Hirdetés

Hamarosan nem csak a felhőben, hanem dedikált hardveren futhatnak majd a mesterséges intelligencia funkciók



|

A Microsoft mesterséges intelligencia alapú szolgáltatása egyelőre csak felhőből fut, az új AI PC-k tudása azonban helyi futtatást tesz lehetővé.

Hirdetés

Rengeteg lehetőség és egyre bővülő tudástár jellemzi a redmondi óriásvállalat Copilot segédjét, ami egyre több területen mutat egyfajta jövőképet arról, miképp képzelhető el a mesterséges intelligencia használata. A hazai felhasználók számára különösen fontos a magyar nyelv támogatása, a jó hír, hogy a nyelvi csomagok bővítésének következő, áprilisi körében ez végre megtörténhet.

Érdemes azonban tudni, hogy a böngészőben, később Windowsba integrálva, és az Office-alkalmazásokban futó Copilot alapvetően a felhőben fut, az utasításokat követő számításokat nem a PC-be, laptopba szerelt hardver végzi. Ez változhat meg hamarosan, vagyis inkább bővülhet ki az újgenerációs AI konfigurációknak köszönhetően, az Intel mellett az AMD és a Qualcomm nagy erőkkel készül az év közepére várható platformok bemutatására. A Microsoft pedig abszolút társ ebben a témában, de egy apró pici bökkenő most is akad.

Hirdetés

Az AI PC-k korának beköszöntéről beszámoltunk korábban, hangsúlyt helyezve a processzorokban megtalálható neurális gyorsítómodulokra, amik kifejezetten AI-alapú feladatok elvégzésére születtek. Ezek számítási kapacitása gyártótól és architektúrától függően eltér, az Intel a Core Ultra lapkái esetében valahol 10 TOPS teljesítménynél tart, míg az AMD aktuális 8000-es családba tartozó Hawk Point CPU-iban 16 TOPS szintet üt meg az NPU. A gond csak az, hogy az egyébként Intel által megerősített, új AI PC-kategória 40 TOPS számítási kapacitást ír elő követelményként; pl. épp a Copilotot is említve.

A Qualcommtól érkező Snapdragon Elite X-re ugyan még várni kell, de papíron ki lehet pipálni ezt a tételt, az Intel és AMD viszont várhatóan csak a következő generációs Lunar Lake/Arrow Lake és Strix Point megjelenésével teljesíti a követelményt. Nyilvánvalóan ekkor izgalmas lesz megismerni az új PC-k képességeit, de egyre inkább tűnik bicegős átmeneti generációnak a Core Ultra alapjául szolgáló Meteor Lake, illetve egy tipikusan 1.0-s generáció a jelenlegi, kizárólag laptopokban elérhető Ryzen AI platform.

Aki tehát tényleg fel szeretne készülni a jövőre, érdemes várnia a laptopvásárlással, vagy pusztán elfogadnia a Copilot felhőalapú elérhetőségét. A felhasználói élményben minden bizonnyal nem tapasztalható majd különbség, de pl. jövőre érkezhetnek olyan szoftverelemek, funkciók, amikhez ideálisabb alap a processzorba integrált NPU.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.