Hirdetés

Meglepő modellel debütálhat a GeForce RTX 50-es széria



|

Egy friss jelentés alapján csupán egyetlen RTX 50-es videokártya érkezik az idén, és az nem a zászlóshajó lesz.

Hirdetés

Habár az Nvidia mostanság már elsősorban a mesterséges intelligenciát hajtó gyorsítókkal keresi degeszre magát, a vállalat azért még  a játékosoknak szánt videokártyákkal is foglalkozik, és ha követi a korábban kialakított 2 éves frissítési ciklust, akkor még az idei évben le kell lepleznie a 2022-ben megjelent GeForce RTX 40-es GPU-k utódját, a Blackwell architektúrára épülő RTX 50-es szériát.

A zöld csapat ennek kapcsán ugyan még semmit sem osztott meg, de eddig a múltból kiindulva az volt a feltételezés, hogy valamikor az ősz során kerül sor a bemutatóra, egyszerre rendezve le a csúcsvas RTX 5090 és a valamivel gyengébb RTX 5080 debütálását. Egy friss jelentés viszont megcáfolni látszik ezt.

Hirdetés

Az egész sztori a Moore's Law is Dead YouTube-csatornával indult, amely a napokban publikált videójában azt állította, hogy az idén csupán az RTX 5090-et fogja kiadni az Nvidia. Erre kontrázott rá a veterán hardveres szivárogtatónak számító kopite7kimi, aki egy X-posztban közölte, hogy a pletyka nem igaz, mivel az RTX 5080 jelenik meg elsőként.

Ez pedig meglepő fordulat lenne, hiszen a gyártó hagyományosan a legnagyobb teljesítménnyel bíró videokártyákra koncentrál a generációváltások idején, így például két évvel ezelőtt is egyszerre rajtolt az RTX 4090 és az RTX 4080. Az értesülést mindenesetre valamelyest hihetővé teszi, hogy kopite7kimi már számtalan alkalommal jósolta meg pontosan az Nvidia terveit.

Habár a Blackwell architektúra AI-gyorsítókba szánt hardverei már márciusban debütáltak, a GeForce RTX 50-es családot hajtó chipeket illetően egyelőre csak találgatásokról számolhatunk be. Ezek alapján az RTX 5090-et a GB202-es GPU fogja hajtani 192 streaming multiprocesszorral és 512-bites memóriabusszal, míg az RTX 5080-ba a GB203-as chip kerülhet, 96 SM-t és 256-bites memóriabuszt tartogatva, valamint GDDR7-es VRAM-ról is csiripelnek a madarak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.