Hirdetés

Oroszország 48 magos processzort készít



|

Nem lesz belőle tömegtermék, de természetesen nem is ez a cél: az új chip állami szerverekbe kerülhet.

Hirdetés

Régóta ismert tény, hogy az orosz Baikal Electronics szerverprocesszort fejleszt, a munka gyümölcse pedig lassan beérik: a vállalat a közelmúltban megkapta az új, 48 magos processzor első működő példányait a gyártást végző tajvani TSMC-től.

Összesen 400 darab processzorról van szó, amelyek mindegyike mérnöki mintadarab. A tervek szerint a jövő év elején újabb 1000 darabos szállítmány érkezik, a "tömegtermelés" pedig a 2022 harmadik negyedében indulhat be.

Túl sok chip azonban ekkor sem fog készülni: 2022-ben 10 ezer, 2023-ban pedig 30 ezer processzor gyártása van tervbe véve.

Hirdetés

Ezek a mennyiségek elég kicsinek számítanak, de a Baikal-S nevű chip nem is a piacra, hanem állami megrendelésre készül. Mégpedig azért, mert az egyedi technológiai megoldások biztonságosabbnak számítanak: szavatolható, hogy a chipekben nincsen rejtett hátsó ajtó például, ami mondjuk a külföldi titkosszolgálatok munkáját megkönnyítené.

Ez még akkor is igaz, ha a Baikal BE-S1000 ARM architektúrára, egészen pontosan ARM Cortex-A75 magokra épül. A 16 nm-es csíkszélességgel készülő processzor 48 darab, 2 GHz-es magot tartalmaz, amelyek sebessége igény esetén 2,5 GHz-ig skálázható.

A gyártási technológia ellenére a fogyasztási adatok nem rosszak, a chip TDP-je 120 watt alatt marad. Egy processzor hat memóriavezérlő egységet tartalmaz, amelyek együttesen 768 GB DDR4 memória kezelését teszik lehetővé, processzorból pedig egyetlen alaplap legfeljebb négyet tud fogadni.

A Baikal Electronics saját tesztjei szerint a processzor teljesítménye az Intel Xeon Gold 6148 valamint az AMD EPYC 7351 (Zen1) teljesítményével van egy szinten, és csak kevéssel van lemaradva a Huawei Kunpeng 920-tól. Logikus módon a processzor eme része ismert technológiákra épül, hiszen a BE - más cégekhez hasonlóan - licenszelte az architektúrát; a BE-S1000 egyediségét nem is ez a 48 magos rész, hanem a RISC-V társprocesszor adja, amelyet viszont az orosz mérnökök a nulláról terveztek meg: ez a társprocesszor felel a boot folyamat tisztaságáért, illetve működés közben a biztonsági funkciókért.

Becslések szerint egyetlen Baikal BE-S1000 ára 3000 dollár körül alakul. A processzorhoz az ALT Linux ebben az évben elkészül, jövőre pedig az Astra Linux és a Red OS portolása is várható.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.