Hirdetés

FastStone Image Viewer 3.7



|

Ismét sok hasznos újítás került a híres képnézegető programba.

Hirdetés

A FastStone Image Viewer nem véletlenül az egyik legismertebb és legkedveltebb programja mindazoknak, akik digitális képekkel, fotókkal foglalkoznak. A szoftveren számos kisebb–nagyobb változtatást hajtottak végre az elmúlt bő egy évben, de szerencsére ezek nem érintették a program legfontosabb jellemzőit: továbbra is kicsi, gyors és ingyenes. A mindössze 4,5 megabájtos programot akár egy pendrive-on vagy a fényképezőgép memóriakártyáján is magunkkal vihetjük, ha be szeretnénk mutatni vele a fotóinkat.

 

 

fsiw-faststone.jpg

 

 

Ahogyan a FastStone Soft fejlesztői a Vista megjelenésekor fontosnak tartották, hogy programjuk minél hamarabb megkaphassa a „Vista-kompatibilis” matricát, úgy a tavalyi év első felét jelentős részben arra szánták, hogy a képnézegető ne csak a 32 bites, hanem a 64 bites Windows-változatokon is futni tudjon. A kód csiszolgatásának kellemes hatásaként a FastStone Image Viewer valamivel gyorsabban képes a monitoron megjeleníteni a – főként nagyobb méretű – képeket, fotókat. Ez azért is nagyon fontos, mivel az elmúlt években jelentős mértékben megnőtt a digitális fényképezőgépek felbontása, így ma már szinte természetesnek vesszük, hogy fotóink elérik, sőt sokszor meg is haladják a 10 megapixeles méretet.

 

 

fsiw-convert_.jpg

A FastStone Image Viewer csoportos konvertáló eszköze a fizetős programokéit is lekörözi


 

A FastStone Image Viewer népszerűségét – a már említett előnyök mellett – jelentős részben a csoportos konvertálás funkciójának köszönheti. E tevékenység neve nem igazán fedi azt a sokszínűséget, mint amire valójában képes – nem véletlen, hogy tavaly külön cikket szenteltünk a FastStone Image Viewer ezen ablakának. Természetesen a fejlesztők is tisztában vannak azzal, hogy ez a programjuk egyik legkedveltebb része – külön alkalmazásként, FastStone Photo Resizer néven is elérhetővé tették –, így szinte minden frissítésnél kisebb-nagyobb újdonságokat, változásokat találunk a Batch Convert/Rename ablakban. Így többek között tavaly új lehetőségként jelent meg a képek keretezése (Border fül), a Canvas lapon immár nemcsak azt adhatjuk meg, hogy mekkora legyen a végső kép mérete, hanem azt is, hogy (az esetleges átméretezést követően) mekkora keretet szeretnénk vízszintesen és/vagy függőlegesen, és ahhoz képest merre akarjuk igazítani magát az eredeti képet.

 

 

fsiw-preview.jpg

Sok bosszúságtól kímélhet meg minket a csoportos konvertálás előtti ellenőrzés


 

Alapvető és főként az egyszerre sok képet átalakítóknak létfontosságú újdonság az előnézet lehetősége. A Conversion Preview gomb megnyomásával már azelőtt ellenőrizhetjük beállításainkat, mielőtt – egy rossz paraméter miatt esetleg teljesen feleslegesen – átalakítanánk több tucat, netalán több száz képet. Ugyanitt, vagyis a konvertálás főablakában még három újdonságot találunk. Az első, hogy az átalakításra váró képek listájára (vagyis az Input List) nemcsak az Add és Add All gombokkal adhatunk újabb állományokat, hanem más programokból, így akár a Windows Intézőjéből is dobálhatunk ide (támogatott formátumú) fájlokat, vagy akár komplett mappákat is. A képek átnevezésekor fontos lehet az is, hogy a listában milyen sorrendben várakoznak az állományok. Ezt változtathatjuk meg a szintén új Sort Files By opcióval, amiben megadhatjuk, hogy a fájlokat szeretnénk név, méret, idő vagy típus szerint növekvő vagy csökkenő sorrendbe rendeztetni. A létrejövő állományok elérési útját leíró Output Folder mező előtti jelölőnégyzetből kivéve a pipát azt határozhatjuk meg, hogy az átalakított képek ugyanabba a mappába kerüljenek, mint amelyikben az eredeti fájlok találhatóak.

 


fsiw-exiftime.png

A fényképezőgép elállítódott óráját utólag is korrigálhatjuk felvételeinken


 

Mindezek túl lehetőségünk van a digitális fotók készítésének idejét nem csupán egész órával, hanem akár percnyi pontossággal korrigálni; különálló képekből animált GIF-et készíteni (korábban csak többoldalas PDF-eket és TIFF-eket állíthattunk össze), vagy a műveletet megfordítva a többoldalas TIFF-ekből és az animált GIF-ekből különálló állományokat is létrehozhatunk.

 

 

fsiw-imagestrip.jpg

Képeinkből egyszerűen készíthetünk „filmcsíkokat”

 

 

Adatok

  • Képböngésző, -nézegető és –szerkesztő
  • JPG, JPEG2000, BMP, GIF, TIF, PNG, PCX, WMF, TGA, PSD, PPM, CUR és ICO képek megjelenítése és szerkesztése
  • Canon, Nikon, Olympus, Fuji, Minolta, Panasonic, Pentax és Sony RAW, valamint DNG formátumok megjelenítése
  • Képek méretezése, forgatása, tükrözése, vágása, alapszintű korrekciója
  • 2–4 kép összehasonlítása
  • Képek csoportos átméretezése és/vagy átnevezése
  • Indexképek, képcsíkok és többoldalas állományok létrehozása
  • Diavetítések készítése zenei aláfestéssel
  • Vista alatti működés
  • Forgalmazó: FastStone Soft
  • Ár: magánfelhasználásra ingyenes

 

 

Értékelés

Előny: ingyenes, gyors, idő- és dátumkorrekció, a csoportos konvertálásban verhetetlen

Hátrány: nem ismeri a Kodak PhotoCD formátumot, a többnyelvű változat „leragadt” a 3.2-es verziónál

Teljesítmény: 5

Szolgáltatás: 4,5

Ár/érték: 5

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.