Hirdetés

Honor X8 teszt – erre számíts, ha spórolni akarsz a mobilvásárlásnál



|

Pofás külső és vonzó ár, de ha megkarcolod a felszínt, odabent már nem minden olyan csodás. Leteszteltük, átüti-e a fájdalomküszöböt az olcsó Honor mobil.

Hirdetés

Félreértés ne essék, ezúttal nem az iPhone 14 Pro kihívója a tesztalanyunk és még csak olyan szintű képeket sem szabad tőle várni, mint mondjuk a Mate 50 Prótól, vagy a középkategóriás Honor 70-től. Ez a mobiltelefon sokkal inkább a szolgáltatói ajánlatok egyik slágerterméke, vagy a nagyobb szaküzletek vonzó prospektusos ajánlata, hiszen fotón igazán jól mutat, van a hátlapján 4 kamera, méretre is megfelelő, valamint olcsó is.

De akkor miért mondjuk mégis, hogy ne szaladj lélekszakadva a sarki kereskedőhöz megvenni a Honor X8-at, amíg nem olvastad el tesztünket?

Hirdetés

Jó ránézni

"Honor 8" - ha valaki mindössze ennyi információval ugrik rá a netes keresőre, hogy többet tudjon meg erről a telefonról, könnyen eltévedhet. Merthogy létezik egy Honor 8X és egy Honor X8 modell is. Előbbi régi, 4 éve mutatták be és Android 9-nél meg is állt. Az újabb példány esetében az "X" a számjelzés előtt van, vagyis tesztpéldányunk a Honor X8, ami még tokválasztásnál is fontos információ, nehogy véletlenül a régi modellel keverje össze a kereskedő új mobilunkat.

Az X8 esetében egy belépőszintű, 95 ezer forintos modellről van szó, amely május óta van a piacon, mi pedig azért vártunk eddig a tesztelésével, mert

reménykedtünk benne, hogy néhány szoftverfrissítést követően egy friss Androidot és új, egyedi Honor-kezelőfelületet próbálhatunk ki a belépőszintre szánt mobilon.

A csupakijelzős telefon 6,7 colos IPS LCD-je FHD felbontású és 89,1%-át elfoglalja a mobil előlapjának, így mindössze az alsó káva vastagodik meg pár milliméteresre, illetve felül, középen van egy kameralyuk, ami megtöri a kijelzőt. Az üveggel és gyárilag felhelyezett (és némileg ujjlenyomat-vonzó) fóliával védett FHD panel átlagos fényerejű és egészen szép színekre képes, ráadásul 90 Hz-es frissítést is aktiválhatunk. A divatnak megfelelően a készülék oldala lapos, szögletes, ami kiváló fogást eredményez, a hátlap pedig ugyan szép, de sajnos a kerettel egyetemben műanyag. IP-besorolás nincsen, viszont elvileg a ráfröccsenő víz nem kéne, hogy sok kárt tegyen a telefonban - bár azért jobb inkább nem kipróbálni ezt, már csak az alsó jack csatlakozó miatt sem. A mobil dupla SIM-es, viszont mSD kártyát nem helyezhetünk bele, és igen furcsa, hogy a SIM-tálca egy fél milliméterre kilógott a keret síkjából, amikor a telefon megérkezett. Ezt sokszori masszírozással sikerült szintbe hozni szerencsére.

Odabent a kategóriának megfelelő felépítés fogad néhány egyedi megoldással. A Snapdragon 680 viszonylag friss SoC, ám erősnek semmiképp sem mondanánk. Ehhez elegendő, 6 GB-nyi RAM és barátságosan nagy, 128 GB-os tárhely kapcsolódik. A hangszóró monó, a Wi-Fi csak 5-ös szabványú, viszont van NFC, bekapcsoló gombba integrált, gyors és megbízható ujjlenyomat-olvasó és arcfelismerés is. Sajnos a közelségérzékelő virtuális csupán, de remélhetőleg ez nem okoz fejfájást a mindennapos használat során.

A telefont 4000 mAh-s akkumulátor hajtja, ami - ha nem pörgetsz túl sok appot - akár 2 napig is húzza, de reálisabb a 1,5 nap. A "gyorstöltés" 22,5 wattos, ami ebben a kategóriában átlagos - van jobb és sokkal rosszabb is. A jó hír, hogy a megfelelő töltőfej és Type-C kábel ott lapulnak a dobozban.

4 kamera, egyre számíthatsz

A hátlapból kb. 1 mm-re emelkedik ki a kamerasziget, ami nagyon dizájnos és vérbeli kameramobilnak mutatja a Honor X8-at a maga 4 lencséjével. A főkamera 64 MP-es és PDAF-módban dolgozik, az ultraszéles viszont már csupán 5 MP-es, míg a maradék két modul 2-2 MP-es és makróra, illetve mélységérzékelésre vethető be. Már maga az SoC sem kimondottan acélos, így a 1080p/30 fps a legjobb videófelvétel, amit készíthetünk. A fotóknál amúgy a főkamerával készült felvételek egyáltalában nem rosszak, jó fényviszonyok mellett tájképeket, álló portrékat nagyon szépen lehet fotózni.

A gond akkor kezdődik, amikor rosszak a fényviszonyok, illetve ha mozog a tárgy, vagy élőlény, amit lencsevégre akarunk kapni - ha pedig mindkét nehezítő tényező játszik, az eredmény sajnos ritkán lesz értékelhető. Az ultraszéles kamera minősége nem a legjobb, sok a homályos, elkent rész és a színtorzítás - ez épp arra képes, amit egy 5 MP-es szenzortól el lehet várni. A maradék két modulról inkább nem értekeznénk, marketingszempontok miatt kerültek a telefonra, minőségi fotózásban nem segítenek. A 16 MP-es szelfikamera papíron bőségesnek tűnik, de a képek részletgazdagnak nem mondhatók és kissé zajosak is.

Szoftveres bizonytalanság

Hardveresen és dizájn alapján a Honor X8 megállja a helyét az aktuális kínálatban - nem emelkedik magasan a konkurencia fölé semmilyen tekintetben, de bántóan rossz tulajdonsága sincsen. A nagy probléma a szoftveres oldal, ami viszont igen homályos. A telefon teljes Android és GMS-támogatással érkezik, ezzel nincsen gond, viszont Android 11-es OS-t és Magic UI 4.2-t kapunk. Mindkettő borzalmasan elavult, hiszen már az Android 13-nál járunk, a szintén nem túl modern Magic UI 6.1-et pedig hamarosan váltja a Magic OS 7, ahol nagy újdonságokat ígér a gyártó. A biztonsági frissítésekkel nincsen nagyon komoly gond (a tesztpéldányon augusztusi Android csomag volt), de hacsak nem érkezik Android 13 és újabb kezelőfelület a Honor X8-ra záros határidőn belül, még ebben az árkategóriában is nehéz ajánlani egy olyan mobilt, ami két OS-verzióval le van maradva az aktuális állástól. A Honor elmondása szerint ez a helyzet hamarosan sokat fog javulni, de hogy a Honor X8 pontosan mikor és utána meddig lesz OS-, UI- és biztonsági frissítésekkel támogatva, arra semmiféle hivatalos garancia nincsen. Ha hasonló árban kutakodsz, a Realme, Oppo, Redmi vonalon több, érdekes és figyelemre méltó alternatíva is szembe jöhet (például Note 11, Note 10 Pro, Note 11S).

Honor X8

Ár: 94 990 Ft
Hardveresen és dizájn alapján a Honor X8 megállja a helyét az aktuális kínálatban – nem emelkedik magasan a konkurencia fölé semmilyen tekintetben, de bántóan rossz tulajdonsága sincsen.
  • Snapdragon 680 4G SoC
  • 6,7", FHD, IPS, 90 Hz
  • 6/128 GB RAM/tárhely
  • 64+5+2+2/16 MP hát-/előlapi kamerák
  • Wi-Fi 5, BT5, NFC, 4G
  • Android 11, Magic UI 4.2
  • 163,4×74,7×7,45 mm, 177 g
  • 4000 mAh akkumulátor, 22,5 W gyorstöltés
  • 269 977 pont AnTuTu
  • 376/1559 pont GeekBench 5
  • 7493 pont PCMark8 W3.0
  • 445/122 3DMark Wild Life/WL Extreme
  • 772 perc üzemidő (PCM8)
PRO
  • nagy kijelző
  • 1,5 napos üzemidő
  • elegendő RAM és tárhely
  • jack
Kontra
  • harmatos SoC
  • elavult szoftver
  • műanyag ház
  • a főkamerát leszámítva gyenge szenzorok
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8108
    [topic] => 1
    [group] => 19
    [gameinfo_name] => Honor X8
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 369
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2022-11-07 09:26:03
    [gameinfo_webpage] => https://www.hihonor.com/hu/phones/honor-x8
    [gameinfo_tags] => honor, x8, mobil, okostelefon, teszt, android
    [gameinfo_url] => honor-x8
    [gameinfo_pro] => nagy kijelző
1,5 napos üzemidő
elegendő RAM és tárhely
jack
    [gameinfo_kontra] => harmatos SoC
elavult szoftver
műanyag ház
a főkamerát leszámítva gyenge szenzorok
    [gameinfo_data] => Snapdragon 680 4G SoC
6,7", FHD, IPS, 90 Hz
6/128 GB RAM/tárhely
64+5+2+2/16 MP hát-/előlapi kamerák
Wi-Fi 5, BT5, NFC, 4G
Android 11, Magic UI 4.2
163,4×74,7×7,45 mm, 177 g
4000 mAh akkumulátor, 22,5 W gyorstöltés
269 977 pont AnTuTu
376/1559 pont GeekBench 5
7493 pont PCMark8 W3.0
445/122 3DMark Wild Life/WL Extreme
772 perc üzemidő (PCM8)
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 94 990
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Hardveresen és dizájn alapján a Honor X8 megállja a helyét az aktuális kínálatban – nem emelkedik magasan a konkurencia fölé semmilyen tekintetben, de bántóan rossz tulajdonsága sincsen.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 369
            [manufacturer_name] => Honor
            [manufacturer_url] => 
            [manufacturer_link] => https://www.hihonor.com/hu/
            [link] => /gyarto/
        )

    [link] => /termekinfo/honor-x8-8108.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => nagy kijelző
            [1] => 1,5 napos üzemidő
            [2] => elegendő RAM és tárhely
            [3] => jack
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => harmatos SoC
            [1] => elavult szoftver
            [2] => műanyag ház
            [3] => a főkamerát leszámítva gyenge szenzorok
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.1
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    7

  • Ár/Érték:

    7

  • Anyagminőség:

    7

  • Extra funkciók:

    7

  • Kijelző:

    7

  • Szoftver:

    6

  • Akkumulátor:

    8

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.