Hirdetés

Notebookot vennél, de nem tudod, mire figyelj? Segítünk!|

Eljött az idő lecserélni régi notebookodat? Netán szükséged lett egy hordozható számítógépre? A választék óriási, ezért írásunkkal segítünk eligazodni a kategóriák között és megtalálni az igényeidhez passzoló modellt.

Hirdetés

Évek óta egyre nagyobb teret nyernek PC-vásárláskor a notebookok: az átlagos felhasználók szívesebben vásárolnak hordozható gépet, mintsem asztali konfigurációt, még akkor is, ha valójában soha nem tervezik azt magukkal vinni. Ennek egyik oka a kényelem: egy noteszgép egyetlen egységet alkot, csak ki kell nyitni, bekapcsolni, és már használható is, nem kell kábeleket csatlakoztatni, nincs egy nagy doboz az asztal alatt. Viszont pont emiatt aztán a vásárlásnál is oda kell figyelni: egy notebook jó esetben több évig is veled marad anélkül, hogy jelentősebb bővítésre lehetőséged lenne. Ha tehát rosszul választottál, akkor azt - pénzügyi bukás nélkül - nehéz lesz korrigálni. Ha viszont jól, akkor minimális bővítéssel akár több évig is elégedett lehetsz gépeddel.

Írásunkban most ezt a választást próbáljuk megkönnyíteni: szó lesz arról, hogy az egyes kategóriákban milyen alkatrészekre, jellemzőkre kell odafigyelned, vagy milyen specifikációk láttán kell azonnal menekülnöd. A választás első lépése persze az, hogy légy tisztában az igényeiddel: egészen mások a feltételek akkor, ha kifejezetten játékra vagy film-, esetleg fotószerkesztésre keresel noteszgépet, és más, ha pusztán csak az a cél, hogy használhasd a böngészőt, működjön a YouTube, és kapcsolatban maradhass a barátokkal valamelyik chatprogram segítségével. Attól függően, hogy mi a szándék, más és más komponensek lehetnek fontosak, és más az ár, amire fel kell készülnöd. Kezdjük áttekintésünket a legolcsóbb, abszolút belépőszintű kategóriával.

Hirdetés

Veszélyzóna: 100 ezer forint alatt

Minden terméknek van egy olyan limitje, ami alatt egyszerűen nem lehet normális minőséget kihozni. Notebookoknál ez jelenleg nagyjából 100 ezer forint környékén található - az ennél olcsóbb, pláne jelentősen olcsóbb konfigurációk összeállításakor a gyártók annyira sok kompromisszumot kell hogy kössenek, hogy az kizárttá teszi a kellemes végeredményt. Új számítógépről beszélünk, persze - használt gépekről külön értekezünk majd.

Ebben a szegmensben rögtön több olyan specifikáció is szemet szúrhat, aminek láttán jobb, ha menekülőre fogod.

Ezek között első helyen a 4 GB RAM szerepel - ennyire kevés memóriával még egy Core i9 vagy Ryzen 9 is földbe áll az első komolyabb program elindítása után, az ezekben található, elsősorban inkább az Atomok, mintsem az "igazi" Celeronok és Pentiumok leszármazottjának tekinthető, kétmagos processzorok esetében pedig ennél is látványosabb a lassulás. A harmadik gond, amivel szembesülhetsz, a háttértár: bár a Windows 10/11 egy friss telepítés esetén még megelégszik 64 GB-tal, erre további programokat vagy akár csak saját adataidat már nem tudod felmásolni. Tovább rontja a helyzetet, amikor SSD helyett eMMC formában kapod meg ezt a bizonyos tárolót. Ez valójában egy beépített memóriakártya (embedded MultiMediaCard).

Bár önmagában az eMMC még nem feltétlenül lassú (a leggyorsabb változatok körülbelül egy lassabb SATA SSD teljesítményét hozzák), az olcsó gépekben bizony nem ezeket találod, így a gép látszólagos teljesítménye egy újabb gyomrost kap, amint a CPU a kevés tényleges RAM miatt a virtuális memóriához kénytelen nyúlni. Mindez azt jelenti, hogy ezek a rendkívül olcsó notebookok legfeljebb valamilyen alacsony gépigényű Linux disztribúcióval párosítva, könnyedebb netezésre, Skype futtatására alkalmasak, Windowsra, pláne komolyabb munkára nem.

Belépőszint: otthonra már jó

A legolcsóbb, de már használható notebook címét több gépnek is odaítélhetnénk, mi most a mezőnyből egyet emelnénk ki, és mutatnánk meg, hogy lehet ügyesen összeválogatva mégis egy egész használható konfigurációt előállítani. Ez a gép pedig az Acer Swift 1 SF114-34, amely 110 ezer forint körüli áron érhető el ebben a pillanatban. Többrétegű az ok, amiért ezt a notebookot merjük ajánlani: az egyik, hogy ugyan Pentium Silver processzor dolgozik benne, de ez már az N6000-es változat, amely nem támogatja a Hyper Threadinget, de legalább négymagos, így négy szálon tud dolgozni egyszerre, 3,3 GHz-es maximális órajele is viszonylag magas, ráadásul a Windows 11-gyel is kompatibilis (és az Acer notebookja ezzel a rendszerrel is érkezik). A második, hogy 8 GB RAM áll rendelkezésre, ami ezzel a processzorral együtt már viszonylag akadozásmentes működést garantál akkor is, ha kettőnél több weboldalt nyitsz meg a Chrome-ban. A háttértár egy rendes SSD, igaz, csak 128 GB kapacitással, de ez elég lesz arra, hogy a Windows mellé pár alapvető program felférjen. A kijelző IPS és Full HD - nem a legjobb minőségű, de elég magas felbontású ahhoz, hogy ne legyen pixeles a látvány. Ez a notebook tehát a minimum ahhoz, ami egy már elviselhető élményhez kell manapság, de azért még bőven kell kompromisszumot kötni használata közben.

Ha nem muszáj ennyire meghúzni a nadrágszíjat, "normálisabb" élményt nyújtanak a Core i3-ra vagy Ryzen 3-ra épülő noteszgépek. A minimumot itt általában a Core i3-10110U és a Ryzen 3 3250U képviselik - ezek valamivel, de nem sokkal gyorsabbak, mint a Pentium Silver N6000. A velük szerelt notebookok között találhatsz 110-120 ezer forintos példányokat is; nem árt azonban odafigyelni arra, hogy a legolcsóbbakat néha csak HD-s TN-panellel szerelik, ez ma már nagyon gyenge. Az árak általában azért ilyen kedvezőek, mert a notebookon nincs operációs rendszer, ezzel tehát még pluszban kalkulálnod kell.

A mi javaslatunk viszont inkább az, hogy költs egy kicsit többet, és lépj egy generációval feljebb, például a Core i3-1115G4-re, amely már a Tiger Lake sorozatba tartozik, ráadásul Xe szériás grafikus vezérlő található benne. Bár a 96 CU-ból csak 48 CU dolgozik, a teljes csomag így is megfelelő teljesítményt kínál az árához képest, és egészen jó vétellé teszi a 130 ezer forint körüli áron elérhető Asus VivoBook X515EA-t, amely ebben a kiszerelésben még 8 GB RAM-ot és egy 256 GB-os SSD-t is kínál. A kijelző 15,6 colos, full HD felbontású, ezzel pedig ez a notebook teljesen alkalmas arra, hogy egy alacsony teljesítményű, csendes otthoni gép legyen belőle.

Ha szokásod, hogy 20-30 böngészőablakot is nyitva tartasz, közben szól a háttérben a YouTube, és mindezek mellett még Excelben is dolgoznál, akkor az eddig felsorolt noteszgépeket mind lassúnak fogod találni - ha nem most, akkor is legfeljebb egy év múlva, ahogy háttértáruk kezd betelni.

Ilyenkor jobb, ha egy kicsit mélyebben belenyúlsz a pénztárcádba, és lecsapsz például a Lenovo V15 G2 egy 160 ezer forint körüli áron kínált, Ryzen 5 5500U processzorral, 8 GB memóriával és 256 GB SSD-vel szerelt változatára. Ennek gyenge pontja a kijelző lehet, amely ugyan full HD-s, de általában TN-paneles, így betekintési szögei szűkek. Ha erre érzékeny vagy, akkor a Lenovo IdeaPad 3 14ALC6 IPS-panelt használ (és ugyanezt a hardvert találod benne), és ára is nagyon hasonló - ám ez a notebook csak 14 inches, ami ugyan jobban hordozhatóvá teszi, ám a kisebb képernyőn valamivel kényelmetlenebb lesz a munka.

Munkatársak: 200 ezer forint felett

Bár az "általános otthoni célokat" nehéz kategorizálni, ezalatt a gyártók általában kifejezetten alacsony terhelést értenek. Ha viszont tényleg munkára keresel notebookot, akkor egy akadozó, a sok megnyitott ablaktól lelassuló konfiguráció rendkívül frusztráló lesz, hiszen inkább neked kell majd a számítógéphez idomítani a folyamatokat, mintsem fordítva. Ez az a terület tehát, ahol szerintünk már létjogosultsága lesz az újabb generációs Core i5 és Ryzen 5 processzoroknak. Ez nem jelenti azt, hogy ezekkel ne lehetne remekül ellenni otthon, de lehet, hogy ott a pluszpénzt érdemesebb inkább valamilyen kiegészítőbe (például külső merevlemezbe) fektetni. A munkagépnél azonban az említett processzorok mellé válassz még legalább 8 GB memóriát és 512 GB-os SSD-t is. És igen, 256 GB-tal is el lehet lenni, de hogy meddig, azt munkája válogatja. Itt már fokozottan figyelni kell arra is, hogy milyen a képernyő minősége, hiszen egész nap ezt nézed, ezért például a villódzással működő, úgynevezett PWM fényerőállítás kifejezetten káros, az ilyen megoldást használó notebookokat kerüld el. További fontos szempont lehet a strapabíró tervezés, hiszen a billentyűzetnek és a zsanéroknak úgy kell több évet kibírniuk, hogy napi nyolc órán át használod őket.

Az említett paramétereknek megfelelhet például a Dell Vostro szériájából egy 3510-es modell, amely körülbelül 230 ezer forintba kerül, és ezen az áron Core i5-1135G7-et, 8 GB memóriát és 512 GB-os SSD-t kínál. Ez a gép egy 15,6 colos IPS-panelt használ, amely széles betekintési szögekkel rendelkezik, és ugyan fényereje nem extrém magas (csak 220 nites), beltérben teljesen jól használható. Ezen a notebookon van ujjlenyomat-olvasó is, amely a bejelentkezést könnyíti meg, viszont méretei miatt hordozhatósága nem ideális. Ha a munka során ez is szempont, akkor inkább a 14 colos vagy az alatti kategóriában érdemes nézelődnöd - ne feledd, hogy minél jobban hordozható egy noteszgép (azaz minél kisebb), általában annál kényelmetlenebbé is válik vele a munka. Adott esetben jó jöhet tehát egy dokkoló és az ahhoz csatlakoztatott billentyűzet, egér és monitor beszerzése is.

Ilyen, jól hordozható, de még elfogadható árú notebook az Asus ZenBook UX325EA, amely 300 ezer forintért adja az előbb említett Core i5-1135G7-et, mellé 16 GB memóriát és 512 GB-os SSD-t. Méreteit illetően egy 13,3 colos, full HD felbontású kijelzőre és hozzá passzoló gépházra számíthatsz, a teljes notebook tömege pedig 1,4 kg. Ez körülbelül az a határ, ami saját tapasztalataink szerint egész nap vállon hordható, adott esetben pedig még ölben is egész kényelmesen lehet dolgozni vele.

A nagyon jól hordozható notebookok kapcsán fontos, hogy az üzemidő is magas legyen.

Szerencsére a modern processzorok energiagazdálkodása elég hatékony, így ha nem az extrém teljesítményre hangszerelt H vagy HX szériás CPU került a notebookba, akkor egy legalább 60-65 Wh-s akkumulátorral már biztosítható az egész napos munkavégzés lehetősége.

A cikk folytatódik a következő oldalon!

Oldalak: 1 2

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.