Hirdetés

65 éves az első számítógépes „bug”



|

Valójában egy lepke szorult a Harvard Egyetem elektromechanikus számítógépébe.

Hirdetés

Vasárnapra való tekintettel egy kis színes hírt csempészve a felhozatalunkba örömmel jelenthetjük, hogy az első dokumentált, szó szerinti értelemben vett számítógépes „bug” 1947-es felfedezése óta napra pontosan 65 év telt el. A kérdéses „bogár” konkrétabban egy éjjeli lepke volt, amely a Harvard Egyetem 11 ezer forintnál biztosan drágább, Mark II névre hallgató elektromechanikus számítógépében okozott üzemzavart.

(A kép forrása: Wikipedia)


A megtalálása idején a számítógépekkel foglalkozók körében már elterjedt volt bugként hivatkozni a különféle hibákra, éppen ezért a kutatók olyan humorosnak találták a helyzetet, hogy az üzemnaplóba konkrétan beleragasztották a pórul járt rovart. A füzet kérdéses lapja – természetesen a lepkével együtt – jelenleg a Virginia állambeli Naval Surface Warfare Center Computer Museumban tekinthető meg.


A Bell Labs Relay Calculatora után másodikként dedikált lebegőpontos számításokra kitalált egységgel is ellátott Mark II számítógépet a debuggolása után az amerikai hadsereg dahlgreni kutatási és fejlesztési központjában állították szolgálatba, ám sajnos azt nem tudni, hogy pontosan mire használták fel a kapacitását.


Érdekességként megemlítendő, hogy az eszköznek 0,125 másodpercre volt szüksége az összeadáshoz, míg a szorzásokat 0,750 másodperc alatt végzett, továbbá specializált hardverekkel rendelkezett egyes matematikai (többek közt trigonometriai) műveletek végrehajtására.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.