Hirdetés

Linuxra is megjelenik a következő MS Office?



|

Hirdetés

Erről beszélt Stuart Cohen, az Open Source Development Labs igazgatója a Commonwealth Technology Forum 2005 elnevezésű rendezvény résztvevői előtt tartott beszédében, amelyet rendhagyó módon saját irodájából, az interneten keresztül tartott. A ZDNet magazin beszámolója szerint a szakember megjegyezte, hogy a Microsoft jóval közelebb állhat ehhez a lépéshez, mint azt a legtöbben gondolnánk. "Nem lennék különösebben meglepve, ha arról értesülnék, hogy a Microsoft részt vállal a nyílt forráskódú platformra készülő új szoftverek fejlesztésében" - jelentette ki a vezérigazgató, hozzátéve, hogy erre már a közeljövőben sor kerülhet.

Semmi esetre nem kell azonban ingyenes szoftverekre gondolnunk, hiszen Cohen is egyértelműen állást foglalt a kereskedelmi szoftverek jelentősége mellett, sőt, éppen ebben látja az esélyt a Linux további terjeszkedésére. "Számos, főleg kereskedelmi és néhány ingyenes program esetében mutatkozik lehetőség a Linuxra történő átportolásra, fejlesztésre. Mi több, a kereskedelmi szoftverek jelentősége folyamatosan és növekvő ütemben emelkedik" - hangsúlyozta Cohen.

A szövetség tehát - amely Európában, Amerikában és Ázsiában egyaránt a nyílt forráskódú platform további elterjedésén, annak népszerűsítésén dolgozik - a Microsoft pálfordulásában reménykedik, amely meghozhatja Linux nagy áttörését. Némileg érdekes a szakember gondolatfuttatása, hiszen a szoftvercég a jelek szerint megmakacsolta magát, és - legalábbis kifelé - mégsem hajlandó elhatározni magát a nyitásra. Igaz, mostanában több jel mutatott a változó gondolkodásmódra: a vállalat vezető fejlesztői kedvezően nyilatkoztak a nyílt forráskódú szoftverekről, és maga Steve Ballmer vezérigazgató is személyes talákozón vett részt a Red Hat élén álló Matthew Szulikkal.

Legutóbb azonban már arról érkezett hír, hogy a Microsoft licenchez kötné a következő generációs Windows operációs rendszer részeként megjelenő Indigo és Avalon nyílt forráskódú változatának elkészítését, sőt, újabb felméréssel "bizonyította" saját szoftvereinek előnyeit. Látható, hogy egyáltalán nem könnyű kigazodni a vállalat ellentmondásos viselkedésén, és ember legyen a talpán, aki a jelenlegi helyzet alapján megpróbálja megjósolni a várható fejleményeket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.