Hirdetés

Hiába a chiphiány, 39%-kal nőtt a videokártya eladás 2020-ban



|

Nemcsak a scalperek és a járvány az okai annak, hogy nem lehet grafikus chipekhez jutni, a kereslet is nagyon megnőtt tavaly.

Hirdetés

Míg egyes vállalatok szerint az idei év végére már enyhülni fog a jelenlegi helyzet, és nem csak az eredeti ár három-négyszereséért lehet majd hozzájutni a videokártyákhoz, mások nem ennyire bizakodóak: az egyik legnagyobb gyártó épp a napokban számolt be róla, hogy szerintük a helyzet akár 2023-ig is elhúzódhat.

Bár sokan azt gondolják, hogy jóval kevesebb kártya került piacra idén, és azokat is lerabolták a botok és a bányászok, a valóság az, hogy 2020-ban közel 40%-kal több GPU-t adtak el a gyártók, mint az azt megelőző évben.

Hirdetés

A piac pedig várhatóan tovább fog nőni: az idei első negyedévben már 35%-kal jobbak az eladások, mint tavaly ilyenkor, a Jon Peddie Research munkatársai szerint az Intel, az AMD és az Nvidia már 119 millió videokártyát passzolt el 2021 első három hónapjában.

A kereslet megnövekedésében persze a bányászok is bizonyára fontos szerepet játszottak. Az Nvidia már bejelentette, hogy jönnek a csökkentett kapacitású kártyák, de amíg profitot lehet termelni, bizonyára sokan kitartanak majd.

A megoldást - akárcsak a Bitcoin esetében - az ASIC gépek megjelenése jelentené, de erre szakértők szerint még éveket kell várni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.