Hirdetés

Régebbi processzorokon is futna a Microsoft mindent látó AI-keresője, ha a cég hagyná



|

Miközben a redmondiak a legújabb Snapdragon hardverhez kötik a mindent látó AI-funkciót.

Hirdetés

A Microsoft még a néhány nappal ezelőtti Surface-esemény keretében leplezte le a Recall néven futó megoldását, melynek lényege, hogy mesterséges intelligenciával visszakereshető képernyőfotók tömegét készíti a Windows 11-ről, így akár hónapokkal később is előhívhatunk valamit, amit a számítógépen csináltunk.

A sokak által adatvédelmi rémálomnak tartott funkció a redmondiak szerint csupán a legújabb, Arm-architektúrára épülő Snapdragon X és X Elite processzorokkal működik, mivel csak az ezekben található neurális feldolgozóegység (NPU) elég erős a futtatásához, ám egy külsős fejlesztő most bebizonyította, hogy ez csak egy mesterséges korlátozás.

Hirdetés

A tapasztalt Windows-kódbúvárnak számító Albacore egy fényképes bejegyzést és az alábbi videós posztot is megosztotta arról, hogy sikerült működésre bírnia a Recallt egy Snapdragon 7c+ Gen3-as processzoron és mindössze 4 GB memóriával, mindenféle NPU nélkül. Ez a CPU még 2021-ben jelent meg, tehát egyáltalán nem tartozik a friss darabok közé, mégis elboldogult a Microsoft újdonságával.

Méghozzá nem is rosszul, Albacore ugyanis azt állítja, hogy a videón látható lag csak a felvétel rögzítésének módjából ered, míg élőben sokkal simább az élmény. A fejlesztő ráadásul úgy véli, hogy a Recall normál Intel és AMD processzorokkal is működésre bírható lenne, ám a Microsoft eddig csak az Arm64-specifikus gépi tanulási modellt tette elérhetővé a gyártók számára, így ő maga sem tud ezzel ügyeskedni.

Az Arm-architektúrát illetően viszont egy másik bejegyzésben azt ígéri, hogy már dolgozik egy szoftveres eszközön, ami a meglévő CPU-kon is futtathatóvá teszi a mindent látó AI-keresőt, függetlenül a Microsoft korlátozásától. Ez egyébként már nem az első eset, hogy a redmondiak szándékosan szorítják ki a felhasználókat valamiből: a Windows 11 futtatása hivatalosan TPM 2.0 biztonsági chiphez és legfeljebb néhány éves processzorokhoz kötött, közvetlenül az ISO-fájlt telepítve viszont régebbi rendszereken is vígan elzakatol az operációs rendszer.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.