Hirdetés

Álhírek terjednek az égő csernobili erdő kapcsán



|

Megint egy katasztrófa, amit álhírgyártók úgy nagyítanak és fogalmaznak át, hogy lánclevelekben és közösségi posztokban ijesztgethessenek mindenkit. Kezelje mindenki a helyén az ilyen próbálkozásokat!

Hirdetés

Az elmúlt napokban többen is jelezték, hogy megtévesztő e-mailek estek be a postaládájukba, illetve ismerőseik Facebookon osztják meg ezek másolatait, illetve ezekből vett részleteket. Ezek a hétvégén, Csernobil mellett kigyulladt erdőről, és a tűz miatt keletkezett radioaktív felhőről szólnak arra figyelmeztetve, hogy ez Magyarország felett is elvonul csütörtök illetve péntek folyamán. Természetesen az egész légből kapott marhaság, de akkor gyorsan tisztázzuk is az üzenetek állításait.

Hirdetés

Mi történik Csernobilban?

A levelek alapjául az a valós esemény szolgál, hogy április 4-én, szombaton kigyulladt a csernobili atomkatasztrófa helyszínétől nem messze, a lakatlan Volodimirivka település közelében található erdő. A Kotovszkij erdőgazdasághoz tartozó területen nagyjábó 100 hektáron lángoltak a fák és kisebb tűzfészkek felbukkantak máshol is a környéken.

A tűzoltók napok óta dolgoznak azon, hogy a nehezen megközelíthető helyeken mindenhol eloltsák a lángokat, de már a kezdő hír is elég volt ahhoz, hogy felbukkanjon kétféle hoax üzenet ezzel kapcsolatban, jelentősen túlreagálva a helyzetet.

Tényleg jön a csernobili sugárfelhő?

Az egyik üzenet egy "ismerősre" hivatkozik, aki az Országos Meteorológiai Intézetből kapta a fülest, a másikban pedig "a kp.i fizikai kutatóintézet atimfizikusa" osztja meg az eltitkolt információkat. Igen, ilyen hibásan leírva. Természetesen mindkét forrás kamu, ahogy maga a híresztelés is.

Kezdjük azzal, hogy a hivatkozott szervezet nem intézet, a név pontosan Országos Meteorológiai Szolgálat. És senki nem kaphatott onnan titkos tippet, amit ők maguk is kiemelnek a Facebookon közölt figyelmeztetésben:

A bejegyzésben egy olyan hivatkozás is megjelenik, ahol pontosan leírják, hogy működik az országos háttérsugárzási adatok figyelése, ez alapján pedig rögtön látszik, hogy egy bármilyen szinten is komolyan vehető veszélyt azonnal jelezne a rendszer. A Katasztrófavédelmi Főigazgatóság aloldalát itt lehet elérni.

Ha már állítólag egy "atimfizikus" is figyelmeztetett a témában, legyen meg a témában leginkább kompetens szerv, az Országos Atomenergia Hivatal közleménye is. Ebben azt írják, "ukrán hatóságok tájékoztatása szerint a helyszín közelében mért háttérsugárzási értékek nem haladják meg az ott megengedett szintet, a magyarországi háttérsugárzás értékeiben nem volt a normálistól eltérő változás".

Itt is találunk hasznos linkeket, többek között a Paksi Atomerőmű környékén kihelyezett mérőállomások adatait tartalmazó aloldalt. Cikkünk írásának idején a mért értékek 68 és 86 nSV/h értékek között mozogtak. A nanosievert/órában mért környezeti dózisteljesítmény mindegyik esetben bőven az átlagos, természetes értékeken belül van, a természetes háttérsugárzás mértéke ugyanis Magyarországon 50-180 nSv/h körül ingadozik.

Ugyancsak találunk linket az Európai Bizottság kutatóközpontján található sugárzásfigyelő térképekhez, ezek alapján pedig szintén egyértelműen látszik, hogy Magyarország (és egész Európa) területén a szokásos, átlagos értékeket mérik.

Gondolkodj, mielőtt rémhíreknek hiszel

Ha a fentiekhez hasonló leveleket, üzeneteket kapsz, esetleg ilyen jellegű közösségi megosztásokon esel át, mindig azt tartsd észben, mennyire valószerű az abban foglalt lehetőség. Ugyan mindenkiben élhet a HBO-féle Csernobil sorozat által felelevenített lassú reagálás és titkolózás, de ne feledjük, hogy a katasztrófa 1986-ban, az amúgy is szétesőben lévő, dogmatikusan működő Szovjetunióban történt. A mai technológia és a világ villámgyors tájékoztatási rendszere azonnal közölné, ha bármilyen nukleáris veszéllyel kellene számolnunk, tehát nem lenne szükség arra, hogy egy ismeretlen bennfentes "súgjon" ilyesmiről. Ahogy a koronavírussal kapcsolatban is láthatjuk, másfajta vészhelyzeteknél is inkább a megelőzésre fektetik a hangsúlyt a hivatalos szervek és az országok kormányai is, tehát ha tényleg felénk tartana egy atomfelhő, arról már rég tudnánk. Szóval hagyjuk is ezeket a hoaxokat, van ezek nélkül is elég addógnivalónk a jelenlegi járványhelyzet közepette.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.