Hirdetés

Kriptobányászátra tervezett kártyákat jelentett be az NVIDIA



|

A vállalat megtette az első lépéseket a bányászláz okozta RTX-hiány enyhítése érdekében.

Hirdetés

Hosszú-hosszú hetek óta tart az a videokártya hiány, ami miatt a PC-s játékosok joggal dühösek és elégedetlenek, ugyanis a roppant alacsony készlet miatt szegényes lett a kínálat, ami pedig az árak brutális emelkedését okozza mind a mai napig.

Az NVIDIA a legfrissebb bejelentése alapján végre lépett, és a korábbi bányászlázas évekhez hasonlóan kíván enyhíteni a keresleti nyomáson és a kriptovaluták okozta piactorzító helyzeten. Még az első negyedévben megérkeznek a HX-sorozatú kártyákra szerelt CMP (Crypto Mining Processor) lapkák, amelyek a már piacon lévő Ampere-architektúrára épülő GPU-k módosított változatai.

Hirdetés

Hogy pontosan miben különböznek a CMP-k a grafikai és általános számításokra tervezett lapkáktól, egyelőre nem derült ki, de az biztos, hogy ezzel a megoldással különválasztható a kriptovaluta őrület felhasználói köre, hiszen végre elkészült a dedikált termék. A HX kártyákon a korábbi Pascal P10X lapkákkal szerelt vezérlőkhöz hasonlóan nem lesz egyetlen videokimenet sem, illetve a termékek garanciális feltételeiben vélhetően csak pár hónapos vállalás lesz a partnergyártók részéről. Ezzel a használtpiaci megjelenés is kvázi értelmét veszti, az NVIDIA valóban egy szűk csoportnak készített célhardverként próbálja bekategorizálni az újdonságokat.

Ami viszont a bányászoknak még fontosabb információ lehet, az a típusonként megadott hash-érték. A négy modellből álló választék Ethereum hash-értéke 25 MH/s-től egészen 86 MH/s szintig skálázódik, amihez 125-320 W-os fogyasztási keretintervallum tartozik. A 10 GB-os verziókon vélhetően az RTX 3080-as kártyákon dolgozó GA102-es GPU módosított változata lesz, míg a 6 és 8 GB-nyi fedélzeti memóriával szerelt modellek esetében a GA106 és GA104 bányászatra hangolt verziója kerülhet bevetésre.

A bejelentés innentől alap esetben véget is érne, az NVIDIA azonban egy másik fontos lépéssel is reagálni kívánt az RTX videokártyák körül kialakult helyzetre. A hamarosan elérhetővé váló GeForce RTX 3060 esetében egy speciális, a meghajtóprogramba épített kódbázis figyelni fogja az Ethereum-bányászat tipikus algoritmusait, és amennyiben ilyet észlel, automatikusan korlátozza a hash-értéket, ezáltal akár 50%-kal képes lecsökkenteni a bányászat hatékonyságát. Hogy ez valójában miképp fog működni, illetve általános elemként épül-e be a jövő GeForce meghajtóiba, egyelőre nem tisztázta a vállalat.

A HX-kártyák viszont már a gyártósorokon vannak, és hamarosan vélhetően hazánkban is megjelenhetnek az ismert márkáknak (ASUS, Gigabyte, MSI, Gainward, Palit stb.) köszönhetően. Azonban azt is érdemes észben tartani, hogy ezúttal is csak dedikált partnerek vehetnek részt az értékesítésben, ezért érdemes előzetesen érdeklődni az ismert IT-kereskedelmi egységeknél.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.