Hirdetés

Beelőzhető GPU-fronton az NVIDIA és az AMD?



|

Ha jelenleg bármilyen extra teljesítményre képes grafikus vezérlőt keresünk, a piac kétszereplős - de már vannak, akik dolgoznak a trónfosztáson.

Hirdetés

Amikor a PC-kben egyre nagyobb szükség volt arra, hogy az alapszintű grafikai feladatokon túlmutató, nagyobb teljesítményű hardverek dolgozzanak, szép lassan kifejlődött egy új piaci szegmens. A korai játékosok, mint az S3, a Matrox vagy a Voodoo idővel kikoptak, és maradt két komoly szereplő, amelyek ütésváltása már évtizedek óta megszokottnak számít. A GPU-piacon jó ideje az NVIDIA van előnyben, míg az AMD folyamatosan igyekszik megszorongatni a pozícióját, de igazából a két küzdő félen kívül nincs igazán komoly versenyző.

Hirdetés

Ebbe most persze nem számítjuk bele a processzorokba épített grafikus vezérlőket, például az Intel HD és egyéb sorozatait, ezek ugyanis a legtöbb esetben nem alkalmasak speciális feladatokra, kizárólag a hagyományos szoftverek és rendszerek megjelenítésére, valamint filmnézésre. De akkor mindez azt jelenti, hogy ha ennél kicsit is többre vágyunk, csak a zöldek és pirosak (tehát az NVIDIA vagy az AMD) kínálatából válogathatunk?

Támadás több irányból

Ha a fenti kérdésre úgy keressük a választ, hogy mi az, amit most választhatunk, a válasz gyakorlatilag igen: most még a zöld-piros páros kínál valamire is használható dedikált GPU-kat. De ha egy kicsit előrébb tekintünk, már érdekesebb a kép, hiszen többen is terveznek belépni a grafikus vezérlők piacára. Nézzük, kicsodák, mivel és mikor!

Intel Xe

Jó ideje rebesgetik, hogy az Intel végre tovább is nyújtózkodna a grafikus képességek terén a jelenlegi integrált vezérlőknél. Apró érdekesség: dedikált eszközük utoljára 1998-ban volt i740 néven, ez még a 370-es foglalatba illő Pentium III processzorok ideje, ha még valakinek rémlik. Azóta nem igazán próbálkoztak dedikált grafikus vezérlővel, bár Xeon Phi néven egyszer elkezdtek tervezgetni, de végül ebből nem lett semmi.

Tavaly aztán végül bejelentették, hogy fejlesztés alatt áll az Intel Xe Graphics nevű újdonságuk - viszont első körben nem a játékosok fognak örülni neki, hanem az adatközpontok üzemeltetői, ugyanis a GPU-szenzitív feladatokra szakosodott szerverekbe készülnek a kártyák.

A fejlesztésükre az AMD-től szipkáztak el mérnököket, többek között Raja Kodurit, aki a Vega és Navi architektúrákért felelt a Radeon Technologies csoportban, valamint Jim Keller vezető chip-tervezőt.

Az Xe-ről egyelőre nincs részletes információ, csak kiszivárgott adatokra lehet támaszkodni. Ezek szerint az első modellek 128, 256 és 512 végrehajtó egységre épülnek 4096 shader maggal, a szakértők szerint a legerősebb nagyjából az RTX 2080 szintjére helyezhető. Az architektúrával kapcsolatban "szeletek és alszeletek" fogalmát használják, ami nagyjából az AMD CU és az NVIDIA-féle SM egységeinek felel meg.

Megjelenését nyárra tervezték, de a járványhelyzet miatt ez őszre csúszhat, az pedig jó kérdés, hogy az adatközpontokra célzott modell után lesz-e konzumer változat, és ha igen, mikor.

Apple izébizé hogyishívják

Igen, itt nem tudunk arról, hogy hívják majd az almás cég megoldását - sőt, egyelőre azt is csak sejteni lehet, hogy készülnek ilyesmire. De valamiben mesterkednek, ugyanis a napokban előbukkantak erre utaló dokumentumok és megjegyzések.

Mindez akkor történt, amikor az Apple bejelentette, hogy a Mac termékvonalat újratervezik és az Intel chipek helyett saját tervezésű, ARM alapú processzorokat alkalmaznak. Viszont a WWDC-n megejtett első bejelentés után az egyik fejlesztői panelben elhangzott, hogy a saját procis Apple gépek már nem támogatják a külső gyártóktól származó grafikus vezérlőket sem.

Hoppácska: ez ugyebár nem jelentheti azt, hogy a jövőbeni Mac modellek csak valamilyen alapszintű grafikai egységet kapnak, hiszen a komolyabb konfigurációkat grafikai tervezésre és akár játékra is használnák a vevők. Az egyik előadáson aztán konkrét dia is előkerült arról, hogy az Intel-alapú gépekben továbbra is Intel, AMD és NVIDIA GPU-k lesznek, de az Apple Silicon processzoros Macek a cég belső tervezésű grafikus vezérlőivel dolgoznak majd.

Szintén fejlesztői fejtágítón hangzott el egy olyan kitétel, miszerint az új Macekre alkalmazásokat készítők ne valamiféle alapfunkciókra használható GPU-t várjanak, bár esélyesen nem különálló eszközről, hanem a CPU tokozásába integrált vezérlőről lesz szó. "Ne gondolja senki, hogy egy dedikált GPU egyértelműen jobb teljesítményt jelent" - írta az Apple fejlesztői dokumentációja - "Az Apple processzoraiba épített GPU-t kifejezetten nagy teljesítményt igénylő grafikai feladatokra tervezzük".

A dolog persze nem teljesen újdonság, hiszen az iPhone 8 és az iPhone X megjelenésekor már láthattunk hasonlót az Apple aktuális processzoraiban egy külön grafikai réteg formájában. Hogy ebből viszont mikorra lesz valamilyen kézzel fogható eredmény, még nem tudni, hiszen az Apple Silicon processzorra épülő Macek érkezésére sincs még pontos menetrend. Azt mindenesetre a fentiek alapján nem érdemes várni, hogy az Apple bármilyen szinten is beszállna a PC-s NVIDIA-AMD párharcba, de mindkét nagy versenyzőt szép lassan elkezdi kitúrni az almás térfélről. Mondjuk arra kíváncsiak vagyunk, hogy a nagyobb teljesítményű Apple gépeknél, tehát mondjuk a Mac Pro modellek esetében hogy néz ki ez az egész ARM-alapra váltás, és ezáltal a grafikai rendszer kezelése, de várjuk türelemmel a megfejtést.

Támad a kínai grafika

Érdekes új versenyzőről is érkezett hír a napokban: a Zhaoxin (ejtsd: Zsaosin) neve talán nem mond túl sokat a legtöbb olvasónknak, de egy komoly kínai cégről van szó (pontosabban a kínai SASAC és a tajvani Via Technologies vegyesvállalatáról), amely bőséges állami támogatással a háta mögött eddig leginkább x86 CPU-k fejlesztésében jeleskedett.

Hogy nagyjából elhelyezzük a technológia és a piaci erő tábláján a céget, a jelenlegi csúcsmodelljük, a KaiXian KX-6000 sorozatú CPU nagyjából a 7. generációs Intel Core i5 processzorok teljesítményszintjét hozza amely ugyebár egy négymagos, nem Hyper-Threading modell. A KX-6000-ben nyolc saját fejlesztésű LuJiaZui mag található, valamint duál DDR4 memóriavezérlő.

A Zhaoxin azonban nemrég bemutatta azt a fejlesztési tervet, amelynek mentén új CPU-k mellett saját GPU-kat is kiadnának a következő években. Az első valamikor az idei év végén vagy a jövő év elején érkezhet egy új CPU mellett, és egyelőre annyit lehet róla tudni, hogy 28 nanométeres TSMC chipekre épül, energia-éhsége pedig nagyjából 70W kategóriában mozog.

A 28 nanométer a mai világban már nagyon elavultnak számít, szóval már csak ez alapján se várjuk, hogy a következő néhány évben a Zhaoxin egyetlen tigrisugrással az NVIDIA-AMD páros feje fölött terem és egy jól irányzott pörgőrúgással leküldi őket a trónról. Ráadásul a szakértők szerint ha komolyabban be akarnak indulni ebben a szegmensben, egy csomó szabadalmi problémán is át kell rágniuk magukat, ugyanis a legtöbb ma használatos technológiával kapcsolatos jogok a két fent említett nagyágyú birtokában vannak. Ugyan a Via annak idején rendelkezett ilyesmikkel, de ez még az S3 kártyák korszakára tehető - ez pedig a 90-es évek vége, szóval azóta nagyot ugrott minden, ráadásul ezeket anno el is adták a HTC-nek.

Szóval akkor mi lesz a GPU-piacon jövőre?

Bár a jelenlegi információk alapján tűpontos jóslatokra nem vetemednénk, az azért látszik, hogy az NVIDIA és valamelyest mögötte az AMD továbbra is leginkább egymással foglalkozhat majd. Az Apple tervei nem hatnak ki a Mac ökoszisztémán túlra, az Intel pedig csak az adatközpontos világban próbálkozik, ha lesznek is konzumer változatai a Xe modelleknek, azok nem pár hónap múlva esnek be, és a piaci bevezetésük is komoly időbe telhet. A kínai kistigris pedig még láthatóan nagyon messze van attól, hogy komoly szereplő legyen a csatában, szóval hacsak titokban nem fejleszt mindent leverő titkos GPU technológiát egy rejtőzködő Krapulax a high-tech űrbázisán levő gyárban, esélyesen még egy ideig marad minden a régiben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.