Hirdetés

Kipróbáltuk a Microsoft Project Spartan böngészőt|

Az alkalmazással újból meghódíthatja a netezők szívét a Microsoft.

Hirdetés

A várhatóan nyár vége felé piacra kerülő Windows 10 rengeteg újdonsága közül az egyik legérdekesebb fejlesztésnek a jelenleg még csak Project Spartan kódnevében futó böngésző nevezhető. A Spartan az Internet Explorer közvetlen utódja (bár kompatibilitási okokból az Internet Explorer 11 külön programként még elérhető lesz a Windows 10-ben), éppen ezért is nem Internet Explorer lesz az alkalmazás végleges neve.
 

Hirdetés


A Spartan böngésző mögött megbújó renderelő és értelmező technikát nem nulláról írták újra a Microsoft munkatársai, hanem az Internet Explorer 11-ben használt megoldások új verzióiról van szó. A sebességet és funkcionalitást érintő fejlesztések mellett nagytakarítás is történt a kódbázisban; a vállalat célja gyors, modern és szabványtartó lábakra állítani az új böngészőjét. A Project Spartan a napokban vált elérhetővé a Windows 10 előzetesét tesztelők számára.


A Microsoft hangsúlyozta, hogy a jelenleg elérhető verzió még közel sem végleges, a különféle hibajavítások és sebességbeli optimalizációk mellett több felhasználók számára látható funkcionalitás is hiányzik belőle. A jelenleg tesztelhető változat nem reprezentatív a végleges termék minőségét és tudását illetően, cikkünkben csak az első benyomásainkat kívánjuk megosztani az alkalmazásról.


Feltűnően más

Elindítása után már ránézésre is nyilvánvaló, hogy a Spartannal tényleg újragondolta a böngészőjét a Microsoft. A kezelőfelület egyszerű és lapos, egérrel és érintéssel egyaránt könnyen kezelhető. A menüsorában csak néhány elem található, a szokásos a címsávon felül az előre, vissza, frissítés, olvasómód, csillagozás, könyvjelzők / olvasási lista / letöltések kombinált menü, webes jegyzetek, továbbá a főmenü gombja található. Az érintőkijelzős használhatóság érdekében a Spartan menürendszere teljesen újra lett tervezve, ablakok helyett kinyitható vagy lenyitható menüket használ.
 

Egérrel és érintéssel is jól használhatóak a menük


A koncepció az elvárt módon működik, egyszerű kitalálni, hogy mit hol kell keresni. A beállítások menüben bekapcsolható a könyvjelzősáv is, azonban a kipróbált buildben elcsúszva jelentek meg rajta a könyvjelzők, plusz fogd és vidd módszerrel nem lehetett ráhúzni a nyitott füleket (csak a csillag ikonnal lehetett könyvjelzőzni). Ezeket a problémákat a végleges verzióra biztosan megoldja majd a Microsoft.


Olvasási lista

Az új funkcionalitásokra rátérve fentebb már szó esett az olvasómód és olvasási lista funkciókról. A webhelyet böngészve az olvasómódnak köszönhetően könnyebbé válik a tartalom elolvasása, ugyanis a funkciót bekapcsolva a böngésző megpróbálja a cikkhez tartozó szöveget és illusztrációkat kiemelni a weblapról, így nem terelik el a netezők figyelmét a különféle zavaró sallangok. Az olvasási lista funkcionalitással a később elolvasandó webhelyeket rendezhetjük egy takaros listába, bár természetesen hagyományos könyvjelzőket is használhatunk erre a célra.
 

Az olvasó módban eltűnnek a webhelyekről a sallangok


Cortana

A böngésző nagy újítása a Cortana-integráció. Sajnos ezt pont nem tudtuk kipróbálni, ugyanis Magyarországról még nem érhető el a szolgáltatás. A Cortana kétféle módon került be a böngészőbe. Egyrészt okossá teszi a címsávot, így például a jövőben ha nekiállunk a címsávba gépelni az „időjárás” kifejezést, akkor fel fogja majd dobni magában a címsávban az előrejelzést. Másrészt ha kijelölünk egy szót vagy szöveget a nézett weblapon, akkor a jobb egérgombos menüben megkérhetjük a Cortanát, hogy egy oldalsávban adjon információt a kijelölt dologról. A funkció talán a Google Dokumentumok kutatási funkciójához hasonlítható a leginkább.


Webes jegyzetek

A Spartan legegyedibb érdekességét a webes jegyzetek adják. Mikor belépünk a jegyzetelő módba, akkor a weblapok felületén szöveges megjegyzéseket hagyhatunk, filctollal bekarikázhatjuk az érdekességeket. A jegyzeteket természetesen el lehet menteni, továbbá megosztatjuk őket a többi modern alkalmazással (például a OneNote-tal).
 

Karikázhatunk, jegyzetelhetünk a weblapok felületén


A jelenlegi build hiányosságai és problémái – például beépülőkkel való bővíthetőség hiánya, a weboldalak kissé lassú összerakása – ellenére összességében pozitív benyomást tett ránk a Project Spartan. Ha minden jól megy, akkor néhány hónapon belül a Microsoft egy olyan böngészővel fog rendelkezni, amely még a geekeknek is valódi alternatívát fog jelenteni a böngészőpiacon. Ez olyan teljesítmény, amit a Microsoft bő egy évtizede nem tudott felmutatni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.