Hirdetés

Alienware a CES-en - amikor már a 4K is kevés



|

Az egyik legnagyobb PC-gyártó nem hiányozhatott a CES-ről. Az új gamer-csodamasinák mellett egy új monitort is kapott a világ, amitől bárkinél felléphet a pixeltúladagolás veszélye.

Hirdetés

Immáron harmadik generációjához érkezett a Dell égisze alatt megjelenő Alienware gaminglaptopok dizájnja. A Legend formát idén januárban mindjárt hat modell is megkapta, amelyek az m, az x és a g sorozatok különféle tagjai.

Természetesen az Alienware gépeknél is a legújabb, 13. generációs Intel Core processzorok teljesítenek szolgálatot és az lenne az igazán meglepő, ha nem tudnánk leírni, hogy GeForce RTX 40-es sorozatú mGPU-k felelősek a játékok futtatásáért.

m18, a gaming überlaptop

Az új Legend-dizájn része, hogy a gépek egységes dizájnt kaptak és prémium alumínium borításúak. A minimalista külsőt úgy tervezték, hogy erőt sugalljon, ami gyönyörűszép marketing mantra, de az már sokkal jobb hír, hogy arra is figyeltek a mérnökök, hogy egy kézzel nyitható legyen mindegyik gép fedlapja. Miután gamer PC-kről van szó, az RGB-s világítással alaposan nyakon öntötték a gépeket, így még hátul is RGB-sek az élek, de ami ennél is látványosabb, hogy még a touchpad is kapott egy feltűnő RGB-s világítást - oké-oké, hogy ez nagyon látványos, de az már teszt nélkül megmondható, hogy ez igen zavaró lehet számtalan helyzetben.

Hirdetés

A legerősebb családtagok az m16 és m18, amelyek közül az m18 érdemel kitüntetett figyelmet. Az új CPU+GPU párost 7 (hét!) hőcsöves hűtés tartja hűvösen, ehhez jön még a párakamra, az Element 31 nevű folyékony fém hőpaszta és a 4 (négy!) ventilátor. Hely persze van ehhez, hiszen ahogy az a nevéből is kitalálható, nem ultrakompakt masináról van szó: a 16:10-es képarányú kijelző 18 colos, 165 Hz-es és QHD-felbontású. Ha esetleg fanyalognál a 165 Hz miatt, választhatod majd m18-adat 480 Hz-es FHD-panellel is.

Érdemes még megemlíteni a Cherry MX mechanikus kapcsolókra épített billentyűzetet, az akár 9 TB SSD-tárhelyet és a házilag is cserélhető/bővíthető DDR5 SO-DIMM memóriarendszert.

4K, a lejárt lemez

Miközben a tartalomgyártók még mindig nem álltak át kizárólag 4K-s felbontásra és a gamingben is nagy kihívást jelent a rengeteg pixel, a Dell úgy érezte, van olyan terület, ahol ez már édeskevés. A legújabb Dell UltraSharp monitor (U3224KB) ugyanis nem 4, nem 5, hanem mindjárt 6K-s felbontást kínál.

Ez 6144×2456 pixel!

A 31,5"-os panel a legújabb IPS Black technológiára épül, így a kontraszt 2000:1-hez, miközben a színhűség közel tökéletes. Ez 99%-os DCI-P3 színtér-lefedettséget jelent, valamint Vesa DisplayHDR 600-as hitelesített HDR-módot.

És ez még csak a panel! A Dell nem bízta a véletlenre a körítést sem, így a dizájnos monitor felső kávájába épített egy 4K HDR-es webkamerát, a hátsó részbe pedig 14 wattos sztereó hangfalat is. El sem hisszük, hogy az extra USB portok után már nem hátul kell matatni, hanem könnyen elérhető helyre kerültek, de persze azért hátul is akad érdekesség. Például a DisplayPort 2.1-es bemenet, a HDMI 2.1, valamint az Ethernet, az USB Type-A és a Type-C-k, amikhez Thunderbolt 4 vezérlő jár. Ez utóbbi 140 wattos PD-töltésre is bevethető a video-, audio- és adatátvitelen felül. Árat nem árultak el, de az biztos, hogy megfizethető és észszerű választás csak azok számára lesz, akik dolgoznak, alkotnak PC-jükkel.

Ha nem a pixelszám hoz lázba

Azokra is gondolt a Dell, akik nem a 6K-tól szédülnek el, hanem a minél gyorsabb képkockafrissítéstől. Ők a hardcore gamerek, akiknek nemhogy a 60 fps kínzás, de még a 144/240 Hz-es frissítésre is csak húzzák a szájukat. Nos, az AW2524H monitor lehet, hogy kicsi, viszont Fast IPS-panelje 500 Hz-es frissítést kínál FreeSync és G-Sync kompatibilitással. A 24,5"-os modell full HD-felbontású, így még akár olyan gépet is építhetsz, ami képes kihajtani az 500 fps-t magából. Az kevésbé vonzó, hogy Vesa DisplayHDR 400 szabványnak is megfelel (a fényerő és a kontraszt átlagos csupán), az viszont jó hír, hogy elérhető vele az Nvidia Reflex Analyzer, a GtG válaszidő csupán 0,5 ms, csökkentett kékfény-kibocsátású és a hátuljában ott az AlienFX Lighting, vagyis az elmaradhatatlan gamer fícsör, az RGB-világítás.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.