Hirdetés

Ezt lehet most tudni az Intel készülő videokártyáiról



|

Miközben az Nvidia és az AMD épp a játékosok kedvére próbál tenni, az Intel a háttérben egy teljes videokártyás letámadásra készül.

Hirdetés

Viszonylag keveset hallani mostanság az Intel azon terveiről, ami a visszatérést jelentené a dedikált grafikus vezérlők piacára. Korábban az AMD Radeonok tervezését irányító Raja Koduri ugyan negyedévről-negyedévre megmutat valamit a készülő fejlesztésekből, ám továbbra is elég keveset tudni arról, mire lehet képes a hardver.

Még úgy is sok a kérdőjel az Xe-architektúra sebessége kapcsán, hogy tavaly már gyártósorra került a DG1 elnevezésű belépőszintű variáns, de ezt a modellt kizárólag az OEM-partnerek számára tette elérhetővé az Intel; legfeljebb készre szerelt számítógépekben találkozhattak vele a felhasználók.

Hirdetés

A DG1 egyébként egyfajta pilot-projekt is lehetett, a tudását tekintve ugyanis leginkább multimédiás felhasználásra és általános számítások támogatására alkalmas. A 768 darab stream processzort tartalmazó grafikus lapka ugyanakkor roppant kedvező energiafelhasználási paraméterekkel bír, az LPDDR4X memóriákkal együtt mindössze 25 W a hardver tipikus fogyasztása.

Ehhez képest a következő lépcsőfok, amire DG2-ként hivatkozik a sajtó, már teljesen más stratégia mentén készül. A legfrissebb kiszivárgott adatok szerint egészen pontos képet kaphatunk a várható tudásról és teljesítményszintekről. Fontos tisztában lenni azzal, hogy az Xe HPG-csoportba sorolt vezérlők már ténylegesen az AMD és az Nvidia aktuális grafikus lapkái ellen kell, hogy szerepeljenek, továbbá a DG2 abban a tekintetben is mérföldkőnek számít, hogy a partnergyártók (Asus, MSI, Gigabyte stb.) is beléphetnek a gyártásba/forgalmazásba.

A specifikáció rendben, de sok fog múlni a driveres optimalizáláson is.

A lista tetején helyezkedik el az 512 EU (execution unit) kiépítésű csúcsmodell, ami 4096 darab stream processzorával igen erős alternatíva lehet pl. a Radeon RX6800 ellen. Természetesen a különböző architektúrák közötti alapvető különbségek miatt korántsem ilyen egyszerű az összehasonlítás, de az Intelnek figyelnie kell, mire képes jelenleg a két nagy ellenfél csúcsmodellje. A 8 vagy 16 GB-nyi memória szinte kötelező elem ezen a szinten, és a lapka tudása megfelel majd a DirectX 12 Ultimate követelményeinek. Mit jelent ez pontosan? Az Intel is hardveres támogatást nyújt majd a ray-tracing technológiához, képes lesz mesh shaderek mentén hatékonyabbá tenni a geometriai (háromszög) kirajzolás sebességét, valamint a variable shade rating és sampler feedback segítségével további optimalizált képfeldolgozás programozható rá.

Intel Xe architektúra többféle felhasználási területre

A DG2 felső-közép és középkategóriás kiadásai 1536-3072 stream processzorral rendelkeznek, a 4 GB fedélzeti memória pedig kevésnek tűnhet, ám 16 Gbps-os GDDR6 VRAM lapkákkal a 128 bites memóriabuszból is kellemes sávszélesség nyerhető ki. A belépőszintű modellek már egyértelműen az irodai vagy multimédiás felhasználásra szánt gépeket célozzák, hiszen ezeknél a lapkáknál sem a számítási kapacitás, sem pedig a memória alrendszer nem teszi lehetővé a játékok megfelelő minőségű és sebességű futtatását.

Nem került kereskedelmi forgalomba az Intel DG1; nem is arra készült.

Felmerül a kérdés, hogy ha az Intel Xe HPG DG2 dedikált kártyacsalád megjelenése az idei évre várható, akkor miképp történhet meg a bemutatkozás az akár 2021 harmadik negyedévéig elhúzódó chiphiány tudatában. Nos, több iparági forrás szerint az Intel 7 nm-re tervezi a DG2-es családot, és külső gyártópartner bevonásáról döntött. Ez a partner vélhetően a TSMC lesz, amely vállalat ugyan rendelkezik az ehhez szükséges gyártástechnológiával, ám nem tudni, milyen kapacitás mentén tudja teljesíteni a megállapodást. Emiatt az Intel kivárhat, és egy év végi startot készíthet elő, ami a driverprogramok elkészítése és tesztelése miatt is sokkal optimálisabb tervnek tűnik.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.