Hirdetés

A DDR5 hajnala - mit érdemes választani?



|

Megjelent az új Intel platform, és vele együtt megkaptuk az új memóriaszabványt, amely hamarosan AMD-oldalon is debütál. Nem mindegy azonban, hogy milyen modult választasz leendő PC-dbe.

Hirdetés

Jelentős gyorsulást hozott az új, kétféle processzormagot is tartalmazó Intel Core processzorcsalád, ám mit sem ér a fejlett mikroarchitektúra és a különleges felépítés, ha gyenge láncszemek maradnak a rendszerben. A processzorhoz legközelebb található adattároló a regisztertárak és cache-ek után közvetlenül a rendszermemória, amely már kellőképpen nagy, hogy akár több programot is tároljon, és elegendően gyors ahhoz, hogy a processzormagokat valós időben kiszolgálja. Vagyis gyorsnak számított addig, amíg a processzorok magjai el nem kezdtek sokasodni és erősödni, amit egyre több program (és játék) ki is használ.

A szűk keresztmetszet feloldására született meg a DDR4-et leváltó DDR5 szabvány, ami sok újdonságot hoz a memóriamodulok világába, éppen ezért nem mindegy, milyet választasz.

Hirdetés

A Kingston játékosoknak szánt, gaming márkája, a Fury természetesen már tárt karokkal várta az új Intel platform eljövetelét Beast fantázianevű DDR5-moduljaival. A fekete, egyedi bemetszésekkel tarkított hűtőbordán nincs RGB-világítás, ám ezzel a speciális kialakítással sikerült megalkotni egy rendkívül alacsony, mindössze 34,9 mm magas modult, amelynek hűtési teljesítményével sem kell kompromisszumokat kötnöd. Az alacsony kivitel rendkívül fontos, az új CPU-kra ugyanis méretes hűtőbordát illik szerelni, amelyek szeretnek összeakadni a túl magas DDR-modulokkal.

A modulonként vagy akár párba válogatva, kitként is kínált Fury Beast DDR5 kapacitása akár 2×32 GB is lehet, ami a legkomolyabb igénybevételhez is elegendő. Természetesen a Fury Beast tervezőinek a szabványos DDR5-4800-as tempó nem volt kielégítő, ezért mindjárt elkészítették a gyárilag tuningolt és garantáltan stabilan üzemelő DDR5-5200-as változatot is.

A gyári tuningot aktiválni mindössze egy gombnyomás alaplapod BIOS-ában, a modulok ugyanis Intel XMP 3.0-kompatibilisek.

Emellett a Kingston speciális profiltárhelyet is létrehozott moduljaiban, így a manuális túlpörgetés szerelmesei saját memóriabeállításaikat is elmenthetik egyenesen az SPD-chipekbe. Szintén a stabil működésre garancia, hogy az immáron a memóriák NYÁK-lapján megtalálható feszültségszabályzó (PMIC) kialakításakor a Kingston nem kötött kompromisszumot, és a ma elérhető legjobb komponensekből alakította ki a tuningra is alkalmas vezérlést.

A Kingston Fury Beast DDR5-memóriával felszabadíthatod Intel rendszered minden rejtett erejét, sőt a gyári tuningnak köszönhetően egyetlen kattintással túl is szárnyalhatod a többi gépet, hogy a te vasad legyen a legstílusosabb és leggyorsabb mind közül. A hivatalos  honlapon kiválaszthatod, melyik Fury Beast memória a legideálisabb számodra.

A Fury DDR5 már itt van

Hogy nem holmi jövőbeli űrtechnológiáról van szó, azt mi sem mutatja jobban, hogy már hazánkban is kapható többféle kiszerelésben. Ehhez nem kell mást tenned, mint erre az oldalra ellátogatni és kiválasztani a legszimpatikusabb modellt.

A DDR5 technológia legfontosabb újdonságai

Megnövelt sávszélesség

A DDR5 szabvány 50 százalékkal nagyobb sávszélességet kínál a hivatalosan támogatott DDR4 szabványhoz képest. A DDR4 sebessége 3200 MT/s volt, míg a DDR5 4800 MT/s-on kezd.

Alacsonyabb fogyasztás

A nagyobb sebesség ellenére a szükséges feszültség 1,2-ről 1,1 voltra csökkent. Ez persze a tuning során emelkedhet, de még így is a régebbi szabvány alatt marad.

Hatékonyabb adatelérés

A DDR5-modul 2×32 bites módban dolgozik, ezáltal az adatelérés sebessége és a késleltetés is sokat javult.

Hibajavítás

Minden DDR5-modul képes a hibás adat felismerésére és javítására, mégpedig rendszertől függetlenül, a DRAM-chipeken belül, ami nagyobb stabilitást és akár jobb sebességet is eredményez.

Integrált feszültségszabályzó

Az alaplapokról a DDR5-modulokba költözött a feszültségszabályzó (PMIC), ami stabilabb tápellátást garantál.

Egyszerűbb tuning

Szintet lépett az ideális modulbeállításokat tároló SPD-chip és -technológia is. Mostantól még egyszerűbb magasabb órajelre kapcsolni vagy egyedi beállításokat készíteni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.