Hirdetés

Az Android 14 tíz legfontosabb újítása|

Elérhetővé vált az operációs rendszer béta változata, a vállalkozó kedvűek már próbálgathatják az új funkciókat.

Hirdetés

A Google még február elején osztotta meg az idén érkező Android verzió fejlesztői előzetesét, és miután a programozók elmélyedtek az operációs rendszerben, elérkezett az ideje annak, hogy a felhasználókat is ráengedjék a szoftverre. Forradalmi megoldásokban nem bővelkedik a csomag, de bőven van minek örülni, különösen azoknak, akik nagyobb kijelzős eszközöket, például táblagépet vagy hajtogatható telefont használnak.

A béta egyelőre csak Pixel tulajdonosok számára elérhető (feltéve, hogy Pixel 4A 5G vagy annál újabb telefonjuk van), nekik itt kell regisztrálni. Előtte mindenképp készítsünk biztonsági mentést, ugyanis ha valaki vissza akar térni a hivatalos verzióra, az kénytelen lesz gyári visszaállítást alkalmazni, ami töröl minden adatot. Bár a Google az Android 10 óta nem használja a desszertes elnevezést, a belső kódneveket továbbra is így határozzák meg, így a tavalyi 'Tiramisu'-t idén az 'Upside Down Cake' követte.

Hirdetés

Az Android 13-hoz hasonlóan idén sem állítják a feje tetejére a rendszert, nincsenek eget rengető újítások, az alább összegyűjtött fejlesztések pedig még nincsenek kőbe vésve, a megjelenésig simán kihúzhatják őket a listáról. Azért azt sem lehet mondani, hogy láthatatlan, nüansznyi újdonságok érkeznek - van minek örvendezni több funkció esetében is.

Jobb üzemidő

Ha kénytelenek vagyunk ezzel kezdeni, akkor sejthető, hogy tényleg nem forradalmasítja majd az okostelefonok piacát az Android 14, ugyanakkor a Google tényleg komoly energiát fektetett abba, hogy a szoftver kevésbé merítse a készülékeket. Változtattak a háttérben futó alkalmazások, le- és feltöltések kezelésén, így egy kicsit tovább bírja majd szuflával a mobilunk. Emellett visszatért az a számláló is, ami az utolsó töltés óta összesíti a képernyőidőt.

Nagyobb betűk, jobb skálázódás

A hozzáférhetőség egyre fontosabb szerephez jut: míg tavaly a Pixeleken legfeljebb 130%-ra növelhettük a betűméretet, ezúttal akár meg is duplázhatjuk az alapértelmezett értéket. Hogy ezzel együtt a különböző felületek ne essenek szét, a rendszer dinamikusan kezeli majd a különböző szövegrészeket, az egyébként is nagy címsorokat nem növeli tovább, így a látássérültek is könnyebben tudják majd elolvasni a szöveges részeket.

Villogó értesítések

Bár bizonyos androidos készülékek (például a Samsung modelljei) és az iPhone-ok hosszú ideje képesek arra, hogy az értesítéseket a vaku felvillantásával jelezzék, a Google csak most jutott el oda, hogy alapértelmezetté tegye a funkciót az Androidban. Felvillanthatjuk a vakut, vagy a kijelzőt is, utóbbi esetében a színt is kiválaszthatjuk. Ez a funkció nyilván nagy segítség lesz a hallássérülteknek, de azok is örülni fognak neki, akik nem akarnak lemaradni egy fontos üzenetről, de nem szeretik, ha állandóan csipog vagy rezeg a telefonjuk.

Nagy kijelzők támogatása

Az Android 12L indította be igazán az összehajtható okostelefonok támogatását, legalábbis ami a speciális kijelzőfunkciókat illeti, és mivel egyre nagyobb piaci részesedést szerez ez a szegmens, a fejlesztők komoly erőfeszítéseket tesznek, hogy mindenkit kiszolgáljanak. Az Apple nagyon ügyesen oldotta meg, hogy az iPhone-iPad-MacBook platformok közti váltás teljesen zökkenőmentes legyen, csak remélni tudjuk, hogy a Google égisze alatt is legalább ilyen támogatást kap az ökoszisztéma.

Hozzáférések korlátozása

Évek óta próbáljuk arra bátorítani olvasóinkat, hogy amikor telepítenek egy alkalmazást, gondolják át, hogy valóban teljeskörű hozzáférést kell-e a kapnia egy "Mi az indián neved?" jellegű appnak az összes fotójukhoz, kontaktjukhoz, és feltétlenül kell-e engedély arra, hogy hívást indíthasson. A fotók és videók tekintetében eddig a mindent vagy semmit elv érvényesült, mostantól azonban megszabhatjuk, hogy egy app csak bizonyos fotókhoz férjen hozzá. Remek funkció, nem véletlen, hogy az Apple már az iOS 14-gyel bevezette.

Fő a biztonság

Mivel a vírusok és egyéb kártevők elsősorban a régi rendszereket támadják, a Google egész egyszerűen nem engedi, hogy túl öreg appokat telepítsünk. Persze aki kizárólag a Play Áruházból szerzi be ezeket, az ebbe eddig sem futhatott bele, akik viszont sideloadolnak, azok készüljenek, hogy mostantól mindent nem lehet. Persze a mérnökök elég megengedőek voltak, legalább Android 6.0-s SDK-t követelnek meg, úgyhogy aki egy 8 évnél régebbi appot akar felrakni, az tényleg gondolja át, hogy valóban szüksége van-e rá. Ezen felül egyre több helyen hasznosítják a biometrikus azonosítást.

Prediktív visszalépés

Az Android rendszerben jelenleg nem egyértelmű, pontosan mi is fog történni, ha balra söprünk a kijelzőn. Vajon az előző oldalra kerülünk vissza? Az előző alkalmazásba? Vagy csak simán a kezdőképernyőre? Az új szoftverbe bekerült egy elég prominens nyíl, ami nemcsak segít a navigációban, de előnézetet is biztosít az érkezési oldalról, így pontosan tudjuk, mi fog történni, ha balra húzzuk az ujjunkat.

App klónozás

A kijelzőméret növekedésével felértékelődik a multitasking, ezzel együtt pedig az applikációk több példányban való futtatása, akár különböző fiókokkal. Bizonyos gyártóknak eddig is volt erre megoldása, léteztek külsős eszközök, de egy hivatalos funkció mégiscsak örömteli. Ezen funkció alatt rezeg leginkább a léc, simán lehet, hogy nem kerül majd be a végleges változatba.

Health Connect

Nem könnyű statisztikát vezetni azoknak, akik szeretnék figyelemmel követni az alvási és étkezési szokásaikat és az edzéseiket, hiszen ezeket rendszerint 4-5 különböző applikáció vezeti. A Health Connect app lehet a centralizált központ, ami az összes egészségügyi és fitnesz adatunkat összegyűjti. Elképzelhető, hogy az Android 14-gyel érkező telefonokra már gyárilag telepítik.

Könnyebb megosztás

Bár felhasználói oldalról nő az igény az információcserére, linkek, fájlok megosztására, a megosztás funkció nagyon inkonzisztens módon működik a különböző eszközökön és alkalmazásokban. Ezt próbálja meg teljesen átalakítani a Google, így az alkalmazások pontosabban jósolják majd meg, hogy kinek és milyen platformon szeretnénk továbbítani az adott tartalmat.

A Google idővonala alapján a most kiadott bétát egy másik csomag követi majd májusban, a nyári hónapokban pedig már úgynevezett 'Platform Stability' buildeket tölthetnek a felhasználók. A hivatalos megjelenés ezúttal is augusztus végén esedékes.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.