpage] => https://aoc.com/uk/gaming/products/monitors/ag405uxc
    [gameinfo_tags] => AOC, Agon
    [gameinfo_url] => aoc-agon-ag405uxc
    [gameinfo_pro] => Gyors válaszidő
Robusztus talp
Kiváló színek
Alacsony input lag
Kedvező ár
USB hub
    [gameinfo_kontra] => Csak átlagos felbontás
Csak átlagos fekete és kontraszt
HDR-ben lehetne fényesebb
    [gameinfo_data] => Képátló: 40 col
Felbontás: 3440×1440 képpont
Panel: IPS, 21:9-es képarány, sík
Fényerő: 400 nit (HDR)
Kontrasztarány: 1200:1
Válaszidő: 1 ms (MPRT), 4 ms (G2G)
Betekintési szögek: 178/178 fok
Színek száma: 16,7 millió
Legnagyobb képfrissítés: 144 Hz
Adaptív képfrissítés: AMD FreeSync, NVIDIA G-Sync
Csatlakozók: 2× HDMI 2.0, 1× DisplayPort 1.4, 1× USB-C, 4× USB-A, jack
Hangszórók: 2×5 watt
Fogyasztás: 45 watt (tipikus)
Méret: 944×478-628×312 mm
Tömeg: 11,9 kg
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 9
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 250000
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => 
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 195
            [manufacturer_name] => AOC
            [manufacturer_url] => aoc
            [manufacturer_link] => http://www.aoc.com/
            [link] => /gyarto/aoc
        )

    [link] => /termekinfo/aoc-agon-ag405uxc-8418.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => Gyors válaszidő
            [1] => Robusztus talp
            [2] => Kiváló színek
            [3] => Alacsony input lag
            [4] => Kedvező ár
            [5] => USB hub
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => Csak átlagos felbontás
            [1] => Csak átlagos fekete és kontraszt
            [2] => HDR-ben lehetne fényesebb
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.4
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    8

  • Anyagminőség:

    10

  • Extra funkciók:

    8

  • Kijelző:

    8

  • Kinézet:

    9

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.