Hirdetés

Az Nvidia a MediaTekkel karöltve készül az Arm-alapú PC-k forradalmára



|

Egyik napról a másikra berobbantanak a PC-s világot meghódító Arm-architektúrákkal kapcsolatos pletykák, ezúttal az iparág két erőteljes résztvevője tervezi egyesíteni az erőit, ami miatt joggal aggódhatnak a versenytársak.

Hirdetés

Ezen a héten szinte nem telt el nap úgy, hogy ne olvashattunk volna valamilyen hírt a PC-s piacot átformálni kívánó gyártókról, az Arm-technológia aktuális fejlettsége és fejlődési útja, illetve az elérhető gyártástechnológiák egyre vonzóbbá teszik ezt az irányt. Az Intel x86-os uralma ellenében az Nvidia és az AMD új processzorcsaládokkal készül, a Qualcomm pedig már le is tette az asztalra az első, papíron ígéretes számokat mutató fejlesztést.

A legújabb híradás szerint a MediaTek is beszáll a buliba, és az Nvidiával kiegészülve tervezhetnek olyan speciális lapkákat, amik nemcsak ultravékony belépőszintű gépek meghajtására alkalmasak, hanem akár a felsőkategóriában is megállják a helyüket. Ez utóbbi egy egészen új színfolt a híreket átolvasva, ráadásul a Windows on Arm projekt eddig nagyon nem arról szólt, hogy magas számítási teljesítményt lehetne elérni ezeken az új platformokon. A redmondi vállalat eddig nem kommentálta a hardvergyártók lendületét, a háttérben viszont minden bizonnyal nagy erőkkel készül az operációs rendszer új, az Arm-architektúrákat hatékonyabban kihasználó kiadása.

Hirdetés

Talán ez volt az első meglepetés, hiszen az Nvidia roppant elégedett lehet az MI-gyorsítóinak értékesítési eredményeivel, és a grafikus vezérlőket kínáló üzletág sem teljesít rosszul, az AMD épp nagyon erős x86-as termékportfólióval rendelkezik, a Qualcomm pedig szinte megkerülhetetlen szereplő a mobileszközök terén. Talán az Intel küzdelmére kapta fel mindenki a fejét? Vagy más miatt lenne vonzó a PC-s piac?

Innen nehéz belelátni a vállalati stratégák fejébe, az Nvidia azonban annyira komolyan gondolja a belépést, hogy pletykák szerint már létrejött egy megállapodás a MediaTekkel egy közös központi lapka elkészítésére. Magáról a lapkáról egyelőre semmit nem tudunk, a gyártástechnológiai partner viszont minden bizonnyal a TSMC lesz, amelynek az ún. CoWoS-technológiája (Chip-on-Wafer-on-Substrate) kifejezetten az eltérő lapkák összeköttetésére és integrációjára készült. Az Nvidia szállíthatja majd a dedikált grafikus chipet, míg a MediaTek az Arm-alapú SoC-lapkát biztosítja; utóbbinak egyébként rengeteg tapasztalata van a Chromebookokba szánt egységekkel, jelenleg is számos CPU-típust kínál a partnergyártói számára.

Az Nvidia számára pedig egyáltalán nem idegen a koncepció, a Tegra lapkák hasonló szellemben készültek, és az adatközpontokba, szuperszámítógépekbe szánt Grace és Hopper páros pedig már mutat abból valamit, mivel számolhatunk.

Szintén erre a hétre esett az Intel 2023 harmadik negyedéves pénzügyi beszámolójának közzététele, aminek alkalmával Pat Gelsinger, a vállalat vezérigazgatója meglehetősen vegyes értelmezést adott válaszul arra kérdésre, hogy miként értékeli a versenytársak mozgolódását.

Elmondása szerint az Intel történelme nyilvánvalóan ad egyfajta magabiztosságot arra vonatkozóan, hogy ezek a próbálkozások nem újak, és korábban sem értek el velük áttörő sikert a különböző gyártók. Ugyanakkor komolyan veszik a versenytársaik fejlődését és terveit, és egyúttal izgalmas lehetőséget lát az Arm-processzorok terjedésében, de kizárólag gyártópartneri oldalról.

Az épp felfutó és a közeljövőben tömeggyártásra alkalmas gyártósoraikkal készen állnak az alternatív architektúrák gyártására, ezzel is segítve a különböző ökoszisztémák elérhetőségét minél szélesebb felhasználói kör számára.

Nagyon szép és diplomatikus válasz, de talán az sem véletlen, hogy válaszában rögtön három kódnevet is említett, amelyek mögött az egyes x86-os processzorgenerációk le fogják fedni a teljes 2024-es évet, és erőteljes piaci pozícióval indítják a 2025-ös évet. Ha harc nem is, de két év múlva egészen változatos PC-piacon válogathatunk majd a konfigurációk és platformok közül. Még messze van, de a ha minden jól megy, felhasználóként csak jól járhatunk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.