Hirdetés

Windows 8 - nincs itt semmi kockázat!



|

Le sem tagadhatná a rendszer, hogy készítőit az okostelefonok világa ihlette meg. Habár az Asztal és az ablakok nem tűnnek el, az új Windows inkább egy mobil platform lesz, mint desktop.

Hirdetés

Korábbi Windows 8-as összeállításainkban rendre felemlegettük Steve Ballmer, a Microsoft vezérének év eleji beszédét, mikor a redmondi szoftvercég történetének legrizikósabb platformjának nevezte a készülő rendszert. Nem véletlenül! Eddig ugyanis azt hittük, hogy a szoftver fejlesztői valóban nagy kockázatokat vállalnak a Windows világának átalakításával, ám a Build konferencián elhangzottak alapján habár merőben új lesz a Windows 8, a Microsoft semmiféle rizikót nem vállal az új platformmal. Az asztal és az ablakok nem lesznek száműzve, a Windows 8 esetén nem kell új PC-s programokat írni a kompatibilitás biztosításához, és a rendszerkövetelménynél sem lesznek a platformnak nagyobb igényei.

 

Windows 8 és két Ultrabook


Azaz a Windows 8 megjelenésével a Microsoft nem bukhat nagyot. A táblagépek és a modern PC-k egy új Windowsért kiáltanak, míg a klasszikus PC-k tulajdonosai legrosszabb esetben is megmaradnak majd a Windows 7-nél, amely jó híréből a fejlesztője még jó darabig profitálni tud. Esetleg a keményvonalasok egy része áttér majd a nyolcasra, hiszen hiába az új Windows világ, a redmondi szoftvercég nekik is kedvezett.

Mindent összemostak

Ez persze nem jelenti azt, hogy a Windows 8 kapcsán ne lennének forradalmi újdonságok. Ilyen például az alkalmazásbolt és a vándorló profilok megjelenése, az egygombos újratelepítés, a gyorsabb bootolás, illetve a felhő és a kliens világ közötti éles határvonal elmosása. Ezen újdonságokról már korábban is hallani lehetett, sőt egy részüket hivatalosan az elmúlt hetekben el is ismerték.

 

Személyre szabható Start képernyő


A Windows Phone 7 ihletésű Metro UI felületet például már a D9 konferencián bemutatta Steven Sinofsky, amellyel egyértelművé vált: az operációs rendszer nevét adó ablakokra mostoha szerep vár, azért hogy a helyükre a csempék kerülhessenek. E téren minden az érintésről szól, amely teljes mértékben táblabaráttá teszi a Microsoft platformját. „Ha megérintünk egy eszközt, akkor utána minden más gépet így akarunk vezérelni” – mondta a Windows üzletágvezetője, akinek az elmondása alapján a teljesen új Windows élmény ötletét e felfogás adta. Szintén a táblagép, illetve az okostelefon rendszerektől érkezett a második fejlesztési pillér: az állandó rendelkezésre állás, hiszen ma már a felhasználók útközben is egy pillanat alatt használatra kész eszközökre vágynak.

 

Alvó állapotban is figyel


A gazdag megosztási lehetőségek biztosítása, illetve a szolgáltatás központúság pillére pedig már a modern webes világ szülötte, amely elemeket a Windows 7 továbbfejlesztése mellett mind biztosítani akar a Microsoft.

Szintén a mobilrendszerektől érkezett a felhő és a desktop világ éles ellentétének a kibékítése. A modern világban ugyanis az adatok jelentős részét már webszolgáltatások tárolják, amely információktól nem érdemes elszigetelni a Windowsos programokat. A Windows 7 már tett lépéseket e téren. Ám ez főként a federated search funkcióban teljesedett ki, amellyel a Windows Intézőn belül is lehet netes adatbázisok állományai között kutakodni. Illetve a Live Essentials egyes alkalmazásaiban is beérett az elgondolás, ami korántsem volt elég. A Windows 8 e területen valóban hatalmasat fejlődött. A bejelentkezéshez ugyanis a Live ID azonosítót is felajánlja használatra, amellyel képes szinkronizálni a felhasználó adatait – képek, e-mailek, naptár és névjegyek - a különböző eszközök között. Sőt a webszolgáltatások mély integrálása miatt – a Windows Phone 7-hez hasonlóan – ezt a Facebook adatok, Flickr-képek, illetve más beállított fiókok esetén is megteszi, így a Windows 8-cal úgy tallózhatunk a felhőben elhelyezett dokumentumaink között, mintha azok a gépünkön lennének.

Egyklikkes újratelepítés

A Windows 8 e képességének köszönhetően a felhasználók leülhetnek majd egy számukra teljesen idegen gép elé is, ahova felhasználónevükkel és jelszavukkal belépve ugyanazt a felületet láthatják, mint az otthoni gépükön. A háttérben ugyanis minden fontos adatuk elérhetővé válik, amelyek egyébként a profiljukhoz vannak rendelve a Live Services szolgáltatáson keresztül.

 

Vándorló profilok - végfelhasználóknak


A bejelentkezési procedúránál két új autentikációs eljárást is igénybe vehetünk. A klasszikus jelszó mellett ugyanis immár PIN-kóddal, illetve kép alapú jelszóval (picture passworld) is beléphetünk fiókunkba. Utóbbi esetben a konfigurálásnál be kell állítanunk egy képet, majd azon három mozdulattal kell legenerálnunk a saját kódunkat, amelyet ezt követően a Windows 8 minden esetben kérni fog.

 

Egy klikk és készül a friss Windows


A Live ID alapú bejelentkezés használatával a rendszer egyik új funkciójával is élhetünk majd: az egy klikkes újratelepítéssel. Mivel ezen esetben minden fontos adatunk a felhőben tárolódik, ezért a „PC frissítése során” úgy rakhatjuk fel a friss Windows példányunkat, hogy beállításaink, adataink, illetve az alkalmazásboltból letöltött programjaink nem tűnnek majd el (egészen pontosan visszaállítódnak majd). Emellett lehetőség lesz a Windows teljes lepucolására is, arra az esetre ha netán eladnánk a gépünket.

A Metro programok lelke

A táblagép-okostelefon-PC dimenziók és a felhő-kliens ellentét összeboronálása mellett a programnyelveket is egy kalap alá hozta a Microsoft, hogy így biztosítja azt, hogy a desktop alkalmazások mellett az új, Metro stílusú programok is elfuthassanak Windows 8 alatt (vagy fordítva). Valójában a Windows kernelje fölött találkozik a régi és az új világ, amely összetartja az operációs rendszert. Ennek értelmében a klasszikus Win32, illetve .Net, Silverlight, böngészőben futtatható alkalmazások mellett a csempék mögé bújtatott JavaScript, Visual Basic, C# és C++ alkalmazások is natív módon támogatva lesznek.  Utóbbiak kiszolgálásáról az újonnan bevezetett – korábban Jupiter kódnéven futó - WinRT alkalmazásprogramozási interfész (API) fog gondoskodni, amely közvetít a programok és a kernel között.

 

Két világ találkozása


A Build konferencián ezen felül már bemutatkozott a Visual Studio 11 Express és az Expression Blend 5 is, amelyek segítségével a fejlesztők könnyedén átírhatják hagyományos programjaikat Metro stílusúvá. Sőt kiderült az is, hogy a Windows Presentation Foundation és Silverlight lelkét adó XAML-re sem vár mostoha sors, mint azt korábban néhányan jósolták.

 

A Visual Studio 11 már metrózik


A fejlesztőknek emellett szinte biztosan nagy pozitívum lesz az, hogy a WinRT-n csücsülő alkalmazások képesek lesznek egymással is kommunikálni, azaz egy programhoz nem kell Facebook küldő rutint külön írni, ha egy erre képes program már telepítve van a rendszere. Ez a Metro UI start menüjének, a képernyő jobb szélén elhelyezkedő „charms-nak” (egyelőre nincs hivatalos magyar neve) köszönhető, ahol a Megosztás gombra kattintva rögtön átmásolhatjuk a kívánt elemet, úgy hogy közben nem kell elhagynunk a kiindulási alkalmazást.

 

Az új Start menü



 

Windows bolt

Az alkalmazásbolt érkezés már nem volt titok, ám a Build konferencián elsőként mutatta meg a Microsoft hivatalosan, hogy miként is néz ki az pontosan, illetve hogy a fejlesztők miként publikálhatják arra programjaikat.

 

Mint kiderült egy HTML5 és JavaScript alapú felülettel van dolgunk, amely egyaránt nyilván kívánja tartani az új típusú – értsd Metro – alkalmazásokat és a hagyományos windowsos programokat is. Itt a felhasználók az okostelefon rendszerek által használt boltokhoz hasonlóan kategóriánként böngészhetnek, illetve kereshetnek a programok között és szűrhetik is a találatokat.

 

Mint a többi boltnál

 

Egy elemre kattintva megjelenik minden fontos azzal kapcsolatos információ, illetve Metro programoknál a letöltési link, Asztal alapú szoftvereknél pedig a fejlesztőjük weboldala, ahonnan beszerezhető a megoldás. A megfelelő biztonság érdekében egyébként a Microsoft egy jól követhető engedélyezési procedúrának fog alávetni minden boltba küldött programot, amely eljárás az ígéretük szerint mindössze pár órát fog igénybe venni.

 

Alaposan megnézik, hogy mi megy fel


A Windows 95 öröksége egyelőre marad

A Build konferencia főként a Metro alkalmazásokról szólt, amelyek felé szeretné eltolni a Microsoft a világ fejlesztőit. Érdemes is ilyen programokat fejleszteni, mivel felhasználói szempontból kényelmesnek tűnik a kezelésük. Igaz egyszerre maximum csak két alkalmazás jeleníthető meg a képernyőn, mikor az egyiket a képernyő egyik oldalára dokkolhatjuk, körülbelül a monitor egyharmad területére szorítva azt. Ám ez a demó alapján nem zavaró, sőt, ritkán történik meg az, hogy egyszerre kettőnél több ablak van nyitva egy képernyőn.

 

Megosztás az alkalmazás elhagyása nélkül


Ezen felületen egyébként nem csak az ujjunkkal, hanem az egérrel és a klaviatúrával, illetve a klasszikus billentyűzetkombinációval is lehet navigálni (például ALT+Tab). Utóbbi kijelentés egyébként sok begyakorolt kombinációra igaz, így nem érdemes azok használatát elhanyagolni. Az Internet Explorer 10 például habár új – Windows Phone 7-szerű– felülettel is érkezik majd, az új fülek nyitásánál is a megszokott gyorsbillentyűt kell lenyomni.

 

Internet Explorer 10


Steven Sinofsky egyébként az előadásában kihangsúlyozta, hogy az Asztal nem tűnik el, az továbbra is része lesz a rendszernek. Így például a „cmd” begépelésével a Windows 8-ban is a megszokott parancssor fog elindulni. Ez a jelenleg használatos programoknak kedvez, amelyek így gond nélkül elzakatolhatnak majd az új rendszeren. Sőt e felületen kevés újdonsággal is találkozhatunk, ilyen például a szalagosított Windows Intéző, az új Feladatkezelő, amely immár az alkalmazások történetét is kijelzi majd, sőt lesz beépített Hyper-V kliens, új másoló ablak, és továbbfejlesztett több képernyős megjelenítés. Utóbbival egyszerre a klasszikus asztalt és a Metro felületet is megjeleníthetjük majd egy időben, illetve két hagyományos, ikonos képernyőt is kirakhatunk, amelyek saját Start menüvel és tálcával rendelkeznek.

 

Alkalmazástörténet a feladatkezelőben


Emellett biztosították azt is, hogy minden olyan gépen elfuthasson a Windows 8, amelyen a hetes működik, sőt a teljesítmény javításával még a korosabb gépek is újra hadba állíthatók lesznek. Persze a Microsoft rendezvényén főként modern érintőképernyővel rendelkező eszközöket, NFC-s ARM alapú táblákat mutatott be, amelyekkel teljes mértékben kihasználható a rendszer tudása.

 

Kevesebbel is beéri


Mikor jön a béta?

A Build bemutató során gyakran elhangzottak olyan kijelentések, hogy „azt még nem kéne megnyomni”, illetve „ez még nem működik”, amelyek alapján biztosak lehetünk abban, hogy hónapok választanak el minket az első publikus béta verziótól. A Microsoft egyelőre egy fejlesztői előzetest adott ki, amely ugyan bárki számára letölthető, de egy terméktámogatással még nem rendelkező, fejlesztőknek szánt verzióról van szó, amely még korántsem nevezhető kiforrottnak. Ezen ok miatt telepítését csak mélyebb informatikai ismeretekkel rendelkező felhasználóknak ajánljuk, egy aktív rendszer mellé telepítve azt. 

 

A következő mérföldkő a béta lesz, majd az RC, így talán 2012 végére talán a gyártásra szánt RTM verzió is elkészülhet. Ettől függetlenül biztosak lehetünk abban, hogy az elkövetkező hetekben nem fogunk Windows 8 újdonságok nélkül maradni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.