Hirdetés

Új BIOS-verzió gyorsítja fel az Intel Core Ultra processzorokat



|

A hivatalos bejelentésre látszólag minden összeállt, az első tesztpéldányok azonban a vártnál gyengébb eredményeket produkáltak. Aggódhat az AMD?

Hirdetés

A Meteor Lake kódnév alatt érkező Core Ultra processzorcsaládról régóta tudni, hogy kizárólag notebookokban lesz elérhető, esetleg egy-két miniPC-gyártó alkalmazhatja még az új CPU-nak a legmagasabb TDP-osztályba sorolt tagjait. Nincs is ezzel gond, hiszen most úgy fest, hogy tényleg generációs váltás történik, a 14-es Raptor Lake Refresh sorozattól merőben eltérő felépítés izgalmas lehetőségek tárházát kínálja.

A három klaszterbe osztott processzormagok és az alaposan felpumpált integrált grafikus vezérlő papíron és a gyártó tesztjei alapján képes legyűrni az AMD mobillapkáit, főleg utóbbi kapcsán örvendezhetnek a felhasználók, hiszen erre az utóbbi években, évtizedekben nem igazán volt példa (Iris Pro az integrált eDRAM-mal sajnos csak egy kósza próbálkozás volt). Az elsőkörös tesztekben elért eredmények azonban igazi arculcsapásként hatottak, a számok azt mutatták, hogy nincs itt semmi látnivaló, az Intel megint beígért valamit, ami valójában nagyon nem úgy működik.

Hirdetés

Rohamtempóban megejtett bejelentés

Az elmúlt egy évben úgy tűnt, hogy az óriásvállalat pontosan felépített stratégia és ütemterv mentén halad az újgenerációs lapkákkal, számos alkalommal olvashattuk, hallhattuk, hogy minden a tervek szerint halad, nincs késlekedés a gyártásban, és a kihozatal is megfelelő. Így érkeztünk el december 14-ig, amikor a hivatalos, kereskedelmi szempontból fontos start után konkrét laptoptípusokról, árakról és megjelenési dátumokról lebbent le a fátyol. Az ASUS jó szokása szerint rögtön be is dobta magát, hogy elsőként küldjön körbe egy adott ZenBook típust, amiről egyébként hamarosan a PCW hasábjain is bővebben olvashatsz.

A szintetikus programokban elért pontszámok alapján azonban valami nem stimmelt, vagy ahogy azt a többség gondolta, a Meteor Lake mégsem lesz annyira szenzációs fejlesztése, mint ahogy az a vállalat beharangozta. Egyszálas és többszálas teljesítményben még a 13. generációs elődök ellenében is elvérzett, egyedül az IGP tudta tartani magát a Radeon 780M ellenében; igazolva legalább az egyik ígéretet.

A friss és ropogós termékek tesztelésében jártas egyének azonban inkább arrafelé kutakodtak, hogy feltételezhetően a 201-es verziójú, elsőkörös végleges BIOS-verzió még nem tartalmazza a végleges, az architektúra képességeit teljes mértékben kihasználó optimalizációkat. Igazuk is lett, a tajvani gyártó nemrég elérhetővé tette a 203-as BIOS-frissítést, ami egy alacsony fogyasztású platformhoz képest óriásit gyorsult a szintetikus tesztekben.

A Cinebench R23 tesztprogramban elért 12,5%-is javulás a többszálas demo futtatása során markáns előrelépés, és mivel az egyszálas pontszám gyakorlatilag minimális mértékben emelkedett, ezért gyanítható, hogy az energiakerettel történő gazdálkodásban hangoltak az új firmware-ben. Ezt erősíti meg az egyik tesztelő által megosztott grafikon is, amin leginkább az vehető észre először, hogy a kezdeti BIOS-verzióban kicsit "biztonsági játékos" módon közelítették meg a hatásfokot. Ami egyébként az egyes klaszterek közti szálütemezést is befolyásolta, így nem meglepő, hogy most ekkora előrelépést sikerült elérni.

Lehet ez még jobb?

A ZenBook tekintetében szerintünk már nem, egyes, most még problémás alkalmazások esetében észlelhető később javulás, de amíg a 203-as BIOS-szal helyrerakták a teljesítményt, a jövőben érkező javítások az üresjárati fogyasztás minél pontosabb belövésére koncentrálhatnak. Aki esetleg előrendelte az új ASUS gépet, cseppet se bánkódjon, mire megérkezik hozzá a vágyott példány, addigra rendben lesz a processzor teljesítménye. A tömeges elterjedés pedig 2024 első negyedévében folyamatosan épül fel, mind az Intelnek, mind partnergyártóinak lesz ideje a firmware-alapú korrekciókra.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.