Hirdetés

Még néhány dolog, amit ne csinálj Windows-karbantartás közben



|

Kitérünk még néhány olyan dologra, amely adott esetben több kárt csinálhat, mint hasznot.

Hirdetés

Cikkünk előző részében megmutattunk néhány olyan műveletet, amely a Windows karbantartása során több kárt csinálhat, mint hasznot - de persze olyan is akad, amelynek épp az elhanyagolása okoz gondokat. Következzen még néhány dolog, amire nem árt figyelni. 

Hirdetés

Hol a mentés? 

Az elmúlt években folyamatos téma a fontos és érzékeny adatok mentése (lehetőleg több helyre, és offsite is). Egyszerűen nincs elfogadható kifogás arra, hogy miért nincs mentés a fontos fájlokról. Természetesen ha alaposan átgondoljuk, nem állja meg a helyét a kijelentés, ami szerint "nekem nincs semmi fontos fájlom a PC-n". Elvégre ha valóban nincs is fontos dokumentum, családi kép vagy érzékeny fájl a gépen, akkor is sok idő helyrehozni egy adatvesztést. 

Az adatok mentése manapság egyszerű feladat, a Windows 10 remek beépített eszközöket kínál erre a feladatra, és harmadik féltől származó megoldás is akad bőven. Legyen alap dolog a lokális biztonsági mentés (mondjuk egy külső merevlemezre egy jó szoftverrel, ami lehet a munkát nagyban meggyorsító FreeFileSync), de még jobb, ha az interneten vagy egy másik fizikai helyen is megvannak az adatok. Ez utóbbiban segít a Carbonite, a Mozy vagy éppen a BackBlzae - a CrashPlan sajnos lehúzza a rolót. 

Az adatmentés sosem jó móka, ha pedig HDD-hiba vagy zsarolóvírus kerül a képbe, akár lehetetlenné is válhat. 

RAM-optimalizálók

Hasonló szoftverek ezek, mint a registrypucolók, és éppen annyira hatástalanok a Windows optimalizálásában. Nem árt kerülni ezeket a programokat, ugyanis gyakorlatilag csak egy placebohatást kapunk, és magunkat csapjuk be. A modern Windows rendszerek megfelelően kezelik a rendelkezésre álló RAM-ot, nekünk csak annyi a dolgunk, hogy kerüljük el a köztudottan memóriaéhes programok tömegének a futtatását; és ne lepődjünk meg, ha 100 oldal van nyitva a Chrome-ban, és valami akadozik. 

Minden betölt a Windowszal

Az egyik leggyakoribb oka a lassú PC-nek az, hogy a rendszer az automatikusan induló elemek között túl sok programot tölt be (általában ráadásul feleslegesen). Az automatikus betöltés nagyszerű, ha a végpontvédelemről vagy egy vágólap-kezelőről van szó, de az Adobe Reader, a Spotify, a Skype vagy az Office akkor is fut majd, ha nem terheli feleslegesen a háttérben a PC erőforrásait. Ne pazaroljuk hát: nézzük át a [Feladatkezelő > Indítás] fület, és tiltsuk le azt, amiről tudjuk, hogy felesleges. Az egér termékregisztrációja biztosan az. 

Fizikai karbantartás

Fontos a szoftveres karbantartás (és annak rendszeressége), azonban a fizikai karbantartás éppen ennyire az. Ha a gépházban a szellőzést már akadályozza a por, és vastagon áll a hűtőventilátorok lapátjain, akkor idővel rohamtempóban kezdhet csökkenni a hardverelemek várható élettartama, valamint instabil rendszert és akár adatvesztést is kockáztatunk. Legalább félévente vegyük elő a porszívót és egy palack sűrített levegőt, és pucoljuk ki óvatosan a gépházat. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.