Hirdetés

Ilyen egy valóban környezettudatos monitor, amely a minőségből sem enged



|

27 colos képátló, remek képminőség és nem utolsó sorban újrahasznosított anyagok jellemzik az iiyama legújabb kijelzőjét.

Hirdetés

Ma már annak sem kell a képminőségből engednie, aki nem szeretne egy kisebb vagyont költeni egy új monitorra: az átlagos felhasználó jellemzően 24-27 colos képátló közötti, IPS-panellel rendelkező monitort választ; pont olyat, mint az iiyama ProLite XU2763HSU-B1.

A kijelző a modern dizájnt követve keret nélküli kialakítással rendelkezik, két oldalt és fent sincs látható kávája, egyedül alulra került ilyen - és itt is csak egy nagyon vékony kerettel kell megbarátkozni. A monitor egy alaptudású állványt kapott, amely a dönthetőséget biztosítja, forgatni viszont a talppal együtt kell, ha szükséges. Az állvány persze igény szerint levehető abban az esetben, ha a monitort falra vagy állványra szeretnénk erősíteni. Az alacsony, 4,3 kg-os tömegből adódóan a monitorral bármilyen állvány megbirkózik, feltéve hogy kompatibilis a 100×100 mm-es VESA szabvánnyal.

A kedvező ár ellenére az iiyama ProLite XU2763HSU-B1 belső tápegységgel rendelkezik, amely az elhelyezést nagy mértékben megkönnyíti, hiszen nem kell egy extra dobozt kerülgetni az íróasztal mögött. Az eszközöket HDMI és DisplayPort bemenetre csatlakoztathatjuk, amelyekhez egy jack kimenet is tartozik, az elektronika ide keveri a monitorba érkező hangot - ezt akkor érdemes bevetni, ha a 2×2 wattos, beépített hangszórók teljesítményénél többre vágyunk.

Mindenképpen nagy pluszpont az USB hub, amely két 3.0 szabványú csatlakozó könnyű elérését teszi lehetővé - ráadásul ezek a dugaszok oldalra kerültek, így nemcsak elvileg, hanem gyakorlatilag is könnyen lehet hozzájuk például USB-sticket vagy más külső adattárolót csatlakoztatni. A csomagolás szerencsére nemcsak a HDMI-kábelt, hanem az USB-kábelt is tartalmazza.

 

Képminőségben nincs kompromisszum

A 27 colos képméret mellé Full HD felbontás és 16:9-es képarány társul, ám ami még ennél is fontosabb, az az, hogy maga a panel IPS-technológiát használ. Vagyis a kijelző nemcsak remek színkezeléssel kecsegtet, hanem betekintési szögei is kiválóak. Az új generációs fejlesztéseknek köszönhetően a statikus kontrasztarány tekintetében is jelentős előrelépést mutat a panel, hiszen az 1300:1-es érték 30 százalékkal jobb a megszokottnál. Ezt az iiyama nem a fényerő növelésével, hanem a szivárgó fény mennyiségének csökkentésével érte el, amely egyúttal azt is jelenti, hogy a monitor mélyebb feketét nyújt az IPS-paneleknél megszokotthoz képest. A háttérvilágítás természetesen LED-es, az aktív vezérléssel pedig a fekete és a kontraszt még tovább javítható, ha szeretnénk.

Az iiyama ProLite XU2763HSU-B1 250 nites maximális fényerővel rendelkezik, ez átlagos felhasználásra bőven elegendő, normál körülmények között ennek felét szoktuk kihasználni. Ami ennél is fontosabb, az az, hogy a fényerő szabályozása direkt módon, a LED-ek fényerősségének csökkentésével történik, nem pedig azok irányított villogásán keresztül; a villódzásmentes háttérfény a hosszabb távú használat során a szemfáradtságot nagy mértékben csökkenti.

A kijelző a 3 ms-os válaszidőnek és az alacsony input lagnak hála akár játékra is kiválóan alkalmas; főleg hogy maximális frissítési frekvenciája 100 Hz-es, és az AMD FreeSync támogatás révén ez az érték akár dinamikus is lehet.

A képminőség a káva jobb alsó részén lévő gombok és a menü segítségével egészen az apró részletekig beállítható, hiszen a fényerő-kontraszt-gamma hármas mellett a színeket és azok komponenseit is egyedileg lehet szabályozni. A menüben a kényelmi szolgáltatások közül elsősorban a csökkentett kék fény üzemmódot érdemes megemlíteni, amely szövegek olvasásakor hivatott - szintén - a szemfáradás mértékét csökkenteni. Említésre méltó még, hogy a monitor mindenképpen csökkentett kék fény intenzitással működik, de természetesen ez a képminőséget alapesetben egyáltalán nem befolyásolja.

 

Környezettudatos felépítés

A monitor borítása - nem túl meglepő módon - műanyagból készült, ám fontos megjegyezni, hogy a felhasznált alapanyag közel teljes mértékben, 85 százalékban újrahasznosított.  A csomagolás esetében pedig még ennél is jobb a helyzet, hiszen a doboz maga teljes egészében újrahasznosított.

Korábban a processzor és a videokártya mellett a monitor volt a számítógépeknél a harmadik nagy fogyasztó, újabban azonban ez már egyáltalán nem igaz, és erre is remek példa az iiyama ProLite XU2763HSU-B1, amely normál beállításokkal mindössze 10,5 wattot "eszik" - készenléti állapotban pedig 0,5 wattal is beéri, azaz nem szükséges kikapcsolni éjszakára sem. Ezen értékeknek hála a monitor az EU "új" skáláján is a B kategóriába, tehát a nagyon alacsony fogyasztású eszközök kategóriájába került.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.