Hirdetés

Már tölthető a Linux 3.10



|

A merevlemezek gyorsítótárként használhatják az SSD-ket, hardveres videodekódolás érkezett a Radeon kártyákhoz.

Hirdetés

Tegnap Linus Torvalds elérhetővé tette a Linux kernel 3.10-es stabil verzióját, amely az átlagosnál több bárki számára érdekes újítást rejt. A legfontosabb talán, hogy a rendszermagba bekerült a Bcache keretrendszer, amely segítségével a számítógépben lévő lassú merevlemez gyorsítótárként használhat egy villámgyors SSD-t, ezzel jelentős mértékben növelve a fájlműveletek sebességét.


Nem elhanyagolható előny, hogy az új rendszermaggal már használható az AMD Radeon (HD 4000+) kártyák UVD (Unified Video Decoder) motorja, így a médialejátszók készítői a megfelelő kártyákon némi buherálás után GPU-gyorsított módon is képesek lesznek rendereltetni a például VC-1 és H.264 formátumú mozgóképeket. Ezen túlmenően az új kernellel támogatottá váltak a Richland családba tartozó APU-k, továbbá a még be sem jelentett Radeon HD 8800 GPU.


Néhány kisebb újítás: egyes Intel GPU-k túlhajthatóvá váltak, a Btrfs fájlrendszer bizonyos műveletek során jelentősen gyorsabbá vált, jobb energiakezelés ARM big.LITTLE architektúrán, új hardvermeghajtók, továbbá némi tweakelés az UEFI-s Samsung laptopok életben hagyása érdekében.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.