Hirdetés

Váratlan helyről érkezhet formabontó PC-s kézikonzol



|

Az SSD-iről és memóriamoduljairól jól ismert Adata mindenkit meglepett, amikor egy szokatlan eszközzel jelentkezett a Computexen. Utánajártunk, miként tervezi felvenni a versenyt újdonsült konkurenseivel.

Hirdetés

A Kingston vitathatatlanul uralja a DRAM-ok és SSD-k piacát, itthon is nagyon népszerű, de előkelő helyen tanyázik az Adata is, akinek termékeit előszeretettel választják a hazai gépépítők. A cég gaming márkája, az XPG is jól ismert, ahol a dizájnra is sokat adnak a tervezők, viszont ezúttal nem csak a megszokott RAM-modulokat és SSD-ket kaptuk a cégtől, valami egészen meglepőt is villantottak a kiállításon.

Az XPG Nia prototípust szigorúan ellenőrzött pulton, plexi védőburokban mutatta be az Adata a nagyközönségnek a Computexen. Szerencsére sikerült rábeszélnünk a termékfelelőst, hogy a plexi kerüljön le róla és kézbe tudjuk fogni a Niát. A prototípussal természetesen még sok munkája van a cégnek, azonban egy egészen érdekes módját választották a PC-alapú kézikonzoloknak, ami szerethető színfoltja lenne ennek az új kategóriának.

Hirdetés

A tervezésnél az ergonómia mellett a szerelhetőségre és a fejleszthetőségre is odafigyeltek a mérnökök, így ez lehet az első kézikonzol, amelyben nem csupán az SSD cserélhető, a RAM-ot is fejlesztheted - ami ez esetben LPCAMM2 típusú modul lesz.

Dönthető kijelző, nextgen AMD SoC, bővíthető RAM és SSD, továbbá moddolható készülékház - ez a siker kulcsa az Adata szerint
Dönthető kijelző, nextgen AMD SoC, bővíthető RAM és SSD, továbbá moddolható készülékház - ez a siker kulcsa az Adata szerint

Az Adata feltett szándéka továbbá, hogy az AMD Ryzen Z1 Extreme (egyelőre ezzel az SoC-vel dolgoznak, de ez változhat) egységgel szerelt géphez minden szükséges pótalkatrész beszerezhető lesz a cégtől bárki számára, sőt, a 3D-nyomtatáshoz szükséges fájlokat és a moddolást segítő minden dokumentumot ingyenesen elérhetővé tesznek, hogy akár teljesen egyedivé varázsolhasd Nia kézikonzolod.

A viszonylag könnyű mini PC kijelzője amúgy dönthető, rengeteg gombot tudsz használni, van jack és Type-C port, emellett előlapi kamera is kerül bele, ami képes követni a felhasználó fej- és szemmozgását. Az XPG Nia árát 500-600 dollár körülre lőtte be a cég, de megjelenési dátumot nem tudott nekünk mondani a termékfelelős. Reméljük, nem marad a fiókban a Nia és végleges terméket is látunk majd belőle.

Akár 14 GB/s tempóra is képes az új M.2 SSD, de nagyon reméljük, hogy a hűtésen még csiszolnak a mérnökök
Akár 14 GB/s tempóra is képes az új M.2 SSD, de nagyon reméljük, hogy a hűtésen még csiszolnak a mérnökök

Szintén az Adata standján találkoztunk az egyik leggyorsabb NVMe SSD-vel, a Project NeonStorm PCIe Gen5 M.2 modellel, aminek prototípusát tavaly már bemutatták, ám most már a végleges verzió is készen áll a megjelenésre. A sebesség akár a 14 GB/s tempót is elérheti, amihez aktív hűtés is jár - sajnos az apró ventilátor még a kiállítás zaját is túlharsogta, reméljük, ez a végleges termékre nem lesz igaz.

Nem, ez nem egy szimpla USB-kulcs, hanem egy külső, 1 TB-os, 6 grammos SSD!
Nem, ez nem egy szimpla USB-kulcs, hanem egy külső, 1 TB-os, 6 grammos SSD!

Az Adata standon a kedvencünk az SC720-as, nem különösebben vagány elnevezésű külső SSD volt, ami egy miniatűr pendrive-ra hasonlít, azonban USB 3.2 Gen2-n csatlakozik (10 Gb/s), és akár 600 MB/s-ra is képes igen magas IOPS-értékek mellett. A 6,5 gramm tömegű kis tároló ráadásul duplacsatlakozós, egyik oldalon Type-C, másikon normál Type-A használható. Az SC720 1 TB-os kapacitással is elérhető lesz hamarosan.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.