Hirdetés

Ultragyors GDDR7 memóriával érkezik a GeForce RTX50-széria



|

A memóriaszabvány támogatása biztosan tűnik, a memória alrendszer egyéb specifikációjáról azonban egymásnak ellentmondó hírek jelentek meg.

Hirdetés

Nyilvánvaló, hogy mindenki szeretné tudni, hogy mire lesz képes a következő Nvidia csúcsmodell, ezért a pletykagyárak és X-en létező, iparági forrásokkal rendelkező egyének a lehető legkorábban megosztják gondolataikat a széles publikummal. Az RTX 4090 már-már túlzó ereje miatt sokan kíváncsiak arra, mire lehet képes a közvetlen utód, a hivatalos megjelenés azonban annyira messze van, hogy a pletykálgatáson túl nincs igazán érdemi beszélgetés.

Az első lényeges pont a JEDEC által hivatalosan közölt GDDR7 specifikációs lista, amely alapján a kezdeti számítási kapacitás 32 Gb/másodpercről indul, és 48 Gb/másodpercen tetőzhet speciális gyorsítók esetében. Jelenleg 23-24 ez az érték az aktuális VGA-generációkon, ezt alapul véve a VRAM-ot tekintve az előrelépés jelentős, de természetesen számos egyéb paraméter befolyásolhatja. A memóriabusz kialakítása az egyik, és egyelőre nem tiszta, hogy az új GeForce generáció milyen felépítésben érkezhet.

Hirdetés

A legelső, nyúlfarknyi poszt 512 bites memóriabuszt jósolt a csúcsmodell számára, míg az alacsonyabb teljesítményű verziók 256 vagy annál kisebb VRAM-vezetékezéssel készülhetnek. Kimaradna tehát az RTX 4090-en alkalmazott 384 bites kialakítás, ami egyelőre nehezen hihető jóslat, hiszen a vezérlőre integrált 24 GB-nyi GDDR6X modul kellemes sávszélességgel bír; már ami a játékos felhasználást illeti.

Így sem egyszerű a zászlóshajó nyomtatott áramköre (ezzel is indokolható a magas ár), ezt tetőzni az 512 bites váltással, miközben gyorsabb modulokat használhatnak; nem túl valószínű. Legalábbis nem a gaming piacra szánt kiadáson, a munkaállomásokba szánt verzióknál elképzelhető a nagyobb memóriabusz, míg a játékosok kapnak egy egyszerűsített, 384 bites csúcsmodellt.

Az 5090-es modell alá érkező 80-as kártya várhatóan 256 biten marad, mint az RTX 4080, és a sor hasonlóan folytatódik tovább az alacsonyabb ársávokba szánt variánsoknál, mint most. Az RTX 5070 192 bittel gazdálkodhat, a középkategóriás GB206 és GB207 pedig 128 bitet használhat.

Hivatalos megerősítés hiányában a józan ész és az álomszerű adatok keverednek, érdemes most kiinduló az RTX 40-es adatokból, hozzáadva a GDDR7 által érkező paramétereket. Szerintünk nagy meglepetés nem várható, inkább a GPU oldalán lesz jelentős a számolóegységek növelése. Sokkal több rejtély övezi az AMD RDNA4-es terveit, aminek szintén része lehet a GDDR7, de a csúcsmodell szót várhatóan másképp értelmezi majd a vállalat. Ha igazak a pletykák, akkor az árérzékeny felhasználók járhatnak jól, de lássuk előbb a sebességadatokat, amikre legelőször a nyári Computex során derülhet fény.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.