Hirdetés

Leállítás, alvás, hibernálás - melyikre nyomj?|

Persze az is egy megoldás, ha a PC 24/7-ben üzemel.

Hirdetés

A PC-k képesek a leállításra, az alvásra és a hibernálásra is. De mi a különbség ezek között? Látszólag mindhárom kikapcsolja a gépet, de eltérően működnek. Mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai, na és persze az is egy opció, ha valaki 24/7-ben működteti a gépét. 

Hirdetés

 

Mi a különbség?

Mindhárom funkció kikapcsolja látszólag a gépet, de eltérően működnek. 

A leállítás lehet a legismerősebb mindenki számára. Ilyenkor a rendszer az összes megnyitott programot bezárja, majd leállítja a Windowst. Ilyen állapotban a PC alig használ bármennyi energiát is. A bekapcsoláskor azonban ki kell várni a szokásos bootidőt, és az összes automatikusan induló program betöltését. 

 

Az opciók

 

Az alvás funkció készenléti állapotba helyezi a gépünket, alacsony fogyasztás mellett. Mindössze arra használ a PC energiát, hogy a rendszer állapotot a memóriában tartsa. Amikor újra bekapcsoljuk, néhány másodperc alatt magához tér - nem kell bootolásra és betöltésekre várni, minden úgy lesz, ahogy otthagytuk. Ez a mód viszont több energiát használ a leállításnál és a hibernálásnál. 

A hibernálás elmenti a rendszer jelenlegi állapotát a merevlemezre, gyakorlatilag a RAM tartalmát egy fájlba zsúfolva. A bootoláskor a HDD-ről tölti be a gép az előző állapotot a memóriába. Ilyenkor elmenthetjük az előző állapotot, a megnyitott programokat és fájlokat, és ugyanúgy térhetünk vissza hozzájuk. A betöltés több időt vesz igénybe az alváshoz képest, de kevesebb energiát használ - gyakorlatilag annyit, mint kikapcsoláskor. Amikor egy laptop akkuja kritikus töltöttséghez közelít, alvás közben hibernálásra vált. 

 

Mikor hasznos?

Az alvás egyértelműen akkor, amikor csak rövid időre hagyjuk ott a gépünket, és fontos a gyors folytatás, az, hogy a PC készen álljon. A hibernálás ezzel szemben energiatakarékosabb, így egybevéve a lassabb betöltéssel, főleg éjszakára lehet ideális. Bár a hibernálás jó ötlet, néhány gép és szoftver jobban működik egy leállítás után. Éppen emiatt időnként nem árt újraindítani a PC-t, ez néha önmagában is megoldja a Windowsok gondjait. 

 

Választhatunk

 

Ugyan az alvás funkció néhány wattal többet fogyaszt a hibernálástól, még mindig hatékonyabb megoldás, mint 24/7-ben működtetni egy gépet. A hibernálás pedig leginkább egy laptopnál jöhet jól, amikor nincs töltőnk, és merül az akku. 

A Windows rendszerek Energiagazdálkodási lehetőségek menüjében módunk van arra is, hogy beállítsuk, mi történjen a bekapcsológomb megnyomásakor, illetve a notebook lecsukásakor. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.