Hirdetés

Teljesítménycsúcsra hangoltan érkeztek a Computexre az új Ryzen 9000 processzorok|

Az AM5 platform menetrendszerű frissítéseként felfogható termékcsalád mellett két új Ryzen 5000-es típust jelentettek még be, a kétfrontos letámadás még okozhat kellemetlen perceket az Intel számára.

Hirdetés

Az otthoni felhasználók abszolút kiemelt helyen szerepelnek a nagy iparági szereplők idei bejelentései kapcsán, mert bár a kiemelt AI-fejlesztések szinte elérhetetlen magasságokon vannak, temérdek újdonság érkezik az átlag és haladó PC-építőknek. Az AMD a tajvani Computexre időzítette az új asztali Ryzen termékcsalád bejelentését, amivel egyébként maga a platform is megújul, de csak ott, ahol szükséges volt az előrelépés.

Amellett, hogy az AM5 tulajdonképpen mostanra válik igazán potens rendszerré, az AMD tartja azt az ígéretét is, hogy nem engedi el az előző, AM4-es platform kezét sem. Szokatlan lépés, a versenytársak nem csinálják, a felhasználók viszont örülhetnek, hogy a DDR4 egyáltalán nem jelent elavultságot, a két új CPU-val ráadásul még évekig magas tudású gaming PC-t üzemeltethetsz. Láthatóan igyekeznek mindenkit kiszolgálni, hiányérzetünk egyedül a Radeonok kapcsán maradt, de most a processzorokra került rivaldafény, lássuk hát, mire képesek az új típusok.

Hirdetés

Erőből nincs hiány, itt a Zen5

A korábbi pletykák alapján annyira nem okoz meglepetést az, hogy a mérnökök ezúttal kifejezetten a magok számítási kapacitásával foglalkoztak, a platform egyéb részegységeihez csak nagyon finoman nyúltak hozzá. A Ryzen 9000-es központi egységek a Zen5 architektúra tudását, képességeit vezetik be, fejletteb utasításkezeléssel, alacsonyabb késleltetéssel, nagyobb belső adatáteresztő réteggel, és pl. robusztus AVX-512 képességgel, ami az egyik legerősebb fegyvertény a közvetlen versenytárs ellenében.

A gyártó saját mérései alapján elért, átlagban 16%-os IPC (Instructions per Clock) növekedés kellemes előny a Zen4-hez képest, és vélhetően elég lesz ahhoz, hogy az Intel Raptor Lake ellenében magabiztos fölény épüljön fel alkalmazástól és játéktól függetlenül. A végső tesztek pontosabb képet mutatnak majd, ám az már most elmondható, hogy a nagyobb számítási teljesítmény nem generál többletfogyasztást, sőt, egyedül a csúcsmodell Ryzen 9 9950X rendelkezik az előd TDP-keretével, a többi modell jelentősen alacsonyabb energiaigénnyel érkezik.

A TSMC 4nm-es gyártástechnológiai váltásnak köszönhetően a 12 magos Ryzen 9 9900X beéri 120 W-tal (Ryzen 9 7900X 170 W), míg a nyolc- és hatmagos variánsok egyaránt 65 W-on tetőznek 105 W helyett. A számadatokat látva tehát nemcsak a számítási teljesítmény nőtt, hanem az energiahatékonyság is óriásit javult, ami minden bizonnyal elgondolkodtatja azokat is, akik épp a 13900K és 14900K lassítását élik át felhasználóként.

Új lapkakészletek régi köntösben, friss tudással

A kisebb csíkszélességű gyártás kizárólag a CCD-kre vonatkozik, típustól függően egy vagy két lapka kap helyet a tokozáson belül, a PCIe-vezérlőt, integrált grafikát és egyéb I/O-rétegeket tartalmazó IOD lapka azonban vélhetően azonos azzal, ami a Raphel kódnevű Ryzen 7000-eken található. Nincs tehát erősebb IGP, több PCIe-szál a processzorban, cserébe még mindig kellően modern a specifikációs lista, ami USB 4-gyel és Wi-Fi 7-tel egészült ki. Az új csúcskészleteknél (X870E/X870) ezek kötelező elemek lesznek, de helyszíni tudósításunknak köszönhetően arra is fény derült, hogy az AMD nem készített új lapkát, ugyanazt használják, mint a 600-as sorozatnál. Csupán az alaplapgyártók felé változott a követelményrendszer, az új alaplapok legdrágább verzióin ott kell lennie az USB 4-nek és az új Wi-Fi vezérlőnek, a többi készletnél viszont egyelőre ködös, hogy pontosan miből mennyi kerülhet fel az alaplapokra.

A változatlan AM5-foglalatnak hála a korábbi alaplapok kompatibilitása adott, a megjelenésre az összes gyártó BIOS-frissítése elkészül, így csak annak kell új alapot vásárolnia, aki netán kevesli a jelenlegi tudását vagy Intelről vált át. A DDR5-támogatás alapjaiban nem változott, a hivatalos támogatott szabvány (DDR5-5600) megegyezik a Ryzen 7000-ek tudásával, viszont a túlhajtást segítő EXPO-profilok kezelésében emelés történt, a memóriapartnerekkel együtt 9000-10000 MT/s környékére merészkedhetünk; ha a pénztárcánk bírja.

Pontos árazás még nem ismert, a piaci megjelenés azonban nagyon közel van, bő 1 hónap múlva elindulhatnak a hazai előrendelések, megjelenések

Nincs elfelejtve az AM4!

Az ígéret szép szó, ha betartják...nos, az AMD nem viccelt, az AM4-tulajdonosok két új típusnak örülhetnek, amik tökéletes előrelépést kínálnak a korábbi Zen-architektúrákról. Nagyon erős ajánlatnak ígérkezik a Ryzen 9 5900XT, ami a nevezéktantól eltérően nem egy újabb 12 magos egység, hanem az 5950X 100 MHz-cel kisebb boost-órajelű variánsa. Picit zavarba ejtő az elnevezés, de végülis a lényeg az, hogy a DDR4-re épített gaming PC-k erős CPU-t kapjanak, és ez most megtörtént.

A nyolcmagos szintre érkezik az 5800XT, ami már közelebb áll az elődjéhez, és itt a 100 MHz-nyi különbséget előnyként kell értelmezni; ennyivel tud többet az 5800X-nél. Az architektúra, TDP-keret, gyorsítótárak struktúrája mind-mind változatlan, cserébe azonnali a platformtámogatás, egy szimpla BIOS-frissítéssel működésre bírhatók az újdonságok. Árak még nincsenek, a megjelenés júliusban várható.

Helyszíni tudósításunk a Computex szervezője, a TAITRA támogatásával valósult meg. A Taiwan Trade Center budapesti kirendeltsége egyike a TAITRA 60 irodájának, amely segíti a magyar és tajvani vállalkozások közös munkáját.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.