Jelentős előrelépést hozhat játékos teljesítményben az új integrált Radeon videokártya



|

A legfrissebb előzetes teszteredmények alapján az asztali PC-kbe érkező integrált egységek 3D-s teljesítménye alsókategóriás videokártyák szintjére várható.

Ha valaki nem szeretne dedikált videokártyára költeni, de a legújabb technológiákat és tudást felhasználná a birtokolt PC megújítása vagy egy teljesen új masina megépítése során, akkor nincs könnyű helyzetben. Az Intel bár tett előrelépéseket a 12. generációs processzoraitól kezdve, ám azok az IGP-k sajnos még mindig nem rendelkeznek olyan paraméterekkel, amikkel el lehetne mozdulni az alacsony képminőségű és felbontású játékélményekről. A Core Ultra processzorok csak laptopokban érhetők el, így várni kell, míg az abban megtalálható, az elődnél jóval erősebb vezérlő az asztali PC-s közösség számára is elérhetővé válik.

Az AMD sem kényezteti el az APU-egységek iránt elkötelezett rajongóit, a még AM4-es platformon elérhető 5000G-s processzorok régi architektúrára épülő grafikus elemet tartalmaznak, mely ugyan magasabb teljesítményt nyújt, mint bármelyik inteles variáns, még ezzel sem sikerült áttörni a modern játékok virtuális falait.

A 2024-es év végre elhozhatja a változást, elvileg pár napon belül megérkeznek az új Ryzen 8000G CPU-k, melyek új korszakot nyithatnak a PC-s játékvilágban.

Hirdetés

Dedikált VGA helyett

Folyamatosan szivárognak az előzetes teszteredmények az új Ryzen 8600G és 8700G központi egységekről, amikben a Radeon 780M a magas fogyasztási keretnek köszönhetően egészen parádés teljesítményt nyújt, legalábbis ahhoz képest, amit egy integrált vezérlőtől várhatunk, hiszen a teljes vizuális megjelenítést a processzorba helyezett piciny részegység teremti meg. Nincs plusz kártya, extra tápigény és zajkibocsátás, az AMD-féle APU-koncepció az elmúlt évtizedekben kvázi tökéletesre csiszolódott; a noteszgépek számára készült platformok az ékes bizonyítékai ennek.

Több alaplapgyártó már elkészítette a Ryzen 8000G processzorokhoz szükséges BIOS-verziót, közel lehet a hivatalos start
Több alaplapgyártó már elkészítette a Ryzen 8000G processzorokhoz szükséges BIOS-verziót, közel lehet a hivatalos start

Amitől most tényleg izgalmassá válhat a helyzet, hogy lényegében azt az IGP-t kapjuk meg hamarosan, ami a ROG Ally és a Lenovo Legion Go kézi konzolokban már bizonyított, illetve számos ultravékony laptopot alakít át alkalmi játékgéppé. Sokan egyébként hiányolják az érdemi fejlesztést, a 768 árnyalót tartalmazó 780M felépítésében nem várható változás, a maximális órajel cserébe 2,9 GHz-re emelkedhet, illetve a PC-s közegben a felhasználó kap némi szabadságot arra vonatkozóan, hogy milyen RAM-ot tesz az APU mellé.

Érdemes helyén kezelni a Geekbench eredményeit, a Toms Hardware listája alapján azonban így is erős lesz az asztali CPU-kba integrált Radeon 780M
Érdemes helyén kezelni a Geekbench eredményeit, a Toms Hardware listája alapján azonban így is erős lesz az asztali CPU-kba integrált Radeon 780M

Ez pedig kulcsfontosságú lesz, a Ryzen 8700G kapcsán kiszivárgott Geekbench 6 eredmények alapján bár nagyon erős a Vulkan és az OpenCL teszteredmény is, a mindössze 4786 MT/s értéken üzemelő rendszermemória picit visszafogta az IGP számítási kapacitását. Az AMD ajánlása vélhetően 6000 MT/s lesz, amivel már kényelmesen elérhetővé válhat a 1080p felbontású, közepes vagy magas képminőségű játékélmény. Ráadásul az FSR 3 használatával a képkockasebesség még feljebb tehető, miközben az APU maximális fogyasztása 65 W-on tetőzhet.

Érdemes lesz figyelni a CES-es bejelentéseket, amikor nemcsak a megjelenés napjáról, hanem a várhatóan kedvező árazásról is lehull a lepel.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.