Hirdetés

GIMP-trükkök VIII. – Hajmeresztő hajnövesztő|

Kinek ne jutott volna már eszébe szakállat, bajuszt rajzolni ismerősei képére. A tollal, ceruzával való pepecselésnél látványosabb a digitális megoldás, ráadásul ezzel ugyanazon a képen többféle variációt is kipróbálhatunk.

Hirdetés

Játékunkhoz kiindulásnak legalkalmasabbak azok a fejek, amiken nincsen sok szőrzet. Dolgozhatunk a meglévő fotóalbumból is, de jobban járunk, ha külön képet készítünk ehhez a mutatványhoz.

 

source.jpg
Rövid hajúak, kopaszok előnyben, de ha barátnőnknek szeretnénk új frizurát kreálni, akkor azért ne a nullás géppel kezdjük a munkát. Inkább simítsuk le, vagy fogjuk össze hátul a haját. A világítás legyen egyenletes. A főfény lehetőleg szemből, kissé felülről, esetleg ferdén oldalról jöjjön. A teljesen oldalról, vagy hátulról jövő fény a meglévő szőrzetet hangsúlyozza, amivel nagyon megnehezíti a munkánkat. Ugyanez igaz az éles vakufényre vagy napfényre is. Sokkal jobb például a falakról vagy a mennyezetről visszaverődő szórt fény. A túl erős derítés, a lapos fény általában unalmassá teszi a portrékat. Igazolványképeken kívül másra nem szokás ilyen világítást használni, de esetünkben kifejezetten jó, ha nincsenek karakteres árnyékok, vagy ragyogó hajfény. A háttér sem közömbös: világos, homogén, semleges színű háttéren könnyebb dolgozni, mint erőteljes színűvel vagy bonyolult textúrájúval.

 

Kell egy ecset

Az átlagos képszerkesztő programokkal nehéz dolog a szőrzetet, hajat kezelni. Kijelölni, retusálni is nagyon macerás, hát még vendéghajat rajzolni valakinek a fejére. Ehhez speciális ecsetek kellenek.

 


szor01.png

Különféle ecsetekA GIMP ecsetkezelése igen sokat javult az utóbbi időben. Remek dolog, hogy Photoshop ecseteket is lehet használni hozzá, mert ilyenből sokfélét lehet találni az interneten. Mi most egy speciális szőrzetecset-készletet használunk, amely honlapunkról is letölthető . A szorzet-*.gih fájlokat a GIMP brushes mappájába kell másolni. Ennek helyét a Fájl –› Beállítások –› Mappák –› Ecseteknél tárolja a GIMP. Több ilyen mappát is meg lehet adni, de leggyakrabban a C:/Program Files/Gimp2.0/share/gimp/2.0/brushes könyvtár a beállított. Miután elindítottuk a GIMP-et, az automatikusan betölti innét az ecsetkészletet, és a girbegurba szőrszálmotívumok megjelennek az Ecsetek panelen. Menet közben is felvehetünk a palettára új ecseteket, anélkül, hogy újraindítanánk a GIMP-et. Ezeket is az említett mappába kell másolni, majd az Ecsetek panel (‹Shift›+‹Ctrl›+‹B›) jobb alsó sarkában az Ecsetek frissítése gombra kattintani.

 


szor02.png

Véletlenszerűen táncoló ecset mentése egy 36 rétegű képből

 

 

Az interneten talált ecseteken kívül sajátokat is készíthetünk magunknak. A dolog nagyon egyszerű, csak létre kell hozni a Fájl –› Új menüponttal egy új grafikát úgy, hogy Speciális lehetőségeknél be kell állítani a szürkeárnyalatos színsémát és a fehér kitöltést. Ahol a grafika fehér, ott az ecset átlátszó lesz, ahol pedig fekete, ott meg felveszi a rajzolás színét. Meg kell rajzolni az ecsetmintát, majd a képet GBR kiterjesztéssel el kell menteni az említett mappába. Sokszor a szőrzet rajzolásánál az a jó, ha az ecset nem mindig ugyanúgy rakja le a szőrszálakat, hanem összevissza. Ezt úgy lehet elérni, hogy több réteget tartalmazó grafikát készítünk, és mindegyik rétegen másként rajzoljuk meg a szőrszálat, vagy egyszerűen elfogatjuk az első réteg másolatát. Aztán a réteges képet GIH kiterjesztésű fájlba kell menteni. A Mentés képecskeként párbeszédablakban mindent hagyhatunk alaphelyzetben, csak az Osztály értékét állítsuk annyira, ahány rétegünk van, ezenkívül mellette a választás módját randomra. Másféle viselkedésű ecsetet kapunk, ha a rétegek közötti választást angularra állítjuk. Ilyenkor a GIMP aszerint választ a rétegek között, hogy az egeret (vagy tollat) éppen merre mozdítjuk rajzolás közben. Ettől az ecset forgása követi a mozgását, beáll annak irányába, mind a macska szőre, amikor fésülik. Az ecsetkészítéshez nemcsak szürkeárnyalatos, hanem színes RGB-képeket is lehet használni. Az eltérés annyi, hogy ezek nem veszik fel a beállított festőszínt, hanem saját, eredeti színeikkel rajzolnak. A nyomuk ott lesz átlátszó, ahol az ecsetgrafika maga is az. Ilyen típusú RGB-ecsetekkel lehet például rőt, vagy cirmos mintázatú szőrzetfestő ecsetet készíteni.

 

Maszkot az arcra!

Miután megvan a fotó, töltsük be a GIMP-be, aztán első lépésként a Réteg –› Új réteg menüponttal készítsünk egy réteget a szőröknek. Erre fogunk rajzolni, mert így egyrészt nem az eredeti arcot maszatoljuk össze, másrészt újabb rétegeket létrehozva többféle variációt ki tudunk próbálni.

 


szor03.jpg

Kijelöljük az arcot


 

A következő lépés az, hogy lehatároljuk az arc azon részeit, amiket szőrösíteni akarunk. Ezt azért tesszük, mert nem szeretnénk, ha alanyunk orrából is szőrök lógnának ki egy-egy lendületesebb ecsetvonásunk után. Az eszköztárban válasszuk ki a szín szerinti kijelölési eszközt (‹Shift›+‹O› gomb) és az eszköz beállításainál kapcsoljuk be a Mintakeverés opciót. Kattintgassunk vele az arcra, amíg nagyjából az egészet sikerül kijelölni, közben tartsuk nyomva a ‹Shift› gombot! Amikor ezzel készen vagyunk, a ‹Ctrl›+‹I› gombbal fordítsuk meg a kijelölést, majd kattintsunk a Kijelölés –› Lágy szél menüpontra. A kijelölés lágy szélének méretét az eredeti kép méretéhez igazítsuk. Egy 8 megapixeles fotónál ez durván 40–60 pixel legyen, kisebbeknél arányosan kisebb.

 


szor04.jpg

Visszafestjük azokat a részeket, amikre mehet a szőrzet


 

Kapcsoljuk be a gyorsmaszkot a ‹Shift›+‹Q› gombbal. Vegyük elő az eszköztárból a radírt és egy lágy szélű ecsetmintát (Circle Fuzzy) választva radírozzuk vissza a vörös maszkból azokat a részeket az arcon, amiket szőrrel akarunk befedni. Ha valahol túlzásba visszük a radírozást, akkor az ecset eszközzel ismét be lehet festeni az arcot. Ha kész, ‹Shit›+‹Q›-val kapcsoljuk ki a gyorsmaszkot, és kattintsunk a Réteg –› Maszk –› Rétegmaszk hozzáadása menüponton. A megjelenő párbeszédpanelen, a Rétegmaszk-beállításoknál válasszuk a Kijelölés opciót és nyomjuk meg a Hozzáadás gombot. A ‹Ctrl›+‹Shift›+‹A› gombkombinációval tüntessük el megmaradt kijelölést. A rétegmaszkot még ezután is lehet majd módosítani, oly módon, hogy ráfestünk vagy beleradírozunk. Mi viszont most a képre akarunk festeni, ezért a Rétegek panelen (‹Ctrl›+‹L›) kattintsunk a réteg ikonjára.

 

Szőrrel festünk

Válasszunk egy tetszés szerinti sötétebb festőszínt és egy szimpatikus ecsetet a betöltött szőrzetmintás készletből. Kezdjük felhordani a hajat. Ezek az ecsetek apránként rakják a szőrszálakat. Ne sajnáljuk az időt, fessünk fel eleget belőlük! A legjobban nyomás- és dőlésérzékeny rajztáblával lehet dolgozni, de egérrel is szépen boldogulunk.

 

 

szor05.jpg

Akkurátusan felrakjuk a szőrszálakat

 

 

Érdemes rövid, határozott ecsetvonásokkal dolgozni, így az eredmény is szebb lesz, ráadásul ha valahol elrontjuk a műveletet, akkor visszavonni is könnyebb. A frizura jellege függ attól, hogy mekkorára állítjuk az ecset méretét az eszköz beállításainál.

 

result.jpg
 Menet közben is lehet állítani az ecsetméretet, ezzel kisebb-nagyobb változatosságot érhetünk el a hajszálak hosszánál. Túl sokat ne állítgassunk, mert az eredmény természetellenesnek fog hatni, különösen a göndör hajszálaknál. Vegyük figyelembe, hogy a valóságban a haj nem síkban, hanem egy gömbölyded koponyán van. A szélek mentén átlátunk a szálak között, beljebb viszont tömöttebbnek kell látszania. Belülről kifelé, szép íves mozdulatokkal haladjunk.

 

A haj felhordását addig végezzük, amíg a kívánt formájú frizura meg nem születik. Amikor ez megvan, néhány finom, rövid vonással fessünk bele a haj sűrűbb részeibe pár világosabb szálat. Vegyük figyelembe azt is, hogy honnan éri az arcot a fény – azon az oldalon, ahol a hajat több éri, egy kicsit több világos szálat rajzoljunk, de ne vigyük túlzásba a dolgot, ha nem akarunk melírozott frizurát kapni.

 

  A bemutatott módszer nemcsak GIMP-pel, hanem Photoshoppal is működik. A cikkünkhöz  letölthető kiegészítő állomány tartalmazza a szükséges ecseteket GIMP-hez, illetve Photoshophoz is (szorzet_ps.atn fájl). Utóbbit a Photoshop ecsetválasztó jobb oldali helyi menüjének a Load Brushes menüpontjával lehet betölteni.

 

 

További GIMP-trükkök:

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.