Hirdetés

Mono vége: nincs többé linuxos .Net?



|

A Novell szélnek eresztette fejlesztőket.

Hirdetés

A Salt Lake Cityben működő KSL tévéadó szerint 800 alkalmazottat bocsátott el a Novell miután megvásárolta az Attachmate. Köztük van a Mono projektnek a fejlesztőcsapata és a projekt alapítója és motorja, Miguel Icaza is.

 

Nemrégiben vásárolta meg az Attachmate cég a számítástechnika egyik ősoszlopát, a Novellt. Úgy tűnik azonnali hasznot vár a tulajdonos a 2,2 milliárd dolláros befektetés után, mert már másnak nagymértékű leépítésbe kezdett, mely különösen a Novell futtatta Mono projektet érintette.

 

 

Ha a televíziós hírforrás számai korretkek, akkor a tulajdonosváltás után a Novell globális dolgozói állományát tekintve megszabadult alkalmazottainak negyedétől (ez a leépítési arány másként kifejezve az amerikai alkalmazotti állomány fele). A művelet az értékesítőket, a személyzeti osztályt és a jogi osztályt is erőteljesen érintette.

 

Különösen nagy támadási felületet nyújtott a Mono projekt, melyet sokan támadtak open source körökben is. Sokan kritizálták licencpolitikáját és azt, hogy az open source programozást túl közel vitte a Microsofthoz, emellett egy követő projekt volt, mely mindig csak a nyomába léphetett a magántulajdonú .Netnek, elébe nem vághatott sosem. Azért érdemei is vannak a Mononak, ebben írták azt a Banshhe médialejátszót, mely az Ubuntu 11.04 alapértelmezett lejátszó alkalmazása lett és alapvetően lehetőséget biztosít a C# programozók számára, hogy átálljanak a nyílt forráskód oldalára.

 

 

Képforrás: 7thguard.net

 

Jeff Hawn, az Attachmate elnöke úgy nyilatkozott, hogy a SuSE termékcsoportot áthelyezték Nuremburgi irodájukba, ezentúl néhány projekt - köztük a Mono is - az ottaniak hatáskörében fut majd tovább. „Ez a változtatás vezetett némely USA-illetőségű alkalmazott mai elbocsátásához. Mint ahogy előzőleg is mondtuk, minden termékvonal változatlanul él tovább és fogyasztók igényeivel arányos mértékben kap erőforrásokat."

 

Úgy tűnik az Attachmate csekélynek érzékelte a fogyasztói igényeket, vagy talán a Microsofttal szembeni jogi viták lehetőségét is kerülni igyekszik Mindenesetre a projekt mintegy 30 ember munkáját fogja nélkülözni a jövőben, így ha más nem karolja fel, akkor kérdéses, hogy érdemben huzamosabb ideig futhat-e még tovább.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.