Hirdetés

Na, mi lesz még drágább, ha felmegy a GDDR6 ára?



|

Ha valaki azt hitte, hogy a helyzet már nem lehet rosszabb a videokártyák piacán, nagyot téved.

Hirdetés

2020 előtt is előfordult, hogy időről időre megdrágultak bizonyos hardverek. Voltak olyan évek, amikor a memória modulokért kellett kicsit többet fizetni, mert leégett egy hatalmas üzem, máskor egyéb gyártási nehézségek miatt a processzorok ára ugrott meg. A jelenlegi, általános chiphiány azonban nemcsak a videokártyákat érinti, bár nekünk nyilván ez fáj a legjobban.

Hirdetés

Miközben egyes gyártók márt azt rebesgetik, hogy az év végére javulhat a helyzet, a TrendForce elemzői ennek az ellenkezőjétől tartanak. Szerintük a DRAM modulok ára idén 8-13%-kal mehet feljebb, ami természetesen megjelenik majd a videokártyák árképzésében is. És hogy miért alakulhat ez így?

Továbbra is hatalmas a kereslet a videokártyák iránt a gamerek, bányászok és scalperek részéről. Emellett nyilván az Nvidia a GDDR6 és GDDR6X modulok felvásárlója, ezért prioritást élvez, akárcsak a Sony és Microsoft konzoljaiba chipeket gyártó vállalatok. Mivel több nehézsúlyú versenyző is küzd a limitált kapacitásért, a kisebb vásárlók még súlyosabb árakat fognak fizetni, de mindenkit érinteni fog az emelés.

És bár a gyártósorok így is pörögnek (40%-kal több videokártya fogyott már ebben az évben), az év végére az Nvidia és az AMD is még több kártyát akar kitolni a kapun. Afelől pedig nincsenek kétségeink, hogy ha megnövekednek az egyes alkatrészek árai, akkor azt nem fogják lenyelni, hanem ráterhelik a vásárlókra, akik bármennyit hajlandóak fizetni, csak legyen videokártyájuk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.