Hirdetés

Computex: csúcsra járatják az AI-t az MSI új gaming és üzleti laptopjai, érkezik a Claw 8 AI is



|

Vadonatúj, AI-ra hangolt laptopokkal jelentkezett az MSI, sőt, elkészült az ősszel várható Claw 8 AI kézikonzollal is, ami állítólag minden konkurenst nyugdíjaz.

Hirdetés

Bőségesen kivette a részét az MSI a már 1,5-2 éve berobbant és a teljes Computexet uraló AI-lázból. A kiállításon minden cég - még a perifériagyártók is - a mesterséges intelligenciát éltették, és bizonygatták, hogy ők hozzák ki a legtöbbet a technológiából. Az MSI ehhez megfelelően modern gépeket biztosít, amelyekből a legújabb, AMD Ryzen AI 300-as CPU-kal szerelt, kb. 50 TOPs teljesítményre képes modelljeit már ki is lehetett próbálni.

A világ első 16"-os, ultrakönnyű Stealth A16 AI+ gépe is ilyen CPU-t kapott, ami az XDNA 2 technológiának köszönhetően az eddiginél 3x jobb AI-számítási teljesítményre képes. A Zen 5-ös CPU-ba egy Radeon 800-as GPU is került a 12 processzormag mellé, de a játékokat nem kell ráerőltetned az integrált GPU-ra, ugyanis a Stealth A16 AI+ és Creator A16 AI+ gépekben ott tanyázik egy-egy GeForce RTX 40-es GPU is.

Ez nem csupán a játékok futtatásában segít, több mint 500 applikáció és játék támogatja a grafikus chip Tensor AI-modulját, amivel a TOPs-értéket akár 300-400 TOPs fölé is emelheted. Mindkét prémium gép magnézium-alumínium ötvözetből készült házba került, a legújabb hűtés gondoskodik a throttling-mentes működésről, a 82 Wh-s akkuval pedig a hosszú üzemidő sem lehet kérdéses.

Hirdetés

A kiállított gépek igen mutatósak, abszolút véglegesnek tűntek, de hogy az ígéretekből mennyi igaz, arra majd a hamarosan esedékes tesztünk ad választ - már jelentkeztünk a tesztpéldányokért.

Az MSI nem volt szívbajos és a jövőt is megmutatta az új Intel Lunar Lake CPU-s gépekkel. A 2024 őszén várható új Intel CPU jelentősen javított számítási teljesítmény mellett jobb energiagazdálkodást ígér, ám a legnagyobb ígéret az Intel részéről, hogy az NPU AI-számítási teljesítménye 100 TOPs fölé emelkedik. Ez duplázás a mostanihoz képest, ami még vonzóbbá teheti a Prestige és Summit MSI notebookokat.

Biztonságosan elzárták előlünk a Lunar Lake CPU-val szerelt notebookokat
Biztonságosan elzárták előlünk a Lunar Lake CPU-val szerelt notebookokat

A Prestige laptopokat 13, 14 és 16 colos változatban is el fogod majd érni a hazai szaküzletekben, a Summit 13 AI+ Evo pedig flip dizájnjával és MSI Pen 2 stylus-támogatásával fog csábítani. A Prestige 13 colos modelljének egyik extrája, hogy mindössze 990 gramm tömegű, pedig egy 75 Wh-s akkumulátor is került bele. Ami viszont mindegyik Prestige laptopra igaz lesz, hogy egészen egyszerűen szerelhetők, pár perc alatt lehet majd bennük SSD-t cserélni, vagy akár memóriát is bővíteni. Sajnos az állításokat nem tudtuk a kiállításon ellenőrizni, mert mindegyik notebookot szigorúan, plexi védelem alatt őriztek, de amint elérhető lesz belőlük tesztpéldány, részletesen beszámolunk nektek az új generációról.

A Copilot-őrülettel hosszú távra tervez a Microsoft és a PC-gyártók, te is szokj hozzá a mindennapi AI-hoz
A Copilot-őrülettel hosszú távra tervez a Microsoft és a PC-gyártók, te is szokj hozzá a mindennapi AI-hoz

A Steam Deck és a ROG Ally sikere után sok gyártó gondolta úgy, itt az ideje x86-os kézikonzolt fejleszteni. Az MSI némiképp külön utakon járt, mert az AMD helyett Intel-alapokra építkezett. Ez okozott némi nehézséget a kezdetekben, de időközben több driverfrissítés is érkezett, továbbá a mérnökök nem adták fel, így hamarosan boltokba kerülhet a Claw 8 AI+!

Új, erősebb AI-gyorsítós CPU, nagyobb akku, jobb kijelző és vezérlés - a Claw 8 AI+-tól nagyon sokat remél az MSI
Új, erősebb AI-gyorsítós CPU, nagyobb akku, jobb kijelző és vezérlés - a Claw 8 AI+-tól nagyon sokat remél az MSI

A Lunar Lake CPU-ra építkező kézikonzolt alaposan áttervezte az MSI, így nem csupán a jelentősen erősebb SoC miatt lesz érdekes az új gép, hanem a megduplázott kapacitású akku, nagyobb SSD és TB4 portok miatt is. A gombokon is javítottak, kisebb lett a fali töltő, a kijelző pedig 8 colosra nőtt. Kíváncsian várjuk, miként fog teljesíteni az új, remélhetőleg ősszel megjelenő Claw a többi versenytárs ellenében.

Helyszíni tudósításunk a COMPUTEX szervezője, a TAITRA támogatásával valósult meg. A Taiwan Trade Center budapesti kirendeltsége egyike a TAITRA 60 irodájának, amely segíti a magyar és tajvani vállalkozások közös munkáját.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.