Hirdetés

Továbbra is dől a pénz az Nvidiához, de a videokártyák teljesen partvonalra szorultak|

Az Nvidia vezetője szerint egyenesen új ipari forradalom kezdődött, melynek ők állnak a középpontjában.

Hirdetés

Továbbra sem látszik megtörni a lelkesedés a mesterséges intelligencia iránt, aminek a héten újabb lökést adott az új generációs Copilot+ PC-k leleplezése, nagy hangsúllyal a különféle integrált AI-képességeken. A téma körül dúló felhajtás egyik nagy nyertese az Nvidia, amely a mesterséges intelligencia kiszolgálásához szükséges hardverek vezető beszállítója, s mostanság minden negyedévben elképesztő bevételekkel dicsekedhet.

Nincs ez másként az aktuális pénzügyi eredményzáró esetében sem, ami ismét arról árulkodik, hogy az AI látványosan átvette a főszerepet a lakossági videokártyáktól és grafikus chipektől a zöldeknél.

Az Nvidia naptárában a 2025-ös üzleti év első negyedévét jelentő február-március-áprilisi időszakban a cég 26 milliárd dolláros bevételt könyvelhetett el, amely az előző negyedévhez képest 18 százalékos, 2024 azonos időszakához mérve pedig 262 százalékos növekedést jelent. Az összeg túlnyomó része, 22,6 milliárd dollár a szerverparkokhoz és a mesterséges intelligenciához fűződő hardverekből származott, ami az előző év azonos időszakához képest szédületes, 427 százalékos gyarapodás.

Hirdetés

Ennek fényében szinte aprópénznek tekinthető, hogy az Nvidia a gaminghez kötődően is keresett 2,6 milliárd dollárt. Ez az előző negyedévvel összevetve ugyan 8 százalékos csökkenés, a tavalyi év megegyező időszakát viszont 18 százalékkal múlja felül. Nem csoda hát, hogy az eredményeket értékelve Jensen Huang, az Nvidia vezetője sem a GeForce-videokártyákat emelte ki:

"Elkezdődött a következő ipari forradalom - vállalatok és országok az Nvidiával együttműködve a gyorsított számítástechnika felé terelik a trillió dolláros hagyományos adatközpontokat, és egy új típusú adatközpontot - AI-gyárakat - építenek egy új árucikk, a mesterséges intelligencia előállítására."

- vázolta a jelenleg zajló folyamatokat a vezető, aki szerint a mesterséges intelligencia minden iparban jelentősen növelni fogja a termelékenységet, egyben segítve a cégek költség- és energiahatékonyabbá válását is. A befektetők pedig hinni látszanak a vízióban, a pénzügyi beszámolót követően ugyanis ismét feljebb kúszott az Nvidia-részvények árfolyama, amely e sorok írásakor már 1060 dollár fölött jár, több mint kétszeresen múlva felül a január eleji 480 dolláros értéket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.