Hirdetés

Kábelmentes PC-kről álmodnak a Gigabyte mérnökei



|

Nem csupán kábelmentes asztali gépet, hanem óriási OLED-monitort is álmodott az asztalodra a Gigabyte, aki szerint többé nem a piros-fekete a legmenőbb gamer-színkombináció.

Hirdetés

Óriási, mindenki másénál nagyobb standot épített magának a COMPUTEX kiállításra a Gigabyte, sőt még egy zárt VIP szobát is bérelt, ahová szintén sikerült bejutnunk. A cég egyértelműen a szervermegoldásait tolta előtérbe, hiszen teljes körű megoldást tud biztosítani azáltal, hogy az összes fontos szereplőnek (Nvidia, Intel, AMD) kiemelt partnere. A cég nem is fukarkodott a nagy mondásokkal, mint például ezzel:

Most jött el az AI iPhone-momentuma!

Az állítás erős, de ha belegondolunk, igaz is lehet, hiszen minden szereplő a mesterséges intelligenciára építi jövőképét - nagyon fájna a teljes szakmának, ha lufi lenne az AI. Szerencsére azért nem csak szervertermékeket, kliensoldali újdonságokat is kaptunk a cégtől.

Hirdetés

A Gigabyte zárt szobájában végre a klasszikus alaplap-fal köszöntött, ahová az új lapokat állította ki a cég. A legérdekesebb ezek közül a 870/870E AMD AM5-ös modellcsalád, amelyek az új AMD Ryzen 9000-es CPU-khoz készültek, de természetesen a régebbi AM5-ös CPU-kat is kezelik.

A másik polcon sokkal titokzatosabb lapokat találtunk. Ezek már a következő generációs Intel Lunar Lake Core Ultra CPU-khoz készültek, de a Gigabyte emberei kínosan ügyeltek rá, hogy minden titkos információt leragasszanak. Intel és AMD fronton is újdonság a szerelést megkönnyítő VGA-kioldó EZ-Latch Plus gomb a lap szélén, valamint a szintén egyetlen ujjal nyitható, mágneses hűtőborda, ami a lapok középső részét takarja.

Már itt is egyértelművé vált, hogy a cég többé nem csak a piros-fekete színkombinációban hisz, amikor gamer komponensről van szó: az alaplapokból fehér változatok is készülnek, méghozzá nem csupán részben fehér, hanem minden porcikájukban hófehér példányok. Ehhez tökéletesen passzol a Gigabyte Stealth ICE, ami a korábbi Stealth koncepció folytatása. A hófehér alaplapon ugyanis minden csatlakozó a hátlapra került, amihez szintén fehér, ezzel kompatibilis ház tartozik. Hogy még véletlenül se kerüljön fekete vagy más színű komponens a Stealth ICE gépbe, a Gigabyte GeForce RTX Eagle fehér kártyáját építették be (bár ez még nem a rejtett kábeles megoldás volt), sőt Aorus AIO vízhűtésből is a fehérre esett a választás.

Extraként egy külső OLED-kijelzővel is kísérletezik a cég, amely mindössze 5-6 colos, viszont a szoftverrel kiegészítve tetszőleges információk kijelzésére vethető be, sőt, beépíthető a házba, vagy külön tartóval az asztalodon is helyet foglalhat. A végleges verzió még arrébb van, de remélhetőleg idén megjelenik és mindössze egy Type-C portra lesz hozzá szükség.

Monitorokból is mutatott új modelleket a Gigabyte. A 49"-os Aorus példány QD-OLED panelje 144 Hz-es frissítésre képes és dupla QHD-felbontást kínál. Természetesen az OLED Care technológia sem hiányzik, ha pedig mégis beégne a panel, 3 évig cseréli a teljes monitort a gyártó.

Normál, 16:9-es arányú az Aorus FO32U2P modell, ami szintén QD-OLED paneles, viszont akár 240 Hz-es adaptív frissítésre is képes natív felbontás mellett. További érdekessége ennek a verziónak a DisplayPort 2.1-es csatlakozás, ami a világon először itt jelent meg, és egyelőre csak a Radeon RX 7900-as széria támogatja (Nvidia oldalon a GeForce 50 családnál fog ez megjelenni). A DP2.1-gyel a monitor a teljes 80 Gb/s sávszélességet képes kezelni, sőt daisy chainben több monitort is össze tudsz kapcsolni.

Helyszíni tudósításunk a COMPUTEX szervezője, a TAITRA támogatásával valósult meg. A Taiwan Trade Center budapesti kirendeltsége egyike a TAITRA 60 irodájának, amely segíti a magyar és tajvani vállalkozások közös munkáját.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.