Hirdetés

A Vírusok Varázslatos világa 6: Viharos események



|

Sorozatunk hatodik epizódjában az időjárás és a kártevők közti összefüggésekről esik szó a StormWorm, azaz a Viharféreg kapcsán.

Hirdetés

Múlt időről sajnos szó sincs – a „kis aranyos” még mindig köztünk van, sőt hétről hétre hatékonyabb. Védekezni ellene csak megfontolt döntésekkel lehet. Ehhez viszont nem árt, ha megismerjük korábbi módszereit!

 

vvv6_1_storm.jpg

Viharok, árvizek jönnek, különféle katasztrófák ütnek be, de a jelek szerint nem csak a helyszínen tartózkodók válnak áldozattá: a kíváncsi kattintgatók számítógépe is könnyen egyfajta csatatérré változhat


2007. január 17. „Sűrű sötét az éj, dühöng a déli szél...” (Arany János)

... Illetve viharok dúlnak, és ez remek alkalom egyes vírusírók számára, hogy újabb gyanútlan áldozatokra szabadíthassák rá kártevőiket. Több felvonásban érkezik a Viharféreg, de a séma az unalomig ismert: az átlagfelhasználó kíváncsiságára apellál. Ilyen tárgysorú leveleket kaphattunk a Viharféreg, azaz StormWorm első felbukkanásakor:

  • 230 halottja van az Európában dúló viharoknak
  • Russian missile shot down Chinese satellite
  • Russian missile shot down USA aircraft
  • Sadam Hussein alive!
  • Fidel Castro dead
  • Hugo Chavez dead

 

vvv6_2_worldmap.jpg

A StormWorm (más néven Nuwar) kezdeti terjedése a nagyvilágban – illusztráció az F-Secure weboldaláról


A leleményes kártevőterjesztők minden alkalmat megragadnak, hogy a bekövetkezett tragédiákat, elemi csapásokat, valós vagy kitalált világpolitikai érdekességeket, szenzációkat, ünnepi évfordulókat stb. felhasználva minél több sebezhető számítógépet szerezzenek meg botnethadseregükhöz.

 

2007. január 21. A Viharféreg már rootkit technikát alkalmaz

Még korántsincs vége a Viharféreggel kapcsolatos történetnek – a kártevőt szorgosan fejlesztik tovább. Ismét egy komoly támadási hullám zajlott le, és olyan új variánsok bukkantak fel, amelyek kernel módú rootkitek segítségével rejtik el futó folyamataikat, Registry-bejegyzéseiket, valamint aktív hálózati kapcsolatukat. A rootkit olyan eszköz (vagy eszközök gyűjteménye), amelynek segítségével titokban lehet vezérelni egy számítógépet. A rootkit kifejezést Windows-alapú rendszereken általában az olyan programok meghatározására szokták használni, amelyek futó folyamatokat, állományokat vagy rendszerleíró adatbázisbeli (Registry) kulcsokat rejtenek el az operációs rendszer, illetve a felhasználó elől. Az ilyen Windowsra telepített rootkit olyan funkciókat használ, amelyekkel ily módon nemcsak saját magát képes elrejteni, hanem további kártékony kódokat – például billentyűleütés-naplózót (keylogger), vírust, kémprogramot - is észrevehetetlenné tud tenni. A rootkitek nem szükségképpen csak rosszindulatú kódok elkészítéséhez használhatók, de az utóbbi időben mind gyakrabban vetették be ezt a rejtőzködő technikát a rossz oldalon. Ezzel a módszerrel a StormWorm szinte teljesen észrevétlenül tud tevékenykedni a fertőzött rendszereken, például nem jelenik meg a Feladatkezelőben, és futását, ténykedését is igyekszik leplezni.

 

vvv6_d_riaa.png

Fenyegető vagy csalogató levélből mindig van raktáron, a könnyelműek elcsábítására


2007. február 28. Támadás blogokon és fórumokon keresztül

A blogvírus tulajdonképpen a Viharféreg egy specializálódott változata. Az eredeti StormWorm e-mailekhez csatolt fájlokban terjedt, ezek megnyitása után olyan rosszindulatú szoftvert telepítve a gépre, amely további támadások kivitelezését teszi lehetővé. Az új variáns is hasonló, ám tartalmaz egy új elemet: amikor a fertőzött gép tulajdonosa blogbejegyzést ír, vagy online üzenőfalon hagy üzenetet, minden egyes bejegyzésébe bekerül egy fertőzött weboldalra mutató link is.

 

vvv6_b_blog.jpg

A StormWorm által írt blogbejegyzésben szereplő linknél vegyük észre, hogy az valójában nem a YouTube oldalra mutat, hanem valamilyen kétes IP címmel jelölt weboldalra vezet


A blog az utóbbi idők slágerműfaja, az online naplók száma hihetetlen ütemben nő, így az ilyen veszélyek jelentősége is emelkedhet a jövőben.

 

2007. augusztus. Online Armageddon készül?

A McAfee kutatói jelentésükben egy olyan vészforgatókönyvet tártak a nyilvánosság elé, amelyben a becslések szerint mintegy 1,7 millió gép felett sikerül uralmat szereznie a zombigépekből álló StormWorm hálózatnak. Feltételezésük szerint ezt a lenyűgöző erőt nagy valószínűséggel célzottan, kiemelt célpontok ellen fogják felhasználni: nagy szolgáltatók, illetve kormányzati szervek ellen irányuló elosztott szolgáltatásmegtagadási támadásra (Distributed Denial of Service – DDoS), mint azt korábban már kipróbálták, igaz, kisebb léptékben. Ez a korábbi becsléseknél jóval kiterjedtebb méretű hálózat, és emiatt pusztító ereje is nagyobb lehet, illetve lesz.

 

Ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett az F-Secure. Ahogy Mikko Hyppönen kutatási igazgató fogalmazott: szerinte a fertőzött PC-k száma mindössze néhány tízezer lehet csak, és ezzel nem lehet jelentősebb károkat okozni.

 

vvv6_e_games.jpg

A hamis játékletöltő oldal gyereknek és felnőttnek egyaránt vonzó célpont lehet


A hónap vége felé aztán újabb fejlemény történt: a Sunbelt munkatársai webnaplókban, például a Google Blogger oldalain is észleltek több száz olyan, napi bejegyzésnek látszó, félrevezető üzenetet, amelyek különböző trükkökkel, például ingyenes szoftverletöltéssel kecsegtetve egy látszólag ártalmatlan URL-hivatkozásra irányították az olvasót, amely azonban egy trójai programot próbált az áldozatok gépeire letölteni.

 

Az, hogy a bűnözők egyre több helyen próbálják terjeszteni fertőző trójai programjukat, nem meglepő, hiszen minél több gépet sikerül uralmuk alá hajtani, annál nagyobb profitot tudnak termelni a hálózat fenntartójának, a „botnet-pásztornak”, aki legtöbbször bérbe adja ezt az erőforrást spamlevelek terjesztéséhez, illetve DoS- vagy DDoS-támadásokhoz.

 

2007. szeptember. Támadás az NFL nevében

E-mailben érkeznek az üzenetek, bennük egy hamis National Football League (NFL, az amerikai futballszövetség, NFL) oldalra mutató linkkel. A megtévesztő weboldal egyáltalán nem tartalmaz semmilyen kártékony kódot. Ha azonban valaki rákattint bármelyik linkre vagy a képre, mindegyik a tracker.exe nevű trójai állományt tölti le egy másik szerverről.

 

vvv6_5_nfl.jpg

Újabb átverés: nehéz egy sportrajongótól elvárni, hogy ne kattintson kedvenc oldalán – legalábbis amit annak hisz


2007. október. Színhely: a YouTube

Ide is befészkelte magát a StormWorm: az „Invite your friends” szolgáltatást felhasználva a spammerek leveleket próbáltak küldözgetni „Nyerj egy Halo3-at” szövegű levélben (ez egy Xbox játék), ám a mellékelt link ismét egy trójai programra mutatott. A jelentések szerint legalább 150 ezer ilyen levél ment ki hamis e-mail címekről, amelyeket a Gmail- és Hotmail-szolgáltatóknál, a képes kódbeíró (captcha) ellenőrzés kikerülésével regisztráltak. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy ha friss adatbázissal rendelkező vírusirtót használtunk, akkor nem sikerült így megfertőzni a számítógépünket.

 

vvv6_4_halo3.jpg

A YouTube-üzenetek szerint ilyet lehet nyerni. Szerintünk meg egy trójait a gépre


2007. november. Halloween e-mail és táncoló csontváz

A biztonsági cégek figyelmeztetnek, hogy a „Happy Halloween” és „Dancing Bones” címmel érkező levelek linkjei a híres-hírhedt StormWorm trójaira mutatnak, ezért semmiképpen ne kattintsunk rájuk. A levelekben egy link található, ám az ígért telepítőfájl helyett egy trójai program töltődik le gépünkre.

 

vvv6_7_skeleton2.jpg

Csontvázak minden mennyiségben: kelendő a jópofaság


2007. december. Ünnepi nagyüzem

2007 végén a Storm elsősorban az ünnepekkel kapcsolatos üzenetek révén igyekezett terjedni, például a happycards2008.com vagy newyearcards2008.com nevű trójai állományok formájában. Ezek mellett a Mrs. Clause, egy Mikulás-ruhás, vetkőző hölgyeket bemutató ingyenes képernyővédő - amely valójában egy trójait tartalmazó letöltés - is sokakat megtéveszthetett. Az volt az igazán meghökkentő ebben az esetben, amit az F-Secure weblogjában olvashattunk: a vizsgált merrychristmasdude.com fertőzött oldal minden másodpercben másik IP-címhez tartozó szerverről töltődött be, ily módon nehezítve a védekezést, illetve a nyomozást.

 

vvv6_8_clause.jpg

December egyik slágere volt a fürdőruhás lányokkal ékesített mikulásos képernyővédő, jár a pluszpont a rosszfiúk csapatának - ötletekért nem kell a szomszédba menniük


Az évnek még mindig nincs vége: órákkal a Benazir Bhutto, korábbi pakisztáni miniszterelnök elleni merénylet után már akcióba lendültek a kártevőkészítők. Megjelentek az olyan linkek a különböző blogoldalakon, amelyek a gyilkosságról készült videót ígérték, ámde – minő meglepetés! –, az egy Active-X csomagot hiányol, azonban ennek letöltése helyett a link egy trójaira mutat.

 

2008 - Mi várható, mire lehet képes egy ekkora botnet?

A StormWorm botnet számítási kapacitása állítólag vetekszik a világ szuperszámítógépeinek teljesítményével. Egyesek 50 millióra, míg az óvatosabbak 1-2 millióra becsülik a számítógépek számát ebben a botnethálózatban. Micsoda óriási számítási teljesítmény, a titkosszolgálatok joggal aggódhatnak. Itt azért átértékelődik a különféle erősségű kódok feltöréséhez szükséges időmennyiség kérdése is, és persze a rainbow-táblák generálása is felgyorsítható ilyen irdatlan erőforrások birtokában.

 

vvv6_3_captha.jpg

Íme egy zseniális ötlet a captcha védelem törésére: a feltörendő eredeti oldal kódellenőrző részletét beágyazzák egy szexoldalba, és mindig lesz néhány balek, aki önként és dalolva begépeli a hozzá tartozó szöveget


Teljesítményben a botnet csúnyán lenyomja a szuperszámítógépeket. Nagyon ijesztő, hogy ekkora számítási kapacitás áll a bűnözők rendelkezésére, de nem nagyon tehetünk ellene semmit” – összegezte a helyzetet az InformationWeeknek Matt Sergeant, a MessageLabs spamellenes részlegének műszaki igazgatója.

 

Az információs hadviselés kulcsfontosságú, ahogy azt Bruce Willis Die Hard 4.0 című filmjében is láthattuk. Emlékezetes, hogy 2007 májusában az észtországi IP-címek ellen Oroszország indított támadást – gyanítható, hogy ezt a módszert fogjuk még tapasztalni különböző konfliktusokban. Nagyon jó elődadást láthattunk erről a témáról a 2007-es Hacktivity konferencián Muha Lajostól (Gábor Dénes Főiskola) „Kiberháború az orosz–észt viszony kapcsán” címmel.

 

vvv6_a_fakevideo.jpg

Ha hiányzó kodekcsomagot vagy Active-X modult javasolnak letöltésre, legyünk résen!


Segít-e a homokozó?

Igen hasznos módszer a kártevők feldolgozásánál, hogy elemzésükkor egy virtuális gépen történik a tesztelés, amely azt vizsgálja, hogy milyen bejegyzéseket, állományokat hoz létre, milyen internetes aktivitást mutat, hogyan történik maga a fertőzés. Ezzel kevésbé veszélyes terepen lehet adatokat gyűjteni a kártevőkről, ráadásul a vizsgálat gyorsan és olcsón végezhető.

 

A Sans Institute (ISC) kutatói szerint azonban lehet, hogy a virtuális gépekkel való elemző támogatás veszélybe kerülhet, ugyanis az új Storm féreg – amelynek készítői szemlátomást találékony elmék – felismeri a virtuális környezeteket, és ezek alatt nem fertőz. A cikk szerint a Microsoft Virtual PC-je, valamint a talán leghíresebb, több különféle platformon is elérhető VMware program eshet így ki a vírusvédelmi fegyvertárból. A virtuális környezet „leleplezése” olyan illegális utasítások végrehajtásával történik, amely a fizikai hardveren hibaüzenetet generál, míg a virtuális gépben nem. A kártevő készítői ezzel igyekeznek lassítani és gátolni a víruslaborok eredményes munkáját – és sajnos gyaníthatóan az újabb vírusokban is szerepel majd ez a trükk.

 

The Show Must Go On

Énekelte a Pink Floyd, na meg a Queen, és így is van, az élet nem állhat meg, megy tovább, mindkét oldal tanul a történésekből, és mind a „rosszfiúk”, mind a védelmi programok fejlesztői folyamatosan csiszolják, javítják a technikákat. A jövőben majd okostelefonjaink, GSM- vagy autós navigációs rendszerünk, esetleg a Skype VoIP-s kapcsolatunk kerül sorra, és sajnos bizton állíthatjuk, a kártevők fejlődése itt sem fog megállni. A Skype 3.2 verziója már lehetővé teszi, hogy Pay-Palon keresztül pénzt utaljunk. Valószínűleg már lezajlottak az előkészületek a csalással szerezhető könnyű pénzkeresetet remélők oldalán. Létesültek már oldalak a felfedezett és kihasználható sebezhetőségek adás-vételére is, és úgy tűnik, a sérülékenységek száma szűnni nem akaró áradatként egyre csak gyarapodik.

 

 

vvv6_9_bhutto.jpg

 

 

Benazir Bhutto halála is kapóra jött a csalóknak

 

 

 

Cikkünk végére értünk: kicsit stirlitzesen így lehetett dióhéjban összefoglalni a Viharféreggel kapcsolatos tavalyi történéseket. Biztos, hogy 2008-ban is hallani fogunk róla, sokak szerint ugyanis ez az eddigi legsokoldalúbb, legjobban rejtőzködő és legmegtévesztőbb kártevő.

 

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a hollywoodi forgatókönyvírók újabb sztrájkja után akár a StormWorm brigádot is fel lehetne fogadni ötletgyárnak, ugyanis a megfelelő csali kiötlésében szemlátomást mindig aktívak és sziporkázóak.

 

 

*

Kérjük kedves olvasóinkat, ha a témában kérdésük, hozzászólásuk van, juttassák el hozzánk (velemeny@pcworld.hu).

 

Csizmazia István, vírusvédelmi tanácsadó

Sicontact Kft., a NOD32 antivírus magyarországi képviselete

antivirus.blog.hu

 

 

 

 

 

 

Kapcsolodó linkek:

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.