Hirdetés

Eljött az AI PC forradalom, a Microsoft megoldásaival megváltozik, ahogy a számítógépet használod



|

Viszlát x86, hello Arm! Nagyobbat szólhat a váltás, mint amikor a Macbookok M-szériás chipekre váltottak.

Hirdetés

Sokan még mindig nagyon szkeptikusak a mesterséges intelligenciával kapcsolatban, pedig az elmúlt egy hétben több olyan forradalmi bejelentés is érkezett, amelyek egyértelmű bizonyítékai annak, hogy a világ visszafordíthatatlanul megváltozott. Az egyik ilyen az új ChatGPT modell, a ChatGPT 4o megjelenése volt, a másik pedig a Microsoft hétfői előadása, ahol a Copilot+ PC-k voltak terítéken.

A redmondi óriás hatalmas váltás előtt áll, amit hardveres és szoftveres fronton is megtámogatnak. Az x86-os utasításkészlet és az arra épülő hardverek adták a windowsos gépek motorját az elmúlt évtizedekben, és bár régóta próbálkoznak vele, az Arm eddig nem tudott versenybe szállni. Az Apple silicon azonban kétségtelenül lenyűgözte a Microsoftot, mert a most bejelentett Surface Laptop és Surface Pro tablet-hibridek a Qualcomm ősszel bejelentett Snapdragon X Elite és Plus processzoravail debütálnak majd.

Hirdetés

A vállalat szerint ez hatalmas teljesítménybeli ugrást jelent majd:

"Az új Surface Laptop 80%-kal gyorsabb az előző generációs szériánál, miközben az üzemideje drasztikusan javult, akár 22 órányi videólejátszást is kaphatunk egyetlen töltéssel."

Hogy pontosan milyen mérésben lesz tetten érhető a 80%, az nem derült ki, de Yusuf Mehdi, a vállalat alelnöke azt is hozzátette, hogy egy M3-as Macbook Airhez képest 50%-kal jobb eredményeket mértek a Cinebench benchmarkban.

Az átállás természetesen nem ment egyik napról a másikra: a Windows 11 speciálisan optimalizált változatát kapják majd ezek a gépek, a vállalat pedig több mint 300 szoftverfejlesztő céggel dolgozott együtt, hogy azok a saját alkalmazásaikat az új platformhoz igazítsák. A vállalatnál biztosak benne, hogy a felhasználók az üzemidő 90%-ában natívan futó alkalmazásokat használnak majd. Vannak persze kivételek, az Adobe Acrobat, a Discord és a Slack például az új, Prism névre keresztelt emulátoron keresztül futnak majd, ami érezhetően hatékonyabb az Apple Rosetta 2-nél.

Ahhoz, hogy egy gép megkapja a Copilot Plus minősítést, komoly hardveres követelményeknek is meg kell felelnie. Minimum előírás a 40 TOPs teljesítményű AI-feldolgozóegység, a legalább 16GB RAM és 256 GB háttértár, valamint a nemrég debütált Copilot billentyű. Jelenleg ezt csak a Qualcomm Snapdragon X sorozata tudja, de hamarosan az Intel Lunar Lake és az AMD Strix Point is elérhetővé válik. Sőt, a vállalat szerint a jövőben az GeForce és Radeon GPU-k is kombinálhatóak lesznek a Qualcomm chipjével.

A következő néhány hónap még egész biztosan tesztidőszak lesz, élesben ősszel, a következő nagy Windows frissítéssel jöhet majd a dolog, de az már biztos, hogy a Lenovo, a HP, a Dell, az Asus, az Acer és a Samsung is dolgozik a saját hardverén.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.