Hirdetés

Rengeteg Intel processzor került le a Windows 11 kompatibilitási listáról



|

A Microsoft szép csendben módosította az operációs rendszer CPU-támogatási listáját, az érintett processzortípusok felhasználói nem lesznek boldogok.

Hirdetés

A Windows 11 hardverkövetelményi mizériája körülbelül félévente képes felborzolni a felhasználói idegszálakat, hol amiatt, mert sokan még mindig nem tudják feldolgozni azt, hogy szeretett gépüket nem támogatja a rendszer, máskor a minimum paraméterek változása vetít ismét fényt erre a meglehetősen kettős megítélésű részre.

Sokan elengedték ezt az egészet, és vígan megvannak a Windows 10-zel, míg az akaratosabb réteg különféle eszközök segítségével szimplán átugorja ezt a követelményi akadályt, és élvezi a 11-es főverzió által nyújtott funkciókat.

Hirdetés

A processzortámogatási lista kulcseleme a kompatibilitásnak, és most úgy fest, hogy a Microsoft egy óriási Intel-csomagot húzott le a támogatott adatbázisból, ráadásul a törölt elemek mindegyik Xeon-típus.

Önmagában érdekes jelenség, hogy a legutóbbi módosítással 44 darab Intel Xeon processzor vált inkompatibilissá, melyek a 8-11-dik generációs Core-architektúrákra épülnek, ám ezek asztali verzióival nincs gondja a Microsoftnak. A Xeon E21xx, E22xx és E23xx termékcsaládba tartozó modellek többsége 1-utas szerverbe/munkaállomásba illeszthető, és bár az otthoni felhasználók számára viszonylag kevés WS-alaplap érhető el ezekhez, a vállalati ügyfelek pl. számos szervert, alaplapot és munkaállomást vásárolhattak ezekkel a központi egységekkel.

A döntés vélhetően az Intellel egyetértésben született meg, és a célközönség vélhetően nem fog a kardjába dőlni egy asztali operációs rendszer "elvesztése" miatt, de azért ez a változtatás minimum furcsa.

Emellett az Android alkalmazások futtatásával kapcsolatos rendszerkövetelményekben életbe lépő változást sem segít tisztán látni, a korábban konkrét processzorgenerációkra vonatkozó minimum követelményi szint eltűnt, és csupán az x86 és ARM64 architektúrákat határozzák meg. Na ebbe aztán sok minden beleférhet, és ez így nem igazán van összhangban a Windows 11 saját hardverkövetelményeivel.

Az egész katyvaszt a lista bővülése tetőzi, a dokumentáció három új AMD Ryzen központi egység támogatását is jelzi, ám ezek közül a Ryzen 3 5380U egyelőre nem létezik hivatalosan. Ez természetesen változhat hamarosan, amint bejelentésre kerülnek az erre épülő notebookok, de az biztos, hogy aki igazodni próbál a Windows 11 hardverigényeihez, hamar elveszik a CPU-rengetegben. És akkor még a 21H2 és 22H2 verziók közti különbségről nem is tettünk említést…

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.