Hirdetés

Lemossák a pályáról az AMD-t az Nvidia amerikai eladásai



|

Elképesztő dominanciát mutatnak a GeForce-kártyák az Egyesült Államokban.

Hirdetés

Az AMD jellemzően jóval kisebb szeletet hasított ki a videokártyák piacából, mint a nagy rivális Nvidia, de azért a pirosak is jelentős - a 2021 4. negyedévi adatok alapján egész pontosan 19%-os - részesedéssel bírnak.

Épp ezért meglepő, hogy az Egyesült Államok egyik legnagyobb viszonteladójának legnépszerűbb önálló GPU-i között pillanatnyilag szinte nyoma sincs a Radeon-hardvereknek, a toplistán jóformán kizárólag GeForce-kártyákat találunk.

Hirdetés

Elsőként a Tom's Hardware hívta fel rá a figyelmet, hogy a Newegg webshopjának legjobban fogyó kártyái között szinte csak az Nvidia ajánlatai sorakoznak. A legnépszerűbb AMD GPU a középkategóriás MSI Mech Radeon RX 6600, de még ez is csak a 15. helyig jutott, míg a TOP 20 összes többi tagja a zöldektől érkezik. A mezőnyt ráadásul a drágább modellek vezetik, az élen a 3070 Ti három (ASUS, Gigabyte és EVGA) variánsával.

 

Nehéz megmondani, hogy pontosan minek köszönhető az Nvidia elsöprő dominanciája, az viszont tény, hogy az utóbbi hónapok az összes GPU árában mérséklődést hoztak. Elképzelhető, hogy a vásárlással kiváró játékosok között többségben voltak azok, akik egy GeForce-kártyáról álmodoztak, és most ők egyszerre rohanták meg a piacot.

Ez persze csak találgatás, és azt is fontos megjegyezni, hogy legyen bármekkora is a Newegg forgalma, a webshop eladási toplistája nem reprezentatív sem az amerikai, sem a globális piacra nézve. A pillanatnyi helyzetről viszont mindenképp meglepő képet fest, így érdemes lesz figyelemmel kísérni a későbbi piackutatásokat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.